Aktivan vikend: Bicikliranje Zagrebačkim zelenim prstenom

Adventi u Hrvatskoj

Bicikliranje kroz prirodu mnogima je omiljena vrsta rekreacije, a zelena okolica Zagreba kao da je stvorena za turizam na dva kotača. Osim onog najosnovnijeg, sređene infrastrukture i označenih staza, biciklistima je najvažnije da na raspolaganju imaju čist krajolik bez mnogo prometa, okružen prirodnim ljepotama te još ponekom znamenitošću radi koje se isplati zastati. Dakako, nije naodmet ni domaća hrana i dobra kapljica negdje uz put da pruži dodatnu motivaciju.

Osim toga, reljef zagrebačkog zelenog prstena dovoljno je raznolik da pruži različita iskustva vožnje, prema osobnim interesima i preferencijama. Prema zapadu su brdoviti predjeli, ali i jezera, a prema jugu i istoku imamo i šume i naplavne ravnice.

Svaka od mikroregija posvećena je poticanju i razvoju cikloturizma, pa nudi više staza prilagođenih svim tipovima biciklista, od avanturista željnih ekstremnije vožnje do obiteljskih izletnika koji vole laganiji tempo.

Dugo Selo – Stopama svetog Martina

Upoznavanje Dugog Sela i okolice na biciklu ugodna je kombinacija lagane gradske vožnje i pedaliranja kroz slikovitu prirodu. Kratka Crvena ruta vodi od centra grada do popularnog izletišta Martin Breg, a duža Plava ruta provest će vas po posavskoj ravnici i brežuljcima dugoselskog područja.

Moslavina

U okolici Ivanić-GradaKloštar Ivanića tri su dobro obilježene biciklističke rute: Plava, Žuta i Narančasta. Različitih su dužina i stupnja zahtjevnosti, a svima je zajedničko da kreću iz Ivanić-Grada, odakle vas vode kroz pitoreskna sela, polja, vinograde, šume i općenito pitom i zelen moslavački kraj.

Jaska

Okolica Jastrebarskog nudi brojne označene i neoznačene staze, šumske puteve i ceste. Pokriveno je  sve, od laganih vožnji po ravnom terenu do brdskog biciklizma na Japetiću. Za preporuku je aplikacija Jaska Bike, koja vas vodi kroz osam zanimljivih ruta, uz mnoštvo informacija.

Biciklom uz Kupu

Staza koja povezuje centar Pisarovine s rijekom Kupom prolazi ravnim asfaltiranim putem, nezahtjevna je i pogodna za obiteljski izlet. Okolica je puna označenih biciklističkih ruta, a svaka nosi autentične priče o prirodnim ljepotama i baštini Pisarovine: Zavičajna ruta Kupa, Ruta izvora borovnica i kapela, Ruta sv. Vida, Ruta Titanic, Ruta “Od sela roda do sela roda” i Ruta konja i gljiva.

Samobor i okolica

Sedam biciklističkih ruta oko Samobora uključuje i laganije, ravne cestovne staze, i zahtjevne brdske, a obuhvaća vrlo atraktivne šumske dionice i obilazak udaljenijih zanimljivih lokacija: Veliki Dol, Oštrc, Grgosova špilja, Stari grad Okić, Park prirode Žumberak – Samoborsko gorje, kao i druge prirodne atrakcije i zanimljivosti, sve do skele u Medsavama.

Svetonedeljski bregi i jezera

Vožnja po tri brdske rute u okolici Svete Nedelje puna je dinamike i dojmova koje će u vama pobuditi slikoviti krajolici. Prirodne ljepote svetonedeljskih jezera, rijeke Save i Ornitološkog rezervata Sava-Strmec možete upoznati laganom i ugodnom vožnjom po stazi prikladnoj za sve rekreativce te za obiteljske izlete.

Biciklom po Turopolju

Grad Velika Gorica ima veliku mrežu pješačko-biciklističkih staza, kao i cijelo Turopolje od Posavine do Vukomeričkih gorica. Uz rekreaciju možete upoznati prirodne ljepote, kulturno-povijesne i etnološke vrijednosti Turopolja. Crvena, Zelena i Smeđa ruta nude za svakoga ponešto.

Zelinski bregi

Biciklističke staze po zelinskim bregima obuhvaćaju raznolik teren, od makadamskih putova savršenih za brdski biciklizam do asfaltiranih cesta za obiteljske izlete. Na Kladešćici postoji downhill staza za ekstremnu vožnju kroz šumu. Na raspolaganju su također i Lonjska ruta i Vinska ruta.

Dakle, okolica Zagreba idealna je za bicikliranje i sve ljubitelje brojnih aktivnosti koje zagrebački zeleni prsten nudi. Na vama je da pripremite svoje ljubimce na dva kotača i iskoristite lijepo vrijeme te uživate u outdoor i indoor aktivnostima ovog dijela Hrvatske.

Izvor: Around Zagreb

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.