QR kodovi u Poreču otkrivaju povijest na sasvim moderan način

Šetnja Porečom šetnja je kroz prošlost. Odlučite li se krenuti stopama njegovih poznatih ili manje poznatih stanovnika i oćutjeti dah prošlih vremena, najbolje vam je polazište porečka riva. Jer, tu ćete ukomponirane u karakteristične linije koje ukrašavaju ovaj dio grada pronaći QR kodove s informacijama o gradskim znamenitostima.

Omiljeno okupljalište kako domaćih, tako i turista, riva u Poreču urešena je višemetarskim linijama koje se po danu ističu tamnijom bojom, a tijekom noći su osvijetljene. Te linije imaju puno veću ulogu od samog ukrasa i rasvjete. Zadatak im je pričati priču o povijesti Poreča i sve zainteresirane povesti na istraživanje porečke starogradske jezgre.

Svaka linija na svom početku – odnosno na dijelu koji od mora gleda prema starom gradu – ima oznaku ispisanu na hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku, te simbol i stoljeće u kojem je nastala i svaka je usmjerena prema nekoj od porečkih znamenitosti.

Uz svaku od linija, QR kodovi koje očitate pametnim telefonom dat će vam informaciju o samoj građevini i kako doći do nje.

Prateći linije, doći ćete do 13 porečkih dragulja: Istarske sabornice, romaničke kuće, kuće ‘Dva sveca’, peterokutne i okrugle kule, kule Bondulmier, palača de Vergottini i Zuccato, gotičke palače Lion, Ribarskog trga, Marafora, kompleksa Eufrazijeve bazilike i Kanoničke kuće.

Nepoznata povijest

Ulazeći u povijesnu jezgru Poreča stupate na pozornicu koja je građena više od 2000 godina, a priča nevjerojatne priče. Nećemo vam otkriti sve priče porečkih znamenitosti – za to bi nam trebalo nekoliko knjiga, a ne ovo malo teksta. Ipak, nadamo se kratkim crticama otkriti dovoljno da u vama probudimo radoznalost i želju da ih bolje upoznate.

U Poreču stoji najbolje sačuvani ranokršćanski katedralni sklop u svijetu. Eufrazijeva bazilika u mnogim je prikazima – vjerujte, sasvim zasluženo! – opisana superlativima. No, jeste li znali da u njoj srećemo ikonografsku inovaciju, po prvi puta primijenjenu na zapadnome tlu?

Naime, tu Bogorodica zauzima središnje mjesto u apsidi koje je do tada pripadalo samo Kristu: ona sjedi na prijestolju, na koljenima drži malog Isusa odjevenog u rimsko svečano ruho i desne ruku podiže u blagoslovu.

QR kod će vam otkriti kako su se u zgradi Istarske sabornice održavale sjednice Istarskog pokrajinskog sabora od 1861. do 1897. godine. No znate li kako je i ta građevina nekada bila crkva i samostan svetog Franje s početka 14. stoljeća, izgrađena na temeljima crkve svetog Tome iz 5. stoljeća? O tome svjedoči dio sačuvanih temelja zidova i mali ulomci podnih mozaika koji se mogu vidjeti u prizemlju Sabornice.

Kasnije je u kratkom razdoblju Napoleonove vladavine u zgradi je bila konjušnica, a po njihovom odlasku tu se smjestila škola. Krajem 19. stoljeća prizemlje je pretvoreno u vinski podrum u koji su bile ugrađene bačve zidane od staklene oplate, a koje se mogu vidjeti i danas.

Natrag u prošlost vratit će vas Kuća dvaju svetaca. To je mala, jednostavna rustična renesansna građanska kuća iz 15. stoljeća. Ime je dobila po reljefima dvaju svetaca koji krase njeno pročelje. Pretpostavlja se da su reljefi – koji su romaničkog stila – vjerojatno doneseni s neke druge zgrade i ukomponirani u pročelje. Nagađa se da bi sveci mogli biti iz negdašnjeg srednjovjekovnog samostana čiji su ostaci pronađeni pod kamenim popločenjem nedalekog Trga Frana Supila, no nije nemoguće ni da su prispjeli s nekog drugog mjesta, koje još čeka da bude ponovo pronađeno.

Nova dimenzija povijesti

Upravo tako nam Poreč priča svoju povijest: sloj po sloj, lokaciju po lokaciju. Od drugog tisućljeća prije Krista ovaj je gradić rastao i ostavljao nam materijalne tragove kojima se danas divimo. Otkrivaju nam se pomalo i uklapaju poput kamenčića u blještavom mozaiku, nadograđujući priču grada koja se tkala tisućljećima.

Postavljanjem QR kodova na rivu, povijest Poreča dobila je još jednu – sasvim suvremenu! -dimenziju, a posjetitelji i domaći imaju prilike otkriti starogradsku jezgru ili upotpuniti svoja znanja o njoj. Krenete li u istraživačku šetnju prateći linije, usporite korak i poslušajte što vam grad priča.

Naslovna fotografija: Turistička zajednica Grada Poreča, Autor: Manuel Paljuh

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.