Sajmovi antikviteta – mjesto gdje prošlost još živi

Prošla vremena bude u nama posebne uspomene na sve ono proživljeno i davno ispričano, a vječno sačuvano u korijenima nekih novih generacija koje o njoj slušaju. Sajam antikviteta je upravo to, sačuvana tradicija kroz prošla vremena i ispričane priče, a ako želite imati komadić prošlosti u svojem domu, onaj koji nećete pronaći baš svugdje – posjetite neki od sajmova antikviteta iz naših prijedloga.

Sajam antikviteta u Osijeku – svojevrsni brend grada

S pravom se može reći kako je osječki sajam antikviteta pravi brend grada koji se od 2005. godine održava svake prve subote u mjesecu od 9 do 14 sati. Prvobitno se održavao u Tvrđi, no od lipnja prošle godine je zbog radova premješten na novu lokaciju u Park kralja Držislava, kod Školjke.

Ondje ćete, na mnoštvu štandova, pronaći gotovo sve – od igle do lokomotive. Na sajmu ćete se susresti s unikatnim predmetima poput nakita, knjiga, stripova i časopisa, umjetnina i ostalih raznovrsnih starina, a uživat ćete i u proizvodima seoskih gospodarstava poput drvenih igračaka, sireva, gastro delicija, vina i džemova, a dok ste tamo osladite se i domaćom langošicom.

Sajam okuplja razne kolekcionare, trgovce antikviteta i umjetnina iz Hrvatske, ali i cijelog svijeta, a posjećenost sajma je svake godine sve veća. Sajam antikviteta omiljena je lokalna manifestacija na kojoj ćete svaki put pronaći nešto novo i jedinstveno.

P.S. Umjetnost cjenkanja ondje dolazi do izražaja stoga, ništa vas ne košta probati… Sljedeći sajam će se održati 4. lipnja 2022., posjetite ga i kući ponesite dobre uspomene u duhu nekih starih vremena, poneku simpatičnu antiknu sitnicu savršenu kao poklon dragoj osobi ili se počastite lijepim komadom starinskog namještaja.

Vikend je rezerviran za Britanac

Osim osječkog, nadaleko je poznat i sajam antikviteta na zagrebačkom Britancu –  vikendom u jutarnjim satima Britanski trg (poznat kao Ilički ili Mali plac) pretvara se u sajam antikviteta. Iako je vrijeme pandemije nakratko stopiralo sajam, zanimanje za vrijedne predmete koji se ondje mogu pronaći nije nestalo. Naime, na Britancu ćete pronaći i knjige od pet kuna, ali i umjetnine vrijedne nekoliko tisuća eura.

Mnogi posjetiteljima i posebice kolekcionarima je već ušlo u tradiciju da nedjeljom dopodne idu prošetati do Britanca kako bi razgledali što tog dana ima u ponudi ili jednostavno uživali u energiji i raspoloženju koje ondje vlada – zaista nešto što morate doživjeti. A tek sreća kad pronađete neočekivani predmet kao primjerice neku od ploča ”Beatlesa” ili unikatni komad nakita, posebnu vazu, stare razglednice ili pak neki jedinstven komad odjeće ili čak narodnu nošnju.

Sajam starina u najstarijem gradu u Europi

Vinkovci, najstariji europski grad, prepun dugo čuvane tradicije još iz rimskog doba i bogate kulturne baštine također ima svoj, iako mali, ništa manje vrijedan sajam antikviteta.

Nakon epidemiološke stanke vinkovački sajam antikviteta ponovno se vratio ovog ožujka na gradskoj tržnici. Na sajmu u Vinkovcima kojeg periodično organizira klub kolekcionara ljubitelji stripova, ploča, knjiga i vojnih predmeta dolaze na svoje. Pronaći ćete i nešto od numizmatike, raznoraznih vojnih oznaka i memorijabli iz Domovinskog rata.

Prvobitna lokacija bila je pješačka zona, dok je trenutna lokacija održavanja gradska tržnica. Osim vinkovačkih izlagača tu su i izlagači iz Osijeka, Županje, Vukovara, Požege, Orašja i okolice.

Posjetite sajam u istarskom biseru

Porečki sajam antikviteta i umjetnina održan je ovog travnja na šetalištu Viale, a prema riječima kolekcionara, ukoliko vremenske prilike dozvole, sajam će na istom mjestu biti otvoren svakog petka od 7 do 17 sati.

Na porečkom sajmu ćete pronaći zaista svašta – od slikarstva, namještaja, etno predmeta, stare bižuterije, filatelije, numizmatike, nautike, dragog kamenja, čipke i ručnih radova, gramofonskih ploča pa sve do srebra, satova ili pak unikatnog nakita.

Internacionalni izlagači starina posjetiteljima izlažu, osim navedenog, i razno vrijedno porculansko posuđe, etno zbirke i srebro.

Ovo je mjesto na kojem se okupljaju kolekcionari, hobisti, zaljubljenici i strastveni ljubitelji umjetnosti – pridružite se i vi!

Naslovna fotografija: Pixabay

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.