Rimski dani su savršena prilika da dođete u Rimkovce!

Jedno od najslavnijih i najintrigantnijih razdoblja duge i bogate povijesti najstarijeg europskog grada uskoro će iznova oživjeti u svoj svojoj raskoši, te vratiti Vinkovce u doba drevnih Cibala i njezinih dvaju rimskih careva.

Jubilarni X. Rimski dani su pred vratima i grad na Bosutu će od 16. do 18. lipnja ponovno biti okupan mistikom antike. Gradskim ulicama marširat će legionari, parkom Lenije će odzvanjati zvuci gladijatorskih borbi i vreva rimskoga sajma, a u međuvremenu će svi posjetitelji moći uživati i u najfinijim delicijama onoga doba.

Ove se godine obilježava deseta obljetnica Rimskih dana, pa možemo povući paralelu s rimskim Cibalama u kojima su slavili Decenalije – stari festival koji potječe još od cara Augusta. Car je stupio na dužnost upravitelja Rimskog carstva 27. godine, no tu je dužnost naknadno odbio i odlučio vratiti narodu. Ali narod mu je istu ponovno vratio, jer su svi bili jako zadovoljni njegovom vladavinom. Tako je ustanovljen festival Decenalije koji se obilježavao svake desete godine vladavine svih rimskih careva koji su uspjeli doživjeti deceniju vladavine.

Svetkovina se sastojala od ceremonije u kojoj se car odriče svoje moći i vlasti, a narod – zadovoljan njime – njegovu gestu odbija i vraća mu vlast. Zahvalan narodu što ima povjerenja u njega, car bi organizirao igre koje su uključivale i gladijatore, utrke, borbe sa životinjama, ali i velike gozbe.

Rimski dani su manifestacija koja u Vinkovce iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja. Vjeruje se kako će tako biti i ove godine, jer pripremljen je bogat program.

Moto ovogodišnjih Rimskih dana glasi Decenalija – deseti Rimski dani u Rimkovcima. A ova okrugla obljetnica garantira puno zabave i uzbuđenja u Rimkovcima.

Dođi u Rimkovce!

Rimski dani započet će Rimskom noći vina koja će biti upriličena pod krošnjama starih hrastova u prekrasnom ambijentu Šokačkoga stana, a koja je na programu u četvrtak 15. lipnja.

I ove će godine Vinkovčani i njihovi gosti imati priliku uživati i u dobro poznatim atrakcijama – mimohodu sudionika ulicama grada, gladijatorskim borbama, rimskom vojnom taboru i prikazu antičkog načina života.

Rimski će sajam tradicionalno okupiti obrtnike i rukotvorce koji konstantno prate ovu manifestaciju i razvijaju svoju ponudu, a suradnja s gradskim srednjim školama rezultirat će spremanjem najukusnijih rimskih delicija. Mlađi učenici i djeca vrtićke dobi imat će priliku sudjelovati u edukativnim programima i radionicama u gradskom parku Lenije i Lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci, koje za cilj imaju promociju same manifestacije, ali i cjelokupnog rimskog nasljeđa Vinkovaca.

Na ovogodišnjim Rimskim danima po prvi će se put u svom punom sastavu kao pravi rimski vojnici predstaviti i članovi udruge Prima Valentiniana koja se bavi oživljenom poviješću i obogatiti događanja u gradu.

Rezervirajte stoga ovaj vikend u lipnju i dođite u Rimkovce!

Izvor, foto: Turistička zajednica grada Vinkovaca

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.