Rujan je u Splitu u znaku dobre glazbe, vina i sporta

- Oglas -

Rujan u Splitu donosi obilje zabave i događanja obilježenih dobrom glazbom, vinom i sportom. Ovo je mjesec u kojem će se uživati u različitim kulturnim i sportskim aktivnostima diljem grada.

Split at Night Jazz Festival u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika

Novo izdanje, nova lokacija, četiri koncerta – ovogodišnji Split at Night Jazz Festival po mnogočemu je poseban, a u koktelu jazz žanrova svatko će uspjeti pronaći nešto za sebe.

Ove se godine održava od 10. do 13. rujna na novoj lokaciji i donosi četiri koncertne večeri, među kojima i nastup svjetske jazz zvijezde Antonija Forcionea. Split at Night Jazz Festival i Muzej hrvatskih arheoloških spomenika na Mejama najavili su sljedeće koncerte: Filip Pavić Quartet, Black Coffee / 30 godina, Sara & Jappa & gosti i Forcione.

Rujan je u Splitu u znaku dobre glazbe, vina i sporta

Sve popularniji festival po prvi put će se održati u magičnom ambijentu Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, a otvorit će ga fantastični jazz gitarist Pavić sa svojim kvartetom, u nedjelju 10. rujna s početkom u 20:30 sati. Ostali koncerti također počinju u to vrijeme.

Ljetne čari klasične glazbe

Ljetne čari klasične glazbe uključuju dva besplatna koncerta 8. i 14. rujna u Podrumima Dioklecijanove palače. Kvartet saksofona ENDeM održat će koncert 8. rujna s početkom u 20 sati.

čari klasične glazbe

Prvi nastup kvartet je zabilježio u Splitu u srpnju 2015. godine upravo u sklopu ciklusa Ljetne čari klasične glazbe u Podrumima Dioklecijanove palače koje organizira Glazbena mladež Split uz partnerstvo Turističke zajednice Grada Splita.

U četvrtak, 14. rujna u 20 sati održava se Večer mandoline i čembala. Ovaj događaj jedinstvena je prilika u kojoj će se splitskoj publici i gostima predstaviti mandolina koji je svojstvena talijanskoj, ali i hrvatskoj glazbenoj povijesti – u rukama istinskih profesionalaca, Ivane Kenk Kalebić te Raffaela La Ragionea, sve uz pratnju Borne Barišić na čembalu.

Rujan je u Splitu u znaku dobre glazbe, vina i sporta

Koncert organizira Glazbena mladež Split uz partnerstvo Turističke zajednice Grada Splita te podršku Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu

5. Fibra Festival

Fibra, festival urbane glazbe, najavljuje svoje ovogodišnje izdanje koje će se održati 15. i 16. rujna 2023. na staroj, svima dragoj lokaciji – Ljetnom kinu Bačvice.

Festival urbane glazbe koji se do sada odvijao u vrućim ljetnim danima, ove se godine održava nešto kasnije. Ovogodišnji line-up festivala predvode vodeća hip-hop i trap imena – Porinom nagrađeni splitski reper Vojko V i zagrebačka trap ikona Hiljson Mandela.

fibra

Uz njih, line-up predvode i osječke snage, ujedno i dobitnici nagrada Porin – osebujni duo Krankšvester, koji su od početka godine održali dva rasprodana koncerta u Zagrebu, a trenutno rade na novom studijskom materijalu te glazbenik, producent i autor z++, koji je nedavno najavio svoj najveći samostalni koncert do sada, onaj u zagrebačkom Dom sportova.

Svoj prepoznatljivi zvuk pred splitsku publiku donosi i Matija Cvek zajedno s bendom The Funkensteins, dok će se po prvi put uživo u Splitu predstaviti pop/r&b glazbenica i autorica Miach. Pred publiku festivala stižu i alt-rockeri Artan Lili, koji su prošle godine obilježili 10 godina djelovanja, synth-pop trio pocket palma, energični rock duo Djeca!, indie miljenici Svemirko i atmosferični mango-pop dvojac Marisol.

Spli’ski litnji koluri

Lokacija: Trg Gaje Bulata – ispred HNK Split, datum: od 18. srpnja do 27. rujna.

Gradska manifestacija ‘Splitski litnji koluri’ okuplja brojne glazbenike, izvođače, kulturnjake, klape, zabavne grupe, KUD-ove, orkestre, te goste iz drugih gradova Hrvatske i stranih zemalja. Početak večernjih koncerata od 6. rujna 2023. je u 20 sati. Svi koncerti u okviru manifestacije Spli’ski litnji koluri su besplatni.

Rujan je u Splitu u znaku dobre glazbe, vina i sporta

Program:

 • Četvrtak, 7. rujna – KUD Filip Dević
 • Petak, 8. rujna – Grupa Pop Art
 • Subota, 9. rujna – KUD Filip Dević
 • Srijeda, 13. rujna – Zabavni duo Dva Hvaranina
 • Četvrtak, 14. rujna – Klapa Šufit
 • Petak, 15. rujna – Gudački kvartet Spalato
 • Subota, 16. rujna – Klapa Cambi (Kaštela)
 • Ponedjeljak, 18. rujna – Dan Hrvatske ratne mornarice: Klapa sv. Juraj i Orkestar Hrvatske ratne mornarice
 • Srijeda, 20. rujna – Večer dalmatinske šansone
 • Četvrtak, 21. rujna – zabavna grupa Alltimers Band
 • Petak, 22. rujna – Cortez Band
 • Subota, 23. rujna – Klapa Iskon
 • Utorak, 26. rujna – zabavna grupa Pop Art
 • Srijeda, 27. rujna – zatvaranje manifestacije Spli’ski litnji koluri

Vinski grad

Ljetni festival vina održava se od 7. do 24. rujna. Poznati festival Vinski grad prvi put dolazi u Split na Kolur – Zvončac, novouređenu event zonu. Radno vrijeme festivala je od 19 do 1 sat u noći. U tom periodu ljubitelji fine kapljice moći će kušati fina vina iz svih hrvatskih regija s naglaskom na lokalne vinarije.

Dalmatinske vinarije koje će se predstaviti su: Stina, Skaramuča, Markus, Ško vina, Hvar Hills, Royal Hills, Testament, Black Island, Vislander, Grabovac i Korlat. Uz njih, za znatiželjne koji žele upoznati i vina iz ostatka Hrvatske stižu vinarije Štampar, Kopjar, Rossi, Matić, Cattunar, Marčeta, Benvenuti, Galić, Vinarija Kutjevo d.d. i Markota.

vinski grad split
Izvor fotografije: Vinart

Inozemnu ponudu čine talijanski proizvođač prosecca Astoria, Lillet from France, Vino Simčić i De Adami Zaloščan. Vinsku ponudu pratit će majstori street fooda Bite of fun s dnevnim kreativnim ponudama jela. U ponudi će također biti kokteli koje će pripremati House of prosecco and gin što omogućava Roto Svijet Pića te pivska kućica Erdinger.

Očekujte vrhunsku atmosferu uz ekipu iz Jukebox.hr, a glavni partneri projekta, Romerquelle, Roto Svijet Pića, President sirevi, Konzum, Perutnina Ptuj uredili su lounge zone.

Na ulazu u Vinski grad potrebno je unajmiti staklenu vinsku čašu za pet eura, a konzumacija se plaća karticom/ kuponima na svakoj kućici. Sva vina iz ponude su dostupna na čašu i butelju. Ulaz na festival je besplatan, a cijene vina promotivne.

Davis Cup Split u dvorani Gripe

U Splitu će se održati jedan od četiri turnira prvog kruga završnice ovogodišnjeg Davis Cupa. Turnir će se igrati u dvorani Gripe od 12. do 17. rujna.

Uz Hrvatsku, nastupit će SAD, Nizozemska i Finska, a na samu završnicu plasirat će se dvije najbolje reprezentacije iz svake od četiri skupine. Svi susreti u Splitu počinju u 15 sati. Preostala tri turnira održat će se u Bologni, Manchesteru i Valenciji.

davis kup split plakat

U prvom susretu 12. rujna sastat će se prošlogodišnji četvrtfinalist Nizozemska i debitant Finska, kojoj je ovo prvo sudjelovanje u završnici Davis Cupa. Hrvatska će u srijedu 13. rujna igrati protiv SAD-a, u petak protiv Finske, te u nedjelju protiv Nizozemske.

Raspored:

 • 12. rujna Nizozemska – Finska (Nizozemska u međusobnim susretima vodi 6:0)
 • 13. rujna Hrvatska – SAD (Hrvatska u međusobnim susretima vodi 5:0)
 • 14. rujna Nizozemska – SAD (SAD u međusobnim susretima vodi 2:1)
 • 15. rujna Hrvatska – Finska (Finska u međusobnim susretima vodi 1:0)
 • 16. rujna SAD – Finska (prvi međusobni susret)
 • 17. rujna Hrvatska – Nizozemska (Hrvatska u međusobnim susretima vodi 1:0)

Obilježavanje stote obljetnice igranja Picigina na Bačvicama

Pogram obilježavanja stote obljetnice igranja picigina na Bačvicama, izvorne splitske igre koja je zaštićena kao trajno nematerijalno dobro Republike Hrvatske, održat će se 15. i 16. rujna. Naime, picigin i Bačvice – svi već to znaju – čine neraskidivu simbiozu.

Program događanja:

15. rujna 2023, petak, 18:30 – Gradska knjižnica Marka Marulića:

 • Glazbeni video spot “Picigin” izveden od strane klape Rebatajica
 • Emotivno putovanje kroz stotinu godina igranja picigina na Bačvicama uz predsjednika Ekološkog društva Picigin Bačvice, Antuna Stipišića, koji će prezentirati povijest i tradiciju ove zanimljive igre
 • Nastup Zbora KUD “Filip Dević”
 • Promotivni film “Split grad sporta”
 • Glazbeni nastup klape Friži
 • Prikazivanje dokumentarnog filma HRT-a “Picigin na Bačvicama!” autora Tonka Jovića
Picigin u Splitu

16. rujna 2023, subota, 10:00 – Bačvice:

 • Svojevrsna svetkovina picigina, gdje će članovi Ekološkog društva Picigin Bačvice i njihovi gosti sudjelovati u igranju ove tradicionalne igre
 • Ekološka akcija čišćenja podmorja koju će provesti ronioci iz ronilačkog kluba Rostrum, brinući o očuvanju prirodne ljepote ovog prekrasnog mjesta
 • Zabavna utakmica na male branke između veterana Hajduka, Splitskih olimpijaca, glazbenika, pjevača i samih piciginaša
 • Uzbudljiva vaterpolo utakmica na Bačvicama, pružajući vam priliku da uživate u ovoj sportskoj atrakciji
 • Nastup HGD Biranj iz Kaštel Lukšića, koji će pridonijeti svečanom ozračju
 • Razigrani nastup Splitskih mažoretkinja
 • Akrobatski ples izveden u vještim koreografijama
 • Tradicionalni folklor i Splitski ples u izvedbi Folklornog ansambla Jedinstvo koji će vam približiti bogatstvo splitske kulturne baštine
 • Nastup Ženskog pjevačkog društva Marjanke, koje će svojim glasovima oduševiti prisutne
 • Otkrivanje spomen-ploče od strane najmlađih piciginaša, uz pjesmu klape Žrnovnica, pobjednice ovogodišnjeg Omiškog festivala u konkurenciji mješovitih klapa s izvedbom pjesme Splite moj’
 • Raznolika gastro ponuda koju pripremaju splitski ugostitelji, kako biste mogli uživati u autentičnoj dalmatinskoj kuhinji

Ova nadaleko poznata društvena igra s lopticom u plitkom moru izvorno je nastala na kupalištu Bačvice. Tko je ovu igru u Splitu izmislio ni danas se točno ne zna. Igra se tijekom cijele godine, a kako je igra jednostavna, društvena i zabavno-sportska, prihvatili su je i mlađi i stariji.

Obilježavanje ove iznimne obljetnice, postavljanjem spomen ploče i prigodnim programom, organizira Ekološko društvo Picigin Bačvice u suradnji s Gradom Splitom i Turističkom zajednicom Grada Splita.

Picigin u Splitu
Izvor fotografije: Turistička zajednica Grada Splita

Picigin kao splitska posebnost i danas je zadržao osnovni cilj koji se može sažeti u rečenicu – moreš činit ča te voja, ma balun mora ostat suv.

92. Mrdujska Regata i Mrduja – Festival Mora

Spremite se za nezaboravan događaj na Jadranu jer se ispred splitske gradske luke 30. rujna očekuje 92. izdanje Mrdujske regate. Ovaj tradicionalni događaj svake godine okuplja stotine brodova, a postao je mnogo više od obične jedriličarske regate.

Mrdujska regata nije samo natjecanje, već prava manifestacija koja slavi more, tradiciju i zajedništvo. Ove godine, pridružuje se i ‘Mrduja – festival mora’, dodajući još jedan sloj uživanju na ovom spektakularnom događaju.

Mrdujska regata će, kao i obično, započeti ispred gradske luke Split. Natjecatelji će se utrkivati za vrijedne nagrade i slijediti pravila koja su važila i do sada. Startna linija će ih odvesti oko otočića Mrduja, a cilj će biti podno Sustipana.

mrdujska regata plakat

S druge strane, ‘Mrduja – festival mora’ imat će cilj na okretu kod otočića Mrduje. Festival donosi poseban šarm ovom događaju otvarajući vrata svima koji vole more i zabavu. Na Mrduji “može jedriti svatko tko se može popeti na brod” i to je upravo ono što ovu manifestaciju čini posebnom.

Mrduja je prošla dugi put od nekadašnje zabave gradskog plemstva do prave pučke fešte. Ovaj najmasovniji jedriličarski spektakl na našoj strani Jadrana sada okuplja ljude iz svih slojeva društva u nezaboravnoj zabavi.

Rujan u Splitu donosi raznolike aktivnosti za sve ljubitelje glazbe, vina, sporta i tradicije. Ne propustite priliku uživati u brojnim događanjima i osjetiti duh ovog prekrasnog dalmatinskog grada.

Izvor fotografija: Turistička zajednica Grada Splita

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.