Samoborski fašnik sve je bliže

U 9. stoljeću, u vrijeme Grgura Velikog, propisana je crkvena mjera obaveznoga posta u ponedjeljak i utorak uoči Pepelnice. Nedjelja koja je prethodila Pepelnici nazivana je latinski Dominica Carnis privii, ili bezmesna nedjelja, a narod ju je pojednostavljeno nazvao karneval. No negdje oko 15. stoljeća post je u najširim krugovima zamijenjen izrazito suprotnim običajima – jakom hranom, zabavom, pićem i maskiranjem pod kojim je sve dopušteno. Tako su nastala karnevalska veselja, ili poklade. Riječ poklade dolazi od riječi klasti, odnosno prerušavati se, a fašnik dolazi od naziva za pokladni utorak, kojeg su u starom Zagrebu nazivali fašenk.

Samoborski fašnik jedna je od najstarijih pokladnih svečanosti u Hrvatskoj i jedna od najvećih turističkih manifestacija u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Prvi pisani dokument o samoborskom fašniku potvrđuje kako je on održan 1827. godine, a vjerojatno je da je održavan i ranije, no o tome nema pisanih dokaza.

Svake godine, uz tradicionalni program na središnjem gradskom trgu posjetitelje očekuju i dodatni programi na nekoliko lokacija – ulični zabavljači, tabori mjesnih odbora i KUD-ova, poseban program za mlade, radionice za djecu i brojna druga događanja.

Fašnik od karnevala razlikuje politička satira, koja je naslijeđe Kompareovog fašnika (od 1860.), a posebna je po kritici opće-društvenih prilika – danas lokalnog, državnog, EU, svjetskog karaktera, kao i povorke alegorijskih kola koje kao posebna atrakcija plijene pažnju i prenose suptilne poruke.

Ovogodišnje 196. izdanje Samoborskog fašnika sve je bliže – početak fašničkih špelancija je 18. veljače, a završetak mu je na Pokladni utorak, 1. ožujka. Sve detaljne informacije o programima i događanjima na predstojećem fašniku možete pronaći na službenoj web-stranici 196. Samoborskog fašnika, uz ovogodišnji slogan “Fašnička bajka srcem se lajka“.

Foto: Edin Tuzlak

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.