Postani prijatelj šibenskih tvrđava. One će ti to višestruko vratiti!

Šibenik je grad tvrđava. Čak četiri su našle svoj dom u njemu.

Izgrađene ovdje prije mnogo stoljeća, prvotno su imale ulogu braniti svoj grad od ratnih prodiranja i napada.

Danas, u 21. stoljeću, Šibenčani su svojim tvrđavama podarili novu ulogu koja u prvi plan stavlja baštinu i kulturu ovog područja.

Osim zadivljujućeg izgleda, šibenske tvrđave svojim posjetiteljima nude brojne sadržaje koji čine da svi koji tvrđave jednom posjete, nastave ih posjećivati opet i opet. Pa idemo redom…

Tvrđava sv. Mihovila

Prva revitalizirana tvrđava 2014. godine bila je Tvrđava sv. Mihovila, koja se vrlo brzo nametnula kao jedna od najljepših pozornica na Jadranu. Uživanje u koncertima, ali i ostalim kulturnim događanjima doživljaj je koji je jednostavno garantiran. 

I zaista, tko god je posjetio koncert na Mihovilu može posvjedočiti da se na ovoj tvrđavi, jednom od najstarijih srednjovjekovnih spomenika hrvatske kulturne baštine, redovito događa prekrasna sinergija glazbenika i publike. I jedni i drugi naprosto uživaju u toj jedinstvenoj ljetnoj pozornici ispod vedrog neba s pogledom na bajkoviti šibenski arhipelag.

Tvrđava, uz glazbeni i kulturni program, nudi i šetnju obnovljenim zidinama, uživanje u pogledu na Šibenik i okolicu kao i razgledavanje podzemnih dijelova tvrđave gdje se nalaze dvije cisterne iz 15. st., krušna peć i kamene topovske kugle.

Tvrđava Barone

“Ko ovo more platit?” – misao je koja će vam sigurno doći u trenutku kada dobijete svoju kavu s mlijekom na Tvrđavi Barone. 

Šibenčani su se potrudili da sa ove tvrđave odete siti i zadovoljni, jer su osigurali ponudu namirnica koje se vežu uz dalmatinsko podneblje iz lokalnih OPG-ova, vinsku kartu lokalnih vinara kao i najbolje izvorno od hrvatskih proizvođača – craft pivo, kavu, prirodne sokove, likere specifičnih dalmatinskih okusa – oskoruša, šipak, žižula, drenjina i ručno proizveden domaći sladoled. 

U ponudi bistroa Barone predstavljen je čak 51 mali i srednji proizvođač jer poticanjem njihove proizvodnje, s jedne se strane daje podrška našim domaćim proizvođačima, a s druge se posjetiteljima pružaju proizvodi vrhunske kvalitete. Odlično, zar ne?

Uz uživanje u eno – gastro ponudi, osigurana je i tehnologija proširene stvarnosti (AR) kojom imamo mogućnost upoznati dugu i bogatu povijest Tvrđave Barone. Drugim riječima, dok šetamo Tvrđavom, AR tehnologijom možemo pogledati daleko u prošlost Šibenika, dok se naš stvarni svijet proširuje računalno generiranom slikom i zvukom. Jedna od stvari koju ćemo u ovoj šetnji saznati je i razorna moć topova čije se replike danas nalaze u polubastionima tvrđave.

U ljetnim mjesecima Barone se također pretvara u pozornicu za intimnije kulturno – umjetničke programe kao što su ljetno kino, koncerti, Barone DJ Sessions…, a nakon posjeta ovoj tvrđavi sa sobom možete ponijeti i jedan od suvenira iz Barone shopa, koji su rezultat rada lokalnih poduzetnika i u koje je uloženo mnogo pažnje kako bi prenijeli duh dalmatinskog područja i načina života. Lokalno je prožeto u svakom kutku ovog inspirativnog mjesta u Šibeniku.

Tvrđava sv. Ivana

Tvrđava sv. Ivana trenutno se obnavlja. Revitalizacijom će se na ovu tvrđavu uvesti inovativni sadržaji, atrakcije i proizvodi, gdje će posjetitelji moći uživati u gastro-vizualnom konceptu. Na zidinama Tvrđave se planira koristiti 3D video mapping, a u planu je i Edukativni kampus opremljen pametnim interaktivnim učionicama i prezentacijskim prostorom. Ukratko rečeno, otvorenjem Tvrđave sv. Ivana, Šibenik će dobiti još jedno mjesto na kojem se stvaraju i razmjenjuju znanja te spajaju tradicija i moderna tehnologija.

Tvrđava sv. Nikole

Za kraj ću spomenuti, četvrtu, također po mnogočemu jedinstvenu šibensku tvrđavu, Tvrđavu sv. Nikole smještenu na morskom ulazu u grad Šibenik. Od 2017. godine uvrštena je na Popis svjetske baštine UNESCO-a u sklopu nominacije ”Obrambeni sustavi Republike Venecije 16. i 17. stoljeća’, a njezina zanimljiva priča tema je za jedan poseban blog. Od lipnja 2019. godine otvorena je za javnost pa si svakako udovoljite znatiželji i posjetite ju kada vas put nanese u grad Šibenik.

Klub prijatelja šibenskih tvrđava

Svi ljubitelji kulture, kulturne baštine i šibenske povijesti poželjet će imati iskaznicu Kluba prijatelja šibenskih tvrđava. Kao članovi Kluba, imamo priliku godinu dana neograničeno uživati u tvrđavama sv. Mihovila i Barone, u uzbudljivim koncertnim doživljajima i performansima, kao i u kulturnim manifestacijama i ukusnim gastronomskim pričama – popis pogodnosti je poduži! 

Biti član Kluba prijatelja šibenskih tvrđava znači i ulagati u kulturno nasljeđe grada jer se dio iznosa članarina usmjerava na obnovu stare gradske jezgre Šibenika pa su se tako do sada kroz projekt „Naša baština, naša inspiracija“ obnovila 2 spomenička detalja u staroj gradskoj jezgri i provela istraživanja manje poznatih fortifikacijskih lokaliteta u široj okolici Šibenika.

Kako postati član doznajte OVDJE. Vidjet ćete niz pogodnosti te nikako ne propustite ovu super priliku i svakako dođite, posjetite i uživajte na šibenskim tvrđavama. Vidimo se tamo svakako!

Photo credit: Tvrđava kulture Šibenik, hrturizam.hr,

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.