Samoborski kristal – prepoznatljiva kvaliteta i tradicija

Uz samoborsku kremšnitu, koja je pri vrhu popisa prepoznatljivosti Samobora kao turističkog središta, dugi niz godina tu je ulogu imalo i staklo, odnosno nadaleko poznati samoborski kristal. Nekada je bilo nezamislivo otići iz Samobora bez barem jednog staklenog suvenira, jer staklarstvo u samoborskom kraju ima dugu i uspješnu tradiciju.

Začeci turizma u Samoboru, početkom 19. stoljeća, vezani su uz balove i karnevalske zabave, no u to vrijeme, točnije 1839. godine, otvorena je prva tvornica stakla, koja je izrađivala unikatne suvenire. Tradicija proizvodnje kristala duga je više od 180 godina, preko prve tvornice u Osretku, zatim nadaleko poznatog Kristala Samobor, a dio tradicije proizvodnje kristala danas u Samoboru nastavlja vrijedna manufakturna radionica Kristal Samobor obitelji Tuk, koja već više od 20 godina zadivljuje svojim visokim umijećem ručnog brušenja stakla od razigranih čipki do čistih ozbiljnih linija i modernog dizajna. Ručna tehnika iziskuje puno vremena i znanja majstora brusača, zbog čega je konačni proizvod visoke kvalitete na tolikoj cijeni.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Nažalost trendovi su se danas promijenili, no kvaliteta izrade kristala je ostala ista. Danas se u kulturno povijesnoj zbirci Samoborskog muzeja čuva preko 300 komada stakla tvornice Osredek.

Zato kada sljedeći puta posjetite pitoreskni Samobor nezaobilaznu destinaciju Zagrebačke županije ne zaboravite sa sobom ponijeti suvenir, koji se kupovao generacijama i koji se zbog svoje neupitne kvalitete i danas nalazi u našim kućanstvima.

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.