Riječni kruzing novi turistički proizvod Brodsko-posavske županije

Slavonski Brod, kao i čitava Brodsko – posavska županija svojom južnom granicom naslonjena je na rijeku Savu. Zbog svog položaja, ali i dobre prometne povezanosti, Brodsko-posavska županija lako je dostupna, odnosno do nje se stiže brzo i lako. Na manje je od dva sata vožnje automobilom od Zagreba, a uskoro bi se do nje moglo i riječnim putem. Naime, riječni kruzing, odnosno nautički turizam krije veliki potencijal.

Toga su svjesni i u Turističkoj zajednici Brodsko-posavske županije, koja je prije pandemije koronavirusa, od pet slavonskih županija, bilježila najveću stopu rasta turističkih dolazaka, u prosjeku od skoro 15% godišnje. Kad putovanja ponovno krenu takav trend bi se trebao nastaviti, a rastu turističkog prometa mogao bi pridonijeti i riječni kruzing, sve popularniji oblik odmora.

Riječni kruzing – neiskorišteni turistički potencijal

Članak se nastavlja ispod oglasa

S ciljem stvaranja osnovnih preduvjeta za razvoj nautičkog turizma, Turistička zajednica Brodsko-posavske županije i Lučka uprava Slavonski Brod prošlog su ljeta predstavili Studiju održivog razvoja riječnih krstarenja na području županije.

– Studija je povezala turističku atrakcijsku osnovu Brodsko-posavske županije s lokacijama budućih pristaništa, vodeći se primjerima dobre prakse iz okruženja, strukturom posjetitelja kod riječnih krstarenja i motivima njihova dolaska. Nakon tog prvog koraka krenulo se u realizaciju projekta pa je sada Lučka uprava pred ishođenjem građevinske i lokacijske dozvole za gradnju međunarodnog putničkog pristaništa vrijednog više od 17 milijuna kuna, a Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture intenzivno radi na rješavanju kritične dionice plovnog puta na relaciji Jaruge–Novi Grad, čime će se stvoriti preduvjet za razvoj riječnog kruzinga na Savi, istaknuo je župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić.

Turistički potencijal Save godinama nije bio iskorišten prvenstveno zbog problema s plovnosti. Takve probleme nemaju Dunav i Drava na kojima se razvija jednodnevni izletnički turizam i plovidba izletničkim brodovima. Na ovim rijekama u putničkim pristaništima 2019. godine pristalo je više od 600 riječnih kruzera.

Moderno putničko pristanište u Slavonskom Brodu trebalo bi biti gotovo krajem 2022. godine. Dio je to velikog projekta sufinanciranog sredstvima Europske unije. U sklopu projekta će se obnoviti i stari brod s restoranom, dvoranom za sastanke, edukativnom dvoranom za učenike i suvenirnicom. Brod će kao jedna od najvećih atrakcija Brodsko-posavske županije biti usidren u novom pristaništu.

Zeleno, iskreno i turistički nepotrošeno

Rijekom Savom, ali i tradicijskom baštinom, kao i vrijednim stanovnicima ovog dijela Hrvatske, u povijesti poznatim čuvarima granice, inspiriran je novi vizualni identitet Turističke zajednice Brodsko-posavske županije, čiju direktoricu Ružicu Vidaković veseli najveći projekt na području županije kojim će se rijeka Sava napokon turistički valorizirati.

– Naša je županija danas poznata kao destinacija kulturnog, aktivnog i ruralnog turizma, ali i kao raj za gurmane s autohtonim okusima baziranim na zdravim lokalnim namirnicama. Moderni turisti to najviše traže. U trendu je zeleno, turistički nepotrošeno i iskreno, a upravo su to naši najjači aduti. Brodsko-posavska županija najvećim je dijelom ruralni prostor, udaljena je niti dva sata od Zagreba, a opet je daleko od gužvi i asfalta, kutak zelenog raja u kojem se može doživjeti tišina. To rijetki imaju, kaže Vidaković.

Brzi rast turističkih dolazaka zaustavljen je uoči lockdown-a u ožujku prošle godine. No Vidaković vjeruje kako će se pozitivan trend nastaviti kada sve ovo prođe. U kriznim situacijama, kako kaže, fleksibilnost i prilagodljivost su najvažniji. Tako su sve kampanje, posebne prezentacije i studijska putovanja protekle dvije godine fokusirane isključivo na domaće goste. Oni su jedini koji u ovo vrijeme ograničenog kretanja mogu putovati ili dolaziti na jednodnevne izlete.

Članak se nastavlja ispod oglasa

– Nudimo im nova mjesta, novu vrstu avanture, odmor bez gužve, predah u interakciji s prirodom, toplu lokalnu priču. Sve ovo mogu doživjeti na više od dvadeset obiteljskih imanja, rančeva i salaša koji su udaljeni desetak kilometara jedni od drugih, zaključuje Vidaković.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.