S iskaznicom bilo koje knjižnice besplatan posjet pećinskom parku

spot_img

Povodom Mjeseca hrvatske knjige tijekom prva dva vikenda u studenom moguće je besplatno posjetiti Pećinski park Grabovača i impresivnu špilju Samograd uz predočenje članske iskaznicom bilo koje knjižnice u Hrvatskoj.

Tema Mjeseca hrvatske knjige je Generacija K – čime se  aludira na postojeće podjele generacija (generacija Y, generacija Z…), a stavlja naglasak na dva ključna pojma – knjigu i knjižnicu. Tom temom želi se skrenuti pozornost na prilagodbu knjižnica potrebama novih generacija, ali i ukazati na specifična obilježja današnjih mladih – mobitel u ruci, ekološka osviještenost, kao i osamljenost i zabrinutost – te istaknuti kako im knjižnica odnosno knjiga može pomoći.

U suradnji s Narodnom knjižnicom Općine Perušić, Pećinski park Grabovača uključio se u obilježavanje Mjeseca hrvatske knjige omogućujući besplatan posjet Parku svim članovima knjižnica, priopćili su iz Pećinskog parka Grbovača.

Na ovaj način učinjen je mali korak u poticanju čitanja, a u planu je da svake godine članovi knjižnica imaju besplatan posjet, ali i da se uključe i druga zaštićena područja i turistički lokaliteti te da svi zajedno potičemo čitanje i aktivni boravak u prirodi.

Jedini pećinski park u Europi je u Lici – otputujte tisuću godina unazad

Pećinski park Grabovača jedini je pećinski park u Europi, a nalazi se na području Općine Perušić u Lici. Voda obogaćena otopljenim ugljičnim dioksidom svojom mehaničkom i kemijskom snagom razarala je i otapala karbonatne stijene na površini reljefa i u dubinama podzemlja Grabovače. Tako su na površini nastale bezbrojne škrape, kamenice, ponikve, a u podzemlju mnoge jame i špilje.

Na relativno maloj površini od samo 1,5 četvorni kilometar nalazi se osam špilja i jedna jama. To predstavlja sklop raznovrsnih i po bogatstvu kalcitnih tvorevina vrijednih speleoloških pojava te četvrtinu od ukupnog broja zaštićenih speleoloških objekata u Hrvatskoj. Pet špilja je zaštićeno u kategoriji geomorfološkog spomenika prirode, a špilja Samograd najpoznatiji je speleološki objekt ovog pećinskog parka te jedina špilja koja je otvorena za posjetitelje.

Naslovna fotografija: Lika Destination

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.