Samoborski fašnik vraća se u punom sjaju 196. put!

Početkom svake godine grad Samobor postaje Fašnička republika te mnogobrojnim događanjima čuva tradiciju koju je davnih dana započeo Josip Kompare. Samoborski fašnik zasigurno je uz Riječki karneval najpoznatiji karneval u cijeloj Hrvatskoj. Tradicionalno završava na pokladni utorak osudom i paljenjem jednog od likova Fašnika – Princa Fašnika. Na taj način Samoborci se brane od negativnih utjecaja u godini pred njima.

I ove godine (nakon lanjskog online Fašnika) na glavnom samoborskom trgu okupit će se glavni likovi Samoborskog fašnika: Princ Fašnik, Sraka, Fiškal i Sudec i tokom dva i pol tjedna vladati Fašničkom Republikom.

Kako, kada i gdje je započeo Samoborski fašnik?

Najstariji poznati podatak o Samoborskom fašniku potječe iz zapisnika općinske sjednice održane 1828. godine. Taj se zapisnik i danas čuva u Samoborskom muzeju, riznici podataka o Samoboru i okolici. Na sjednici općinskog vijeća vijećalo se o molbi Juraja Herdiborskog koji je želio iznajmiti salu općinske vijećnice kako bi u njoj održao bal. Isti bal održao je i prethodne godine, pa se kao godina prvog karnevala na području današnjeg Samobora uzima daleka 1827

Josip Kompare – osnivač Samoborskog fašnika

No, Fašnik kakvog ga poznajemo danas organizirao je  oko 1860. godine jedan od najpoznatijih Samoboraca Josip Kompare. Bio je poznat u narodu kao humorist, čiji je humor bio satiričan, groteskan i sarkastičan. Upravo on zaslužan je za priređivanje pokladnih povorki u Samoboru od 1860. do 1885. godine.

Pokladne povorke služile su mu kako bi podvrgavao kritici opće, mjesne političke i društvene prilike, a upravo zbog Fašnika on je svoje šale i oslikavao. Često je prilikom organiziranja fašničkih povorki imao problema s vlastima, pa su mu iste zabranjene 1884. godine. Vodio je i knjigu uspomena, koju je nazvao Ričet iz domače kuhinje.

Fašnik od Komparea do danas

Godine 1876. Odbor za karnevalski ophod, kojeg su sačinjavali glavni meštri i organizatori karnevala od vlasti je zatražio dopuštenje za procesiju gradskim ulicama. Dopisom su zatražili fašničku promenadu, napomenuvši kako se nikako neće raditi o kritici tadašnje vlasti.

Princ Fašnik kao jedan od glavnih likova Samoborskog fašnika 1906. godine postaje živa osoba koja zajedno s ostalim likovima nastupa na fašničkoj pozornici. Zbog rata Fašnik se nije održavao od 1941. godine do 1966. kada se obnavlja na inicijativu Franje Ivanščaka. Samoborski fašnik 1997. godine postaje članom Saveza karnevalskih gradova Europe.

196. Samoborski fašnik – Fašnička bajka srcem se lajka

U petak, 18. veljače započeo je 196. Samoborski fašnik pod nazivom “Fašnička bajka srcem se lajka”. Sve Samoborce i brojne posjetitelje očekuje bogat program. Brojni hrvatski izvođači veselit će se sa svima na glavnom samoborskom trgu. Na Fašničku pozornicu popeti će se i brojni gosti iz Hrvatske i Slovenije poput Halubajskih zvončara, Lafri,  Kapelskih krampusa, Koranti i drugi.

Bogat program pripremljen je i za djecu: brojne dječje predstave, animatori, mađioničari. Kao i svake godine na velikom parkiralištu uz Hrvatski dom nalazi se i lunapark.

Samoborski obrtnici pripremili su svoju bogatu ponudu: od samoborskih krafni, do deterdženta i omekšivača Melli Aromatice do odjeće samoborskih i hrvatskih dizajnera koje posjetitelji mogu pronaći u Hamari Butiku i Super Stuff Storu i samoborskih specijaliteta poput Samoborske salame, Bermeta i Muštarde. Potonje je moguće i kušati u podrumu obitelji Filipec.

Samoborski ugostitelji puni su svaki vikend i tokom godine, a pogotovo u ove fašničke dane. Stoga je mjesto za ručak ili večeru pod maskama najbolje rezervirati unaprijed. Kao i vodiča za pravi fašnički obilazak Samobora. Potražite me na Samobor walking tours (Facebook i Instagram).

Vidimo se u Samoboru, jer bedaki noriju saki dan, a pametni samo na Fašnik!

Fotografije: Janja Severović

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.