Proljetni storytelling: “Od krša do zlata”

Turistička zajednica Grada Krka i ove godine donosi tematske storytelling sadržaje. Ovi susreti zaljubljenika u lokalnu predaju predstavljaju prigodu da se krčka baština kojom obiluje stari grad, doživi iz drugačije perspektive, filtrirana temom “Od krša do zlata”.

Proljetnom storytelling etapom obuhvaćena su tri subotnja termina – prva šetnja na rasporedu je dan uoči Uskrsa, 8. travnja, druga šetnja na rasporedu je 29. travnja, dok je posljednja šetnja rezervirana za svibanjski termin, 13. svibnja. Sve tri šetnje starom gradskom jezgrom kreću s Trga krčkih glagoljaša u 18 sati.

Od Crkve Majke Božje od zdravlja do Frankopanskog kaštela

Šetnje kreću s Trga krčkih glagoljaša, kojim dominira romanička Crkva Majke Božje od zdravlja. Crkva je do sredine 19. stoljeća bila posvećena sv. Mihovilu. No, kako je promjena titulara izazvana haranjem kolere, u namjeri da Bogorodica zaštiti svoj puk, ova se lokacija nametnula kao idealna za pripovijedanje o načinima na koje su naši preci, stoljećima unazad, brinuli o svome zdravlju, liječeći se i autohtonim samoniklim biljem.

Kao što obična, često neugledna i usputna biljka u sebi skriva najblagotvornija svojstva, tako i jednostavan komad drva, posredstvom spretnosti ljudske ruke, može biti pretvoren u instrument. Ta nas činjenica vodi do jedne od narednih lokacija, arhitekturom suvremenog sjedišta glazbene škole. Mjesto je to za propitivanje geneze glazbe i prizivanje bogatog otočnog glazbenog nasljeđa. Sve ono čime nas daruje priroda u korijenu je svake kreacije.

Motiv je to koji se krije iza priče koja će biti predstavljena tijekom još jednog zaustavljanja. Njena će fabula krenuti u smjeru vrednovanja dječje igre i tradicijskih igračaka. Latinsko geslo ostium non hostium (vrata samo prijateljima rastvorena) umetnuto nad portalom jedne od kuća u Zrinjskoj ulici, na sljedećoj će lokaciji prizvati tradicionalnu krčku dobrodošlicu. Na kraju će priča inspirirana Trgom Kamplin i Frankopanskim kaštelom najjasnije demonstrirati matičnu temu ove šetnje.

Zbog ograničenog broja polaznika, sudjelovanje u interpretacijskoj šetnji potrebno je prethodno najaviti, i to e-mailom. Za sve sudionike šetnje vođenje je besplatno.

Foto: Turistička zajednica Grada Krka

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.