Prvi rudarski cener u Varaždinskoj županiji


U sklopu zimskog dijela Ivanečkih rudarskih dana, u subotu 4. prosinca, održat će se atletska utrka 1. rudarski cener. Ovakva rudarska utrka prva je takva u Hrvatskoj, a održava se na blagdan sv. Barbare – zaštitnice rudara.

S početkom u 10 sati, održat će se dvije utrke – glavna u dužini od 10 km i utrka „Mali rudar“ za djecu i mlade u dužini od 2.8 km. Start utrka bit će na glavnom trgu u Ivancu, a cilj u novouređenom Gradskom parku odmah do glavnog trga. Sudionici će tako trčati u blizini nekadašnjih rudarskih lokaliteta ivanečkog kraja i upoznati ljepote Planinarskog grada.

Prijave su moguće OVDJE. Organizator utrke je Atletski klub Varaždin u suradnji s Turističkom zajednicom grada Ivanca pod pokroviteljstvom Grada Ivanca.

Organizatori najavljuju kako je intencija da Rudarski cener postane tradicionalna manifestacija, a kao što i sam naziv utrke govori, trčalo bi se 10 km – glavna utrka, a za one malo manje spremne utrka na 2,8 km s ciljem obilaska nekadašnjih rudarskih lokaliteta na području Ivanca i Ivančice. Ujedno, nekad u Ivanečkom rudniku je postojalo prvo sportsko udruženje u Ivancu.

Želja nam je da ovom novom utrkom promoviramo Planinarski grad Ivanec te ljepote Ivanečkih jezera kao i bliže okolice gdje su nekad vrijedni rudari marljivo iskapali ugljen. Želimo da manifestacija bude generator u cilju razvoja sporta, turizma i kulture kao što je nekada bilo rudarstvo s velikim direktnim utjecajem na razvoj Ivanca i Varaždinske županije, navode organizatori AK Varaždin.

U sklopu manifestacije održat će se i mini sajam OPG-ova iz ivanečkog kraja. Biti će to prilika da proizvođači promoviraju svoje djelatnosti te da se građani-posjetioci opskrbe s proizvodima u predblagdansko vrijeme. Ovo je ujedno i jedna od prvih manifestacija kojima započinje Advent u Ivancu.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.