Rukavica je bačena: Srijemski doručak ozbiljna konkurencija tradicionalnom engleskom doručku

Čvarci i kulen umjesto engleske kobasice s grahom? Švargl umjesto crnog pudinga? Makovnjača umjesto muffina? Zbog čega tipičan engleski doručak ne biste zamijenili srijemskim s krajnjeg Istoka Lijepe naše?

Prepoznatljivo i vrlo traženo britansko jelo – English breakfast, u srijemskom doručku ima dostojnu konkurenciju, a poklonici ovog potonjeg odgovorno tvrde kako je srijemski još ukusniji, raznovrsniji i bogatiji. Rukavica je bačena, a nije lako izazvati nekoga sa statusom institucije koji korijene vuče još iz viktorijanskog doba – i uz to je vrlo je cijenjen, servira se na svakom koraku, često i kao zamjena ručku i večeri.

Članak se nastavlja ispod oglasa

I u Srijemu imaju snažne adute pa će vas za ukusan početak dana ponuditi nezaobilaznim mesnim delicijama, odličnim ajvarom, raznovrsnim sirevima, pečenom kobasicom s kupus flekicama, zapečenim flekicama sa šunkom i sirom, taškama, mirisnim vrućim pogačicama, tek pečenim kruhom, najfinijim pekmezima, marmeladama i džemovima, zdravim medom, rezancima s orasima i makom, makovnjačom, orahnjačom… Ne znate od čega biste krenuli, što vam je ukusnije…

Jedno je sigurno! Pred ovakvim bogatstvom pokleknu i najjači karakteri, kalorije se više ne broje, zaboravljaju se dijete…

NAŠA JE MISIJA USREĆITI VAS HRANOM

Itekako svjesni što imaju, Turistička zajednica Vukovarsko-srijemske županije sa srijemskim doručkom unazad dvije godine godine krenula je na mini turneju, posjetila je Šibenik i Zagreb na oduševljenje stranih i domaćih gostiju koji bi rado vidjeli takvu ponudu na obali i kontinentu. Za ovu prigodu hrana je stigla s lokalnih OPG-ova i iz iločkog Hotela Dunav koji je prvi u Srijemu, Slavoniji i Baranji dobio Michelinovu preporuku.

Jela govore više od riječi, a naša je misija da vas usrećimo hranom, otkiva tajnu uspjeha ovog hotela njegova vlasnica Željka Kovčalija. Tradicionalni srijemski doručak provjerili smo u Iloku i možemo samo potvrditi kako boljeg doručka u Lijepoj našoj, a i izvan nje teško da ćete naći. Ako nas pitate engleski ili srijemski presuda je vrlo laka – srijemski je najbolji doručak koji smo kušali.

SRIJEMSKI DORUČAK POZIV JE U SLAVONIJU I SRIJEM

– Srijemskim doručkom u Heritage hotelu King Kresimir u Šibeniku i Muzeju Mimara u Zagrebu pokrenuli smo inicijativu da hrvatski proizvodi s istoka Hrvatske postanu sastavni dio svakodnevne ponude, osobito malih i butik hotela kojima je u fokusu eno-gastronomija i vrhunski gurmanski doživljaj. Na taj način gosti šire vidike i  upoznaju tradicijsku gastronomiju čitave Hrvatske, a hoteli imaju dodanu vrijednost i vrhunske proizvode, kazala nam je Rujana Bušić Srpak, direktorica Turističke zajednice Vukovarsko-srijemske županije.

Nigerijka Akuoma Helen Boromisa, predsjednica Međunarodnog kluba žena sa stalnom adresom u Samoboru, još se uvijek sjeća svog prvog srijemskog doručka u Mimari. – Uživala sam u bogatstvu okusa. Najviše mi se svidio kulen i pečena kobasica s kupus flekicama. Nakon što kušate ova sjajna jela koja odražavaju tradiciju Srijema i Slavonije poželite se prvom prigodom tamo zaputiti, zaključila je Boromisa.

Ako se po jutru dan poznaje, u Srijemu je svaki dan dobar… Provjerite i sami. A popis smještaja i kuća za odmor kakav još niste doživjeli odabrali smo za vas na linku.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.