Rimljani okupirali Vinkovce: U subotu 8. Rimski dani

Uz poštivanje epidemioloških mjesta na otvorenom u popularnom parku Lenije u Vinkovcima u subotu se održavaju Rimski dani pod geslom “Inter nos fortiores” – “Zajedno smo jači”. Zanimljivo je kako su zbog pandemije napravljene zaštitne maske s logotipom Rimskih dana koje će biti podijeljene posjetiteljima.

Manifestacija je ovo koja spaja prošlost, sadašnjost i budućnost i vraća Vinkovce u doba Colonia Aurelia Cibalae slavno doba Rimske povijesti.

Grad Colonia Aurelia Cibalae kako su se za vrijeme Rima zvali Vinkovci, kroz svoju bogatu povijest dugu 8.300 godina , imao je značajnu ulogu i za vrijeme Rima, a nevjerojatna je činjenica kako su se upravo u Vinkovcima rođeni jedini rimski carevi na području današnje Hrvatske.

Dakle, u Vinkovcima su rođena dva rimska cara, imamo rimskog cara Valensa koji je bio pivopija, a u Vinkovačkom muzeju imaju i recepturu hrane i kolača, koje će se moći degustirati i na Rimskim danima. Fenomenalna turistička priča i ogroman turistički potencijal.

364. godine Rimskim carstvom zavladao je car Valentinijan I (364.-375.) kojeg nazivaju posljednjim velikim zapadnim carem, a osim njega, u Vinkovcima rođen je i njegov mlađi brat Valens (364.-378.), koji je također postao rimski car. Valens, prvo vinkovačko craft pivo nazvano je upravo po caru Valens koji je dokazano bio pivopija, što za vrijeme Rima nije bio običaj, jer se isključivo pilo vino. Upravo zbog ispijanja piva, cara Valensa, su pogrdno zvali sabaiarius, što na latinskom jeziku znači pivska trbušina. Stoga je posebno atraktivan sadržaj rimskih dana ispijana Vinkovačkog carft piva Valens čija izrada počiva upravo na ovim povijesnim crticama.

Ovu subotu tako možete u parku među stoljetnim stablima otkrijte povijest uživo. Doznat ćete kako su živjeli gladijatori, rimski car, konjanik ili centurion, doživjet ćete i borbe gladijatora te rimski sajam.

Keramičarska udruga Nova Art i Atelier Ceramic Handmade Work With Love organizirat će dvije radionice izradei keramičkog posuđa starhi Rimljana.

Najmlađe očekuje i jahanje, a posebna atrakcija je popularni HorseBox Konjičkog kluba Eohippus, ugostiteljski objekt napravljen od prikolice iz 1989. koja je prevozila konje. Jedinstven je ovo ugostiteljski objekt u Hrvatskoj, a projekt je dobio posebno priznanje za funkcionalnu prenamjenu u ruralnom turizmu. Izvana prikolica, a iznutra pravi mali kafić opremljen ledomatom, hladnjakom, perilicom posuđa, caffe aparatom i ostalim uslugama i potrepštinama koje mogu zadovoljiti do 100 ljudi.

Nemojte dvojiti, dođite na Rimske dane upoznajte bogatu povijest i rashladite se u najposebnijem ugostiteljskom objektu u Hrvatskoj. Manifestaciju organizira Grad Vinkovci i Turistička zajednica Grada Vinkovaca, a prvi čovjek grada Ivan Bosančić naglašava kako ova manifestacija ima potencijal narasti poput Vinkovačkih jeseni. “Ovo je za naš grad važna manifestacija jer predstavlja bogatu povijest i što je najvažnije kroz nju na zanimljiv način naša djeca uče o zanimljivoj prošlosti ovog kraja. Ova je godina takva kakva je i ovogodišnje izdanje je skromnije nego smo naučili, no ipak smo našli način kako zadržati dio programa, a istovremeno poštovati epidemiološke mjere. Pozivam sve da budu odgovorni i drže razmak, ali i da se zabave i uživaju u programu koji smo pripremili” poručuje Bosančić.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.