Povodom Svjetskog dana turizma u Istri putovali kroz povijest vremeplovom

Već poznati pripovjedači mitova, legendi, lokalnih priča i interpretacije baštine putovali su kroz vrijeme od prapovijesti, preko rimskog doba pa sve do srednjeg vijeka te ispričali priče antičkog Larona blizu Vabrige, pitoresknog Mutvorana te impozantnog Dvigrada u sklopu obilježavanja Svjetskog dana turizma u Istri.

Moto ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma bio je “Turizam za uključiv razvoj” koji se službeno obilježio 27.09., dok su se sve ostale aktivnosti i usluge prezentirale tijekom vikenda diljem Istre. Sposobnost turizma da pokreće razvoj te da pruži svima priliku za rastom i napretkom bila je tema Svjetskog dana turizma, a upravo je i projekt Istra Inspirit tu da potiče razvoj lokalne zajednice i destinacije kroz oživljavanje povijesti, priča, mitova i legendi poluotoka.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ove godine oživljene su tri lokacije – arheološko nalazište Laron u Općini Tar-vabriga, Mutvoran u Općini Marčana te srednjovjekovni grad Dvigrad u Općini Kanfanar. Izvođači Istra Inspirita Frano Novljan, Sedina Cerovac, Dejan Gotal, Jasna Todorović, Linda Kliman i Dominik Dolenc uprizorili su interpretativne šetnje Dragulji Larona, Marčanski vremeplov i Dvigrad Storytelling Tour.

Putovanje kroz vrijeme započelo na arheološkom nalazištu Laron gdje se uprizorila priča o senatoru Sisenni i jednoj od najvećih tvornica za proizvodnju amfora na Mediteranu koja je tamo bila smještena.

Nadalje, vikend koji je iza nas, oživio je povijest i priče Marčane u Mutvoranu, srednjovjekovnom gradiću, kroz kojeg je publiku vodio pračovjek Indra sa svojim vremeplovom te putem susretao brojne likove, zavrzlame i nevolje od prapovijesti sve do ne tako daleke prošlosti.

U nedjelju se ponovno orio smijeh u napuštenom gradu Dvigradu kroz interpretativnu šetnju gdje je publika mogla saznati sve o Dvigradskom statutu pod vodstvom fratra Frančeska, none Redende koja sve zna o nekadašnjem stanovništvu Dvigrada, krsnika koji je publici pokazao kako se zaštiti od uroka te zloglasnog kapetana Henryja Morgana.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.