PRIČE S PLITVICA KOJE NISTE ZNALI: VODE PLITVIČKIH JEZERA POVEZANE SU S JEDNIM SVJETSKIM MOREM

Plitvička jezera čuvaju brojne priče, njih čak sedamdeset Nacionalni park izdao je povodom 70 godina Plitvičkih jezera krajem prošle godine. Osim poznate priče o nastanku Plitvičkih jezera i Legende o Crnoj kraljici o kojoj smo pisali ovdje, manje je poznata priča o tome koliko zapravo ima jezera ( ne nije 16 ), a točan broj i teoriju o tome zašto ih ima puno više pisali smo u našoj priči na linku, a u novoj priči o našem najpoznatijem nacionalnom parku pričamo o Korani.

U podnožju izlazne barijere posljednjeg jezera Novakovića Broda spaja se voda iz jezerskog sustava s vodom potoka Plitvica tvoreći izvor rijeke Korane. Ova krška rijeka na taj je način u svom izvorištu spojila cjelokupno vodno bogatstvo nacionalnog parka.

Rijeka Korana svoj put nastavlja kroz kanjon, a tok vode se na četiri mjesta ruši preko sedrenih barijera.

U sušnim, ljetnim razdobljima nizvodno od izvorišta rijeka ponire i njeno korito ostaje bez vode na dužini od oko 14 km nizvodno od sela Korana. Na svom putu prema Karlovcu dugom 134 km Korana prima vode mnogih stalnih i povremenih vodotoka, a najznačajniji među njima su Slunjčica i Mrežnica. U Karlovcu rijeka utječe u Kupu, a potom zajedno nastavljaju prema ušću u Savu. Put ih dalje vodi k Dunavu u koji se ulijevaju kao njegova desna i prema obujmu vodene mase najveća pritoka. Svoje slatkovodno putovanje, dugo oko 2070 km, vode rijeke Korane završavaju na ušću Dunava u Crno more.

Na ovaj način i vode s Plitvičkih jezera povezane su sa svim svjetskim morima. Eto još jednog dokaza da su Plitvička jezera ne samo hrvatska nego u pravom smislu riječi i svjetska baština

*Nastanak imena rijeke Korane još nije razriješen. Po nekima je ime Korane izvedenica iz riječi “kora” (biljaka), po drugima je ime nastalo iz imena “Gorana”, tj. označava vodu koja teče iz gore, a neki Koranino ime povezujU s njezinim koritom omeđenim liticama koje su oštro i duboko usječene u tlo.

IZVOR: 70 PRIČA POVODOM 70 GODINA PLITVIČKIH JEZERA

FOTO: NP PLITVIČKA JEZERA

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.