Projekt Ilica: Q’ART označio početak Artupunkture

Zagrebački Britanski trg preplavila je šarolikost nakita, torbi, odjeće i drugih modnih dodataka. Projekt Ilica: Q’ART obilježio je početak održavanja dugoočekivane Artupunkture – inicijative i projekta sinteze raznih umjetničkih događanja u gradu Zagrebu kojeg organizira Turistička zajednica grada Zagreba.

Početak tjedna označio je i početak prijeko potrebne terapije Zagreba umjetnošću koja je započela na Britanskom trgu. Projektom Ilica: Q’ART istovremeno se njeguje i dijeli autentični duh zagrebačkog Britanca, koji je postao centralno mjesto kulture, interakcije, dogovora, razumijevanja i urbanog života.

Kreativci će od ponedjeljka do subote na Britanskom trgu imati mogućnost predstaviti svoje rukotvorine, radove i proizvode, svaki dan donosi novu temu za izlagače, a ilička publika kao i do sada podupire lokalne obrte i samu umjetnost u zajednici. Nedjeljom se zatvara promet na Ilici koja će ponovno pružiti nesvakidašnju priliku za ispijanje kave na tračnicama te uživanje u raznolikoj kulturno-umjetničkoj ponudi izlagača i fantastičnoj glazbenoj atmosferi.

Razvoj kreativnih potencijala gradske sredine jedan je od načina stvaranja uvjeta za ekonomski razvoj koji će potaknuti društveno osjetljivu i inkluzivnu urbanu regeneraciju te razvoj umjetnosti i kulture dostupne svim građanima.

Projekt Ilica: Q’ART aktivacijom zajednice potiče participativnost u procesima odlučivanja o kulturi i uporabi prostora u javnom i gradskom vlasništvu te ju poziva na sudjelovanje u kojem se njeguju priroda, grad i njegovi stanovnici, pogotovo u kriznim vremenima.

Od 9. do 30. rujna 2021., u suradnji s produkcijskim partnerom Hrvatskim društvom likovnih umjetnika, pripremljeno je i posebno izdanje Galerije Ilica, kao integralnog djela Projekta Ilica: Q’ART, kroz izložbu-akciju pod nazivom Društveni procesi kustosa Aleksandra Battiste Ilića, gdje će biti uključeni najeminentniji hrvatski umjetnici, a izložba će se protezati od Trga bana Josipa Jelačića do Britanca.

Projekt Ilica: Q’ART samo je početak puno bogatije priče koja će do kraja ovog mjeseca kulturu i umjetnost staviti u prvi plan. Projekt Artupunktura je zamišljen kao platforma za kulturu i umjetnost kojoj su se na poziv Turističke zajednice grada Zagreba priključili različiti sudionici sa svojim programima. Tako je sinoć u 36 Mountains Studiju otvorena izložba “Novo nasljeđe”, a danas počinju Art & Grad – Umjetnost se oglasila i međunarodni sajam umjetnina Art Zagreb. Sutra će pak započeti ALU Perspektiva – Nova generacija, 9 dekada/ 9 arkada i Reli po galerijama, a posljednje događanje u sklopu Artupunkture, Izložba dizajna “Prostoria 10”, otvorit će se 25. rujna.

Fotografije: Juraj Vuglač

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.