Ivanić-Grad: Narančasto mjesto za opuštajući vikend u blizini metropole

Što Ivanić-Grad može ponuditi svojim gostima? Puno toga. Grad koji se smjestio uz rijeku Lonju u Moslavini, uz autocestu Zagreb – Lipovac, od Zagreba je udaljen 38 kilometara. U plodnoj ravnici, bogatoj vodom, kao i na blagim vinorodnim obroncima i brežuljcima Moslavačke gore, smjestilo se 56 naselja. Ovaj dio Zagrebačke županije poznatiji kao Zapadna Moslavina, još je u prošlosti dobio naziv Otok Ivanić, a središte mu je Ivanić-Grad. Kraj je dobio ime Otok zbog rječica Glogovnice, Lonje i Česme koja ga dijeli od ostatka Moslavine, a u blizini je i Sava.

Naftalan jedan od zaštitnih znakova Ivanić-Grada

Ono što područje u kojem se smjestio Ivanić-Grad čini jedinstvenim u Europi, pa i šire rijetki su izvori ljekovite nafte. Zbog otkrića naftalana i termomineralne vode u Ivanić-Gradu, 1989. godine otvoreno lječilište Specijalna bolnica Naftalan, koja je danas vrlo poznata u Europi, pa i šire. Naftalan broji preko 20.000 liječenih pacijenata, a brojni su znanstveni radovi dokazali ljekovitost naftalana, ali i termomineralne vode, zbog čega je Ivanić-Grad jedinstvena destinacija zdravstvenog turizma.

Narančasti grad Bučijade

Turistički stručnjaci kažu kako je Ivanić-Grad najbolje posjetiti u listopadu. To nije slučajno, jer upravo je listopad mjesec u kojem ovaj grad postane narančast. Gastronomska, gospodarska i turistička manifestacija Bučijada već tradicionalno buču stavlja u prvi plan. Ovogodišnja Bučijada zbog epidemioloških mjera održava se na nešto drugačiji način no ipak na poziv Turističke zajednice Ivanć-Grada odazvali su se brojni ugostitelji, ali i posjetitelji.

Listopad je tako znakovito proglašen Mjesecom jela od buča, a ugostitelji su u svoj meni uvrstili jela od buča. Posjetitelji se pak pozivaju da napune svoju piknik košaru i uživaju na pikniku na gradskim zelenim površinama i okolnim seoskim imanjima. Okosnica manifestacije je prodajni sajam buča, bučinog ulja, proizvoda od buča i ostalih eko-etno proizvoda na kojem izlaže preko 200 izlagača. Ove godine sajam se održava online kao e-sajam, a ponudu možete pronaći na POVEZNICI.

Vinska sorta Škrlet

Škrlet je stara autohtona vinska sorta iz Moslavine. Daje osvježavajuće i lagano bijelo vino, a novi naraštaj vinara toj je zapostavljenoj sorti udahnuo nov život. Možemo očekivati velike stvari od njihova predanog rada na škrletu, a zasad uživajte u ovom moslavačkom vinskom endemu kao u savršenom piću za tople dane provedene u prirodi i društvu. Poznatiji su proizvođači Voštinić-Klasnić i Kezele.

Živopisna sela i prirodne ljepote

U dražima posavskog graditeljstva može se uživati u živopisnim selima uz rijeku Savu. Osobito je zanimljivo zaštićeno etno-selo Vezišće, rodno mjesto operne primadone Milke Trnine. Izlet na selo je savršeni bijeg i kratki predah od užurbanog života. Priroda i tradicijska kuhinja pravi su par za opuštanje.

Bijeg u zelenilo potražite u Seoskom turizmu Kezele, na imanju su za posjetitelje uređene drvene kućice stare oko 100 godina, u kojima se uživaju jela iz domaće kuhinje i vina iz vlastitog podruma. Doživljaj pravog seoskog gospodarstva zaokružuje prekrasan pogled na vinograde, štala s domaćim životinjama i etnografska zbirka s čudesnim starinama.

Poučne staze

Na zapadnim obroncima Moslavačke gore nalazi se poučna staza šume Marča, prilagođena je izletnicima, roditeljima s djecom i rekreativcima. Smještena u blizini sela Šumećani s polazištem iz ceste uz Seoski turizam Kezele, gdje se može pojesti i osvježiti uz piće, kupiti suvenir ili domaći proizvodi. Staza je kružna, duga je tri kilometra, blago brdovita, lagana je za šetnju za sve uzraste, a može se preći za 30-ak minuta normalnog hoda.

Poučna staza šume ‘Žutica’ se sastoji od 10 poučnih točaka, a dužina staze je oko 2.500 m. Poučna staza započinje kod lugarnice “Pleso”. Zamišljena je tako da posjetitelje provede kroz različite šumske sastojine. Tako prolazi kroz šumu hrasta lužnjaka, šumu običnog graba, pa sve do poplavne šume poljskog jasena. Jednim dijelom prolazi uz riječno korito stare Lonje. 

Ivanić grad oduševit će vas bogatom ponudom i brojnim originalnim pričama. Ovaj mali gradić, a zapravo po sadržajima tako velik, nadomak naše metropole, ispunit će sva vaša očekivanja za idealan jesenski vikend.

Naslovna fotografija: Turistička zajednica Ivanić-Grada

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.