Riječki tunel – vojna priča vodi turiste ispod grada

Koliko ste puta kao turist zakoračili u vojne objekte? Vjerujemo ne često. Jedna od rijetkih prilika za to pruža se u Rijeci. I vodi ravno u podzemlje. Prvi riječki tunel vojne namjene otvoren za turističke posjete čeka na vas u samom gradskom središtu.

U njegovu izgradnju krenulo se zbog činjenice da je grad izrastao na području gdje su se u povijesti dodirivale brojne države, pa je postao i mjesto od posebne vojne važnosti. Česta pomicanja granica donijela su gradnju fortifikacijskih objekata. Glavnina njih pojavila se uoči Drugog svjetskog rata, u doba izgradnje tzv. Alpskog bedema (Vallo Alpino), koji je trebao štititi granicu između Kraljevine Italije i Kraljevine Jugoslavije. Podzemne utvrde, skladišta oružja i opreme, prolazi i bunkeri počeli su se graditi 1931. kako bi se obrana grada učinila što manje topnički ranjivom.

Tunel ima ulaz pored katedrale sv. Vida i proteže se ispod riječkoga Staroga grada do dvorišta Osnovne škole Dolac. Prokopala ga je talijanska vojska u živoj stijeni u dužini od 330 metara u razdoblju od 1939. do 1942. godine. Učinjeno je to za potrebe zaštite civilnog stanovništva od zračnih bombardiranja, spuštajući se mjestimično na dubinu od deset metara. Širok je oko četiri i prosječno visok 2,5 metra.

Glavna tunelska cijev ima dva odvojka, jedan koji vodi prema zgradi nekadašnjega gradskog municipija i drugi prema katedrali sv. Vida. Na više mjesta duž tunela još uvijek se mogu vidjeti originalni natpisi iz Drugog svjetskog rata “Riservato all U.N.P.A.” (“Rezervirano za protuzračnu obranu”).

Gradnja tunela dobila je svoj smisao u ratnoj završnici 1944. i 1945. godine kada je Rijeka bombardirana u valovima savezničkih zrakoplova. Svrsi je poslužio i tijekom Domovinskog rata, dio stanovništva tada je u njemu u dva navrata potražio zaštitu.

Riječki tunel kao turistička atrakcija

Tunel je opremljen rasvjetnim tijelima. Tlo mu je posuto pijeskom zbog lakšeg hodanja i prohodan je cijelom dužinom, a unutarnja temperatura je 15 stupnjeva. Novo vrijeme donijelo je i novu ulogu tunela – umjesto jučerašnje vojne namjene, danas postaje mjesto na turističkoj mapi grada.

Posjet tunelu neće probuditi vojnika u vama. Ali će zato pomoći da osjetite dio ratnog adrenalina, onog koji pomaže da u ključnim trenucima sklonite glavu na sigurno.

Riječki tunel uobičajeno je otvoren u vremenu od 10 do 20 sati, a od 6. svibnja 2022. radno vrijeme je od 10 do 18 sati svaki dan.

Izvor i foto: Turistička zajednica grada Rijeke

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.