Put ka Mjesecu iz Baške na otoku Krku vodi vas do Mjesečevog platoa

Mjesečev plato ili Plato Mjeseca jedno je od najvećih prirodnih znamenitosti na otoku Krku koja se nalazi iznad kanjona Vrženice. Ovaj predio podsjeća na Mjesečevu površinu, a nalazi se na 380 metara nadmorske visine. Do platoa vodi staza iz Baške, a cijeli krajolik podsjeća na kamenu pustinju.

Šetnica do mjeseca i nazad

Do ove, jedne od najpoznatijih lokacija u Baški vodi vas popularna šetnica „Put ka Mjesecu“, koja pruža jedinstveni doživljaj prirodnog fenomena, uklopljenog u povijesnu znamenitost i turističku atrakciju.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Na prvom dijelu staze „Put ka Mjesecu“ nalazi se crkva sv. Ivana Krstitelja, ispred koje vas očekuje vidikovac na kojem su snimljene neke od najprepoznatljivijih fotografija Baške. Odavdje se pruža zapanjujući pogledom na bašćansku dolinu, otok Prvić, morsko plavetnilo i jedan od simbola Baške – Velu plažu. Šetnica svojim gotovo tri kilometra prolazi kroz šumsko područje koje vodi do krške i kamenite potpuno ogoljene zaravni poznate kao „Mjesečev plato“.

Ako ste željni većih izazova, možete nastaviti šetnicom „Put ka Mjesecu“ prema Hlamu, vrhu koji se nalazi na 461 metar nadmorske visine te pruža mogućnost uživanja u još dalekosežnijim vidicima. Odlučite li proći čitav put od Baške prema Hlamu,očekuje vas oko 7 kilometara srednje zahtjevne staze, a šetnja će trajati oko tri sata.

Čitavu duljinu šetnice prati i biciklistička ruta i bez obzira na to odlučite li „do Mjeseca“ hodati ili biciklirati, nemojte zaboraviti uzeti sa sobom fotoaparat jer vas iza svakog ugla čeka jedinstven pogled na netaknutu prirodu koji ćete zauvijek zapamtiti.

Ne propustite orintološki rezervat Kuntrep

Od crkve Sv. Ivana na Mjesečev plato možete stići iz dva pravca. Prvi je spomenuta planinarska staza nazvana „Šetnica do Mjeseca i nazad“ koja prolazi kroz gustu borovu šumu iz koje do platoa dolazite prolaskom kroz otvor u suhozidu. Pješačka staza ka ovoj krškoj goleti vodi do križanja puteva, od koji jedan vodi na vidikovac Zakam i u Bašku, a drugi na vrh Hlam i prema lokvi Diviškoj. Dalje prema obali prostire se posebni ornitološki rezervat Kuntrep.

Rezervat Kuntrep stanište je bjeloglavog supa, no on nije jedina posebnost rezervata. U Kuntrepu se gnijezde i druge, u Europi ugrožene, vrste ptica poput orla zmijara, sivog sokola, modrokosa, vjetruša, morskog vranca, sove ušare, ćukavice i drugih. U ovom naizgled pustom području na liticama možete pronaći endemsku floru i vegetaciju. Endemske vrste obuhvaćaju dalmatinsku zečinu, istarski zvončić, mekinjak, riječki kravljak i druge vrste. Vegetaciju čine kamenjarski pašnjak i endemične zajednice stjenjača.

Svjetska imena brdskog biciklizma u Baški

Protekloga tjedna Baška je imala čast šesti put biti startna pozicija svjetski poznate 4 Islands MTB stage race utrke, a drugu godinu za redom organiziran je i prolog utrke, kao uvodna faza utrke u kojoj su
sudjelovali najpoznatiji MTB biciklisti iz cijeloga svijeta. Utrka “4 Islands MTB stage race” jedna je od najpoznatijih i najcjenjenijih brdskobiciklističkih utrka, što su dokazala i imena koja su ove godine stigla u Bašku – medju njima se našao i olimpijski pobjednik, svjetski, europski i državni prvaci i prvakinje te brojna zvučna imena brdskog biciklizma.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Jedinstven koncept 4 Islands MTB Stage Race utrke svrstao ju je među prvih pet najzanimljivijih utrka u MTB svijetu biciklizma, a Bašku i otok Krk ucrtao kao važne točke na cikloturističkoj karti Europe i
svijeta. Turistička zajednica općine Baša od prvoga dana stavila je svoju punu potporu iza organizacije utrke koja se savršeno uklapa u razvijanje Baške kao vrhunske outdoor destinacije koja, uz dvije MTB
biciklističke rute (staza “Put ka Mjesecu” i Portafortuna track), nudi i 11 kilometara dugu stazu Zarok-Draga Bašćanska za početnike, rekreativce i obitelji sa djecom, 90 km uređenih i markiranih pješačkih staza, tri penjališta, zip line te morske sportove poput parasailinga, surfanja i jedriličarstva.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

NAJČITANIJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije