Sit & Meet – popijte kavu s jednim od hrvatskih velikana

Ispijanje kave u društvu Nikole Tesle, Dražena Petrovića ili Ruđera Boškovića od ovog će proljeća postati dio kulturne i turističke ponude grada Zagreba. Radi se o jedinstvenom projektu u svijetu “Sit&Meet – Staza hrvatskih velikana”.

Trinaest interaktivnih skulptura hrvatskih velikana Slavoljuba Penkale, Ivana Meštrovića, Ruđera Boškovića, Marka Pola, Nikole Šubića Zrinskog, Fausta Vrančića, Dražena Petrovića, Nikole Tesle, Andrije Mohorovičića, Milke Trnine, Marina Getaldića, Ivana Vučetića i Josipa Belušića bit će postavljeno na najpopularnija zagrebačka okupljališta i terase.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Svi će velikani virtualno oživjeti skeniranjem bar-koda putem kojeg će se moći pročitati najvažnije informacije o svakome od njih, ali i doznati zanimljivosti poput prijateljstva sa slavnim Galileom kojeg je njegovao Marin Getaldić ili slavne čokolade koja je dobila ime po našoj sopranistici Milki Trnini.

Službeno predstavljanje skulptura, “Sit & Meet – Staza hrvatskih velikana” održano je u zagrebačkoj Laubi, prije nego svoje mjesto pronađu na zagrebačkim ulicama. Ideju za projekt dobili su Ante Bogdanić i Hrvoje Markešić razmišljajući o svakodnevnim stvarima koje koristimo, a koje su nastale zahvaljujući hrvatskim umovima.

Brojni turisti ne znaju da su primjerice struja, penkala i padobran izumi s ovih prostora. Izumi koji su hrvatski, ali su važni globalno, ističe Bogdanić.

Željeli smo povezati što više stvari po kojima su Hrvati poznati – ritual ispijanja kave, košarkaški Mozart Dražen Petrović, čuveni putopisac Marko Polo… Trinaest skulptura donosi trinaest zanimljivih povijesnih priča, dodao je Markešić.

– Ovo je prilika da zagrebački gosti počnu otkrivati inspirativne živote i doprinose svijetu ovih velikih ljudi, ali i njihove veze s Hrvatskom. Prilika je to i svima nama da na drukčiji način počnemo doživljavati ljude po kojima naše ulice i trgovi nose imena, a objektivno premalo znamo o njihovim ispunjenim životima“, istaknuo je prof. dr. sc. Božo Skoko, autor knjiga Hrvatski velikani te Strateško komuniciranje država.

Skulpture će se u formi izložbe već od ovog tjedna moći vidjeti u prostorijama City Centera one West, od idućeg tjedna u City Center one East, a potom i u Splitu, nakon čega odlaze trajno na zagrebačke lokacije kao što su Trg Republike Hrvatske, Preradovićeva, Gajeva, Kaptol i ostale.

Kreativni dio projekta vodio je hrvatski kipar Nikola Vudrag – autor prve skulpture koja prikazuje Teslu. Ostatak skulptura djela su Jelene Mavrić Varga (Ivan Meštović, Ruđer Bošković i Dražen Petrović), Georgette Yvette Ponté (Marin Getaldić), Ive Šintić (Marko Polo), Jelene Kašić (Milka Trnina), Sanjina Vinkovića (Slavoljub Penkala i Ivan Vučetić), Paule Banić (Nikola Šubić Zrinski), Petra Popijača (Andrija Mohorovičić i Josip Belušić) te Petra Varge (Faust Vrančić).

Članak se nastavlja ispod oglasa

Projekt su podržali Ministarstvo turizma i sporta, Hrvatska turistička zajednica, Turistička zajednica Grada Zagreba i Gradski uredi za turizam i kulturu.

Foto: Luka Stanzl/ PIXSELL

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.