Seosko imanje Ivica i Marica savršeno dočarava idilu Baranje: Uživajte u baliranju sijena, vožnji fijakerom i jahanju konja

Baranja bez ikakve dvojbe s potpunim pravom nosi laskavu titulu najuspješnije ruralne destinacije u Republici Hrvatskoj. Tako je prošle godine, čak drugi put u svega tri godine, mističnoj Baranji stručno povjerenstvo Hrvatske turističke zajednice, Ministarstva turizma i Hrvatske gospodarske komore odalo priznanje za sve prirodne ljepote i čari koje nudi na raspolaganju brojnim turistima. Kopački rit i ostale netaknute prirodne ljepote, festivali vina, Ribarski dani u Kopačevu, belomanastirska fišijada i brojna seoska gospodarstva s najljubaznijim domaćinima koji svoje posjetitelje dočekuju s bocama vrhunskih vina i najukusnijom domaćom hranom samo su neki od razloga zbog kojih je upravo ova regija prepoznata kao idealna turistička destinacija za sve one koji se žele odmoriti od gužvi i buke kojima smo svakodnevno okruženi.

Seoski doručak uz cvrkut ptica

Ruralni turizam sve više dobiva na značaju. Turistima više nije dovoljno tek kupanje i sunčanje na Jadranu, očekuju potpunu uslugu. Jednan od odličnih primjera ruralnog turizma je etno selo Karanac; udaljeno tek tridesetak kilometara od Osijeka kojemu se pripisuju zasluge za preporod baranjskog turizma i ponovno oživljavanje čitave regije. Turisti dolaze u velikom broju upravo zbog autentičnog doživljaja baranjskog sela koji se nudi kroz svako obiteljsko imanje uređeno u starinskom stilu. Seosko gospodarstvo Ivica i Marica svakako je jedno od idealnih baranjskih oaza ako tražite mir i opuštanje,a nalazite se u blizini etno sela Karanac. Nakon užurbanog osječkog životnog ritma, tročlana obitelj (mama Nada, tata Marko i sin Luka Piljić) pronašla je mirnu oazu u svom imanju Ivica i Marica, a isti ugođaj trudi se prenijeti i svima koji ih posjete.

“Zaljubljenici smo u prirodne ljepote i životinje, svaki slobodan trenutak provodili smo istražujući prekrasnu nam Baranju” započinje priču o nastanku imanja vlasnica Nada. Ona kaže da su imanje otvorili prije desetak godina, a povod im je bio to što su oduvijek uživali u ruralnom turizmu i zbog toga su “pobjegli” u Baranju i ostvarili svoj san. Napustili su uhodan posao prodaje sportske odjeće i obuće te je time započela njihova avantura.

Obitelj Piljić ne teži k ostvarivanju masovnog turizma, a najviše vole kada ih posjete manje hedonističke grupe koje znaju prepoznati sve prednosti i čari ovakvog tipa turizma. Posjetitelje dočekuju uz piće dobrodošlice (domaća rakija i likeri), a u njihovoj životnoj zajednici nalaze se i psi i konji koji upotpunjuju turistički dojam. Ovu obitelj jutrima budi pijetao, cvrkut ptica dođe kao odmor za dušu, a najsretniji su jer im sin odrasta u zdravom okruženju koje im pruža priroda. Kao prednost i posebnost svoga imanja Nada navodi ljubaznost i srčanost koje su uvijek prisutne prilikom dočeka gostiju. Kaže da se većina posjetitelja odluči vratiti jer osjete iskrenu dobrodošlicu i ispunjenje svih želja.

Osim usluge smještaja i uživanja u svježem zraku, ovo obiteljsko domaćinstvo svojim posjetiteljima nudi degustaciju vrhunskih vina i pravih baranjskih gastronomskih poslastica. Bogati doručak koji sami pripremaju sastoji se od raznih domaćih suhomesnatih proizvoda, turšije, sireva, domaćeg pekmeza i ostalog za što se uvijek nađe koja dodatna riječ hvale. Mnogim posjetiteljima dodatna zanimljivost je i to što mogu osobno promatrati pripremu ručka ili večere.

Okušajte se u radovima u domaćinstvu

Ovo domaćinstvo jedinstveno je i u brojnim dodatnim aktivnostima koje nude svojim posjetiteljima. Tako, možete uživati u lovu i ribolovu, jahanju, vožnji fijakerom ili u seljačkim kolima, karaokama, romskoj glazbi ili se pak okušati u sudjelovanju u radovima u domaćinstvu te vidjeti kako su nekada živjeli i radili naši preci. Nada kaže da njihovi posjetitelji često žele iskusiti ovakav način života iz prve ruke pa s njima cijepaju i unose drva, pomažu oko kućanskih poslova i slično. Posljednji gosti su iskazali želju za naučiti balirati sijeno, a na imanju Ivica i Marica sve se želje ostvaruju bez iznimki.

Također, moguće je i posjetiti Kopački rit, jednu od najvećih europskih očuvanih prirodnih močvara koja služi kao dom i sklonište stotinama ptičjih vrsta. U blizini se nalazi i dvorac Eugena Savojskog u Bilju, dvorac obitelji Habsburg u Tikvešu te spomenik u Batini ako poželite malo bolje upoznati kulturu ovoga kraja. Kako je pandemija koronavirusa na neko vrijeme usporila naše živote, vlasnici pozivaju posjetitelje da dođu u Baranju jer će se tamo osjećati sigurno te uvidjeti zašto se kaže da je Baranja postala prava nova turistička top destinacija. Mnogi posjetitelji iznova se vraćaju u ovaj kraj, ovom obiteljskom imanju Ivica i Marica, jer su oduševljeni ljubaznošću domaćina i prekrasnim ambijentom koji im omogućava da se osjećaju kao kod kuće.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.