Prijedlog za romantičan izlet: Dvorac Trakošćan

Bajkovito i gotovo nestvarno moglo bi se opisati jedno od najromantičnijih mjesta Lijepe naše – dvorac Trakošćan koji je idealan za izlet u jesensko vrijeme. U bregovitom Zagorju u blizini baroknog grada Varaždina smjestio se ovaj veličanstven dvorac s očaravajućim perivojem i jezercem, koji krije povijest dugu gotovo 800 godina i privlači turiste već više od pola stoljeća.

Kao manja osmatračka utvrda u obrambenom sustavu sjeverozapadne Hrvatske mijenjao je vlasnike, sve dok ga u 19. stoljeću grof Drašković nije pretvorio u jedan od najljepših dvoraca danas najpoželjniju izletničku destinaciju središnje Hrvatske.

Prema legendi Trakošćan je svoje ime dobio po tračkoj utvrdi arx Thacorum koja je navodno postojala u vrijeme antike. Druga sačuvana predaja govori kako je Trakošćan dobio ime dobio po vitezovima Drachenstein koji su u ranom srednjem vijeku gospodarili tim krajevima.

OD NEPOZNATIH GOSPODARA DO DRAŠKOVIĆA

Toponim Trakošćan prvi se puta spominje u pisanim dokumentima 1334. godine. Gospodari utvrde u prvim stoljećima nisu poznati, znamo tek da su od kraja 14. st. vlasnici grofovi Celjski, koji istovremeno gospodare čitavom Zagorskom grofovijom. Uskoro ta obitelj izumire i Trakošćan dijeli sudbinu ostalih njihovih gradova i posjeda koji se usitnjavaju, i mijenjaju razne gospodare.

U toj podjeli Trakošćan, kao jedinstveno imanje, pripada najprije vojskovođi Janu Vitovcu, zatim Ivanišu Korvinu, koji ga poklanja svome podbanu Ivanu Gyulayu. Ova obitelj zadržava dvorac kroz tri generacije, te izumire 1566., a vlastelinstvo preuzima država. Za učinjene usluge kralj Maximilijan dodjeljuje vlastelinstvo Juraju Draškoviću (1525.-1587.), najprije osobno, a potom na nasljedno uživanje. Tako je konačno 1584. Trakošćan stekla obitelj Drašković.

NAKON DRAŠKOVIĆA DANAS MU JE VLASNIK HRVATSKA DRŽAVA

U razdoblju procvata izgradnje dvoraca u Hrvatskom zagorju, u drugoj polovici 18. st., dolazi do napuštanja Trakošćana. Zapušten, počinje naglo propadati, pa se tek polovinom 19. st., obitelj ponovno zanima za svoj titularni grad, u duhu novog vremena, romantičnog povratka prirodi i obiteljskim tradicijama. U tom duhu podmaršal Juraj V. Drašković grad obnavlja u rezidencijalni dvorac, a parkovni okoliš pretvara u romantičarski perivoj. Iduće generacije povremeno borave u Trakošćanu sve do 1944. kad se iseljavaju u Austriju, ubrzo zatim dvorac je nacionaliziran te je 1954. osnovan muzej sa stalnim postavom.

MUZEJ KOJI PREZENTIRA VELIKAŠKI ŽIVOT

Dvorac Trakošćan danas je kulturno-povijesni spomenik iznimne važnosti i jedan od rijetkih objekata u Hrvatskoj sa sačuvanom vlastitom građom. Ovaj dvorac je muzej s vrijednom zbirkom slika, namještaja, oružja, vrijednih predmeta od razdoblja renesanse do historicizma. Izloženi u originalnim prostornim cjelinama eksponati ovog dvorca-muzeja prezentiraju velikaški život Trakošćana i obitelji Drašković.

PORCULAN I KERAMIKA POZNATIH EUROPSKIH PROIZVOĐAČA

Zanimljive zbirke vode vas kroz vrijeme i gotovo da možete osjetiti duh vremena i zamisliti stanovnike ovog dvorca. Posebno je uz nadaleko poznatu zbirku namještaja zanimljiva i zbirka posuđa u kojoj je porculan i keramika njemačkih, austrijskih, mađarskih, čeških, talijanskih i engleskih manufaktura i tvornica Meissen, Holitsch, Zsolnay, Minton, Thun, Fischer & Mieg, Max Roesler, Loket, L. Schütz, Reinhold Merkelbach, Josef Steidl, Lippert & Haas, Portheim & Sohn, Villeroy & Boch, Haas & Cžjžek, Ostmark keramik, Stevenson & Williams, Callegari i Casali, Nove. Obimom nije velika, ali je značajna skupina od 15-ak primjeraka meissenskog porculana 19. i 20. stoljeća

Zbirka oružja broji oko 300 primjeraka oružja te zaštitne opreme ili njihovih dijelova, nastalih u razdoblju od 15. do početka 20. stoljeća. Posebno su zanimljivi topovi s grbom obitelji Drašković koje povezujemo sa sudjelovanjem Draškovića u borbama protiv Napoleona pa bi iz toga vremena mogli potjecati, kao ratni plijen, i francuski mačevi paloši.

IZLET U DVORAC TRAKOŠĆAN – OTPUTUJTE KROZ VRIJEME I ZALUTAJTE DVORSKIM HODNICIMA

Ako želite osjetiti kakav je to bio život u dvorcima u Trakošćanu ćete upravo to doživjeti. U samom dvorcu, ali i u perivoju oko dvorca vrijeme kao da je stalo, a povijest je živa i odaje vam sve tajne velikaškog života. Zamislite sebe kao dvorjanina i u mašti uz priču o dvorcu Trakošćan otputujte kroz vrijeme.

Izvor: Trakoscan.hr, Naslovna fotografija: Pixabay.com

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.