Zima u Hrvatskoj: Najniža temperatura izmjerena u Gračacu 2003. godine

Niske temperature, snijeg i općenito zimski uvjeti, na zadovoljstvo ljubitelja skijanja i sanjkanja, zahvatili su veći dio Hrvatske. Veliki broj skijališta i sanjkališta u brdsko-planinskim dijelovima Lijepe naše otvorila su ili će otvoriti svoja vrata za posjetitelje željne zimskih radosti.

Gorski kotar – zimske radosti, foto: Studio Saršon

Temperature koje se većinom kreću oko nule, kao i snježne pahulje koje su zabijelile brojne zimske destinacije, idealne su za uživanje na otvorenom. Boravkom na svježem zraku jačamo svoj imunitet, pročišćavamo dišne puteve i općenito poboljšavamo svoje zdravlje.

Neki kažu kako nam je s prvim snježnim pahuljama ili zatvaranjem prometnica zbog loših vremenskih uvjeta, stigla prava zima. No termin “prava zima” može imati i drugačije značenje.

Iako u Hrvatskoj pretežito prevladava umjerena klima, prema mjerenjima koje provodi Državni hidrometeorološki zavod, iznimno niskih temperatura nije nedostajalo. Najniža temperatura do sada izmjerena u Hrvatskoj je -34,6 °C, u Gračacu 13. siječnja 2003. godine.

niske temperature
Screenshot – Državni hidrometeorološki zavod

Kako na stranicama DHMZ-a navode kako se često navodi podatak kako je apsolutni minimum izmjeren u Gospiću, -36 °C, 4. veljače 1929., te u Čakovcu, -35,5 °C, dan ranije, 3. veljače 1929. No ovi podaci nisu izmjereni prema propisanim standardima Svjetske meteorološke organizacije te se stoga ne smatraju službenim rekordnim minimumima u Hrvatskoj.

Najniža temperatura mjerena po propisanim standardima u Hrvatskoj je -34,6 °C, u Gračacu 13. siječnja 2003. godine.

Godine s najčešće izmjerenim minimumima su: 1956., 1963., 1985., 2003., 2012. i 2017., pri čemu valja znati kako je većina postaja počela raditi od sredine prošloga stoljeća, a na postajama s duljim nizom mjerenja, još od XIX. stoljeća, ističe se i 1929. godina.

///Vidikovci su jedan od razloga za posjetiti Gorski kotar

Očekivano, najniže temperature izmjerene su u Lici i Gorskom kotaru, a najčešći mjeseci s izmjerenim minimumima su siječanj i veljača. Na nekim postajama apsolutno najniža temperatura izmjerena je u prosincu odnosno ožujku.

Izvor: meteo.hr
Naslovna fotografija: Turistička zajednica Gorskog kotara

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.