Samoborski kristal – prepoznatljiva kvaliteta i tradicija

Uz samoborsku kremšnitu, koja je pri vrhu popisa prepoznatljivosti Samobora kao turističkog središta, dugi niz godina tu je ulogu imalo i staklo, odnosno nadaleko poznati samoborski kristal. Nekada je bilo nezamislivo otići iz Samobora bez barem jednog staklenog suvenira, jer staklarstvo u samoborskom kraju ima dugu i uspješnu tradiciju.

Začeci turizma u Samoboru, početkom 19. stoljeća, vezani su uz balove i karnevalske zabave, no u to vrijeme, točnije 1839. godine, otvorena je prva tvornica stakla, koja je izrađivala unikatne suvenire. Tradicija proizvodnje kristala duga je više od 180 godina, preko prve tvornice u Osretku, zatim nadaleko poznatog Kristala Samobor, a dio tradicije proizvodnje kristala danas u Samoboru nastavlja vrijedna manufakturna radionica Kristal Samobor obitelji Tuk, koja već više od 20 godina zadivljuje svojim visokim umijećem ručnog brušenja stakla od razigranih čipki do čistih ozbiljnih linija i modernog dizajna. Ručna tehnika iziskuje puno vremena i znanja majstora brusača, zbog čega je konačni proizvod visoke kvalitete na tolikoj cijeni.

Nažalost trendovi su se danas promijenili, no kvaliteta izrade kristala je ostala ista. Danas se u kulturno povijesnoj zbirci Samoborskog muzeja čuva preko 300 komada stakla tvornice Osredek.

///Ako još niste, krenite na izlet u Samobor

Zato kada sljedeći puta posjetite pitoreskni Samobor nezaobilaznu destinaciju Zagrebačke županije ne zaboravite sa sobom ponijeti suvenir, koji se kupovao generacijama i koji se zbog svoje neupitne kvalitete i danas nalazi u našim kućanstvima.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.