Rudarsku greblicu – deliciju Samoborskog kraja planiraju zaštititi i na Europskoj razini

Samobor je omiljeno vikend odredište stanovnika hrvatske metropole, ali i brojnih drugih, a odmah uz Samobor nalaze se Rude. Malo pitoreskno mjestašce skriva dobro čuvanu tajnu – recept za rudarsku greblicu pravu deliciju seljačke kuhinje. Inače u Rudama možete obići uređeni dio Rudnika svete Barbare. Ovaj rudnik jedan je od najstarijih europskih rudnika bakra i željeza.

Ovo malo mjesto na korak od Samobora dalo je i prvi zaštićeni gastronomski proizvod Zagrebačke županije – prhku slanu pitu zvanu rudarska greblica, nekoć skroman gablec mjesnih rudara. Kako se spravlja ovaj zanimljivi slani kolač danas već nadaleko poznata Rudarska greblica doznali smo od obitelji Nikl.

Ovo skromno jelo danas traži sve veći broj turista i posjetitelja Zagrebačke županije, no uskoro će svi znati za rudarsku greblicu jer proces zaštite na europskoj razini je u tijeku, a da jelo ne padne u zaborav brine se i Udruga Rudarska greblica.

Greblica je ogledni primjer kako od nečeg jednostavnog, što se nekad vezalo uz siromašne rudare, stvoriti nešto ukusno i kompleksno. Priprema ovoga “tenkog kolača” veže se uz povijest rudarstva u Rudama jer je to bio uobičajeni obrok za rudare, a s vremenom je prerastao u slani kolač nazvan po tradicijskom drvenom alatu greblici. Najpoznatija priprema je ona sa sirom i orasima te sirom i zelenjem, kao što su špinat, blitva ili kopriva. Slatke varijante Rudari ne priznaju, idealno ju je probati na manifestaciji koja joj je posvećena, Danima Rudarske greblice, a treba znati i da je Ministarstvo kulture 2007. proglasilo pripremu Rudarske greblice nematerijalnim kulturnim dobrom.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.