Prijedlog za izlet – Rastoke ili Male Plitvice

spot_img

Jesen je idealna za izlete u prirodu pogotovo početak jeseni kada nas sunce još uvijek grije, a boje širokom paletom oduševljavaju. Ovaj vikend predlažemo vam izlet u Rastoke pitoreskno mjestašce na obali modrozelene Slunjčice i Korane. Inače Rastoke se u pisanim izvorima prvi put spominju u 17. stoljeću, a ime dolazi upravo od činjenice kako se ovdje rijeka Slunjčica rastače u brojne rukavce, pri čemu iza sebe ostavlja male slapove i vodopade. Najpoznatija su dva slapa Buk i Vilina kosa koji su i najveća atrakcija za sve posjetitelje ovog dijela gotovo netaknute prirode, a najbučniji su ovih dana baš zbog obilnije jesenske kiše.

izlet rastoke
Foto: Turistička zajednica grada Slunja

Rastoke su svojevrsno predvorje našeg najposjećenijeg Nacionalnog parka Plitvička jezera koje se nalaze samo tridesetak kilometara dalje, pa nerijetko Rastoke turisti zovu Male Plitvice.

Moćan huk vode u padu zvučna je kulisa dobrodošlice u Rastoke, koje su trajno nastanjene od 19. stoljeća prkosnim i ponosnima ljudima iz obližnjeg Slunja, koji su generacijama vidjeli više ratova nego uživali u periodima mira u ovome kraju na stoljetnoj vojnoj granici. Njihove živote, običaje i zanimanja oduvijek je inspirirao i pokretao upravo taj riječni tok. Taj kipar u fantastičnoj predstavi prirode Rastoka, čiji uspjeh ovisi o ljudima i odgovornom ponašanju posjetitelja.

Sama rijeka Slunjčica na svojem izvoru ponire u dubine kroz vapnenačke stijene otapajući kamen vapnenac kojeg taloži u sedre i neumorno gradi nove slapove.

izlet rastoke
Foto: Vedran Božičević, izvor: Turistička zajednica grada Slunja

Zato su Rastoke dio Zaštićenog krajobrazu Slunjčice u sklopu ekološke mreže Europske unije Natura 2000, sustava međusobno povezanih ili prostorno bliskih ekološko značajnih područja bitnih za očuvanje prirodne ravnoteže i biološke raznolikosti sa idejom vodiljom: Ljudi i priroda, ne priroda bez ljudi!

U Rastokama se veš košao prije izuma perilice rublja

Rastoke između ostalog svjedoče o impresivnom skladu prirode i ljudskih dostignuća pri čemu se snaga vode upotrebljavala kao glavni i jedini pokretač mlinova. To je prvi put da primitivne strojeve ne pokreće ljudska ili životinjska snaga. Snaga se vode osim za mljevenje žitarica upotrebljavala i za pranje rublja. Davno prije izuma stroja za pranje rublja, rublje se u Rastokama „košalo” u koševima pored mlinica. Koševi su bili duboke drvene bačve s izbušenim rupama u kojima je voda prevrtala i okretala rublje sve dok ne bi bilo posve čisto.

izlet rastoke
Foto: Vedran Božičević, izvor: Turistička zajednica grada Slunja

Najveći broj nastambi u Rastokama je izgrađen krajem 19. i početkom 20. stoljeća, a zbog izuzetnih prirodnih ljepota i povijesne tradicije, Rastoke su 1962. godine uvrštene na popis Državne uprave za zaštitu kulturne i povijesne baštine. U tom trenutku u Rastokama su postojale 22 mlinice, 4 stupe za sukno, 7 koševa za ispiranje biljaca i šarenica te 28 kuća s pripadajućim gospodarskim zgradama. Zbog skladne graditeljske, povijesne i etnografske baštine Rastoke su 1969. godine uvrštene u Registar nepokretnih spomenika kulture pri Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.