Prošlogodišnja priča se nastavlja… Slovačka državna televizija ponovno dolazi na otok rekorder Vir – nema bolje reklame!

Tako nekako to je počelo. Slučajno, ma da ….nikada ništa nije slučajno!

Možda ste se zabrinuli, što dugo nisam ništa napisala, ali eto pripremala sam baš OVO. Sve, čak i pisanje bloga, zahtjeva svoje vrijeme, pa tako i ovaj projekt koji pripremam da otvorim put do lijepe naše Hrvatske za slovačke i češke goste.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Ali, ajmo lijepo mi po redu. Za one koje ne znaju malo da vam pojasnim.

Državna slovačka televizija RTVS sa svojom novinarskom ekipom dolazi na Vir, kako bi o otoku, turističkom rekorderu, napravila reportažu te upoznala slovačke građane o ljepotama, turističkoj ponudi na otoku i činjenici kako je Vir takozvana Corona free zona. Drugim riječima, svojim će gledateljima preporučiti ljetovanje na Viru, kao sigurnoj i poželjnoj destinaciji.

– Bolje reklame za Vir ne može biti, dolazak slovačke državne televizije odlična je stvar, kaže virska Slovakinja Miriam Kelečić. Po dobrom običaju, poznata je slovačka influencerica i otočna blogerica ponovno odigrala ključnu ulogu u ovoj promociji otoka. Obično što je lijepo privuče pažnju. Vir je jedina hrvatska turistička destinacija koju su posjetili prošle godine slovački turistički novinari, pa bolje promocije otoka na slovačkom tržištu u ovom trenutku nije moglo biti, tako je prije godinu dana napisao novinar Kažimir Škrbić.

I evo malo kako je to sve bilo:

Državna slovačka televizija RTVS sa svojom novinarskom ekipom došla je na Vir, gdje je radila priču o otoku rekorderu i Viru kao sigurnoj i poželjnoj turističkoj destinaciji. U epidemiološkim okolnostima koje Slovacima uglavnom brane izlazak iz zemlje te zbog izrazito strogih pravila socijalnog distanciranja i ponašanja u samoj Slovačkoj, putovanje u Hrvatsku novinarskoj je ekipi RTVS-a bilo poput dobivanja na tomboli, a boravak na Viru dašak toliko čekane slobode kretanja.

– Kolege u Slovačkoj zavide nam na ovom putovanju. Stalno pitaju kako nam je, a mi svima kažemo kako je Vir zaista krasan, govore reporter Andrej Bálint i snimatelj Róbert Beňo, koji su cijeli četvrtak proveli snimajući otok uz razgovore s Viranima o turističkoj ponudi na Viru i posebno situaciji s koronavirusom.

Intervjuirali su tako zamjenika načelnika Općine Vir i zapovjednika virskog Stožera civilne zaštite Antonija Vučetića, koji je slovačke novinare upoznao s činjenicom kako na otoku cijelo vrijeme trajanja korona krize nije bilo slučaja zaraženih osoba, dok je direktor Turističke zajednice Općine Vir Srđan Liverić Slovacima preporučio Vir kao sigurnu i tradicionalno prijateljsku turističku destinaciju. 

Članak se nastavlja ispod oglasa

– Hrvatska je Slovacima najomiljenija turistička destinacija, pa nas je najviše zanimalo kakva je sigurnosna situacija trenutno u Hrvatskoj. Kod nas su na snazi jako stroge mjere zbog koronavirusa, gotovo poput zatvorskih, no očekujemo njihovo postupno popuštanje te mogućnost odlaska na ljetovanje. Čini se kako će velik dio Slovaka ovog ljeta ostati u Slovačkoj, ali za one koji će putovati, želimo istražiti sigurne destinacije. Svi u Slovačkoj žive u iščekivanju popuštanja mjera, kaže Bálint.

Otok Vir jedina je hrvatska turistička destinacija koju će posjetiti slovački novinari na ovom putovanju i terenskom istraživanju, ali nije riječ o slučajnosti. Prilikom snimanja televizijskog priloga o Slovakinjama koje žive izvan svoje domovine, u Italiji, Švedskoj, Španjolskoj i Hrvatskoj, reporterima državne televizije posebno je zanimljiva bila priča virske Slovakinje i poznate blogerice Miriam Kelečić. Predstavila im je Vir kao sigurnu i lijepu destinaciju, pa su se Bálint i Beňo spremno odazvali. Ovo im je bio prvi dolazak na otok, a nije ga u dojmu pokvarilo niti snažno jugo. 

– Prekrasan je ambijent na otoku, a more posebno lijepo. Nikad nisam vidio tako čisto more, oduševljen je novinar Bálint s dolaskom na Vir, dok je snimatelj Beňo otok gledao kroz objektiv.

– Jednom sam posjetio Dubrovnik s obitelji kada sam bio malo dijete, tako da mogu kazati kako sam zapravo prvi put u Hrvatskoj. Vir mi se jako sviđa, ima puno lijepih kadrova iz krajolika, dodaje Beňo. Puni dojmova s kratkog putovanja zbog obaveze da se unutar zadanih 48 sati vrate u Slovačku, Andrej i Róbert istaknuli su kako će poruka koju će uputiti svojim gledateljima i sunarodnjacima biti pozitivna.  

– Hrvatska je sigurna destinacija, pa će naša poruka biti kako Slovaci nemaju razloga za strahovanje oko odlaska na ljetovanje. Vir i Hrvatska svakako su naš izbor – zaključuju slovački reporteri.   

Slovaci i Česi zajedno vodeći u turističkim dolascima

Slovaci i Česi predstavljaju četvrto i peto virsko emitivno tržište, ali kada bi turiste iz ovih zemalja računali kao jedinstveno turističko tržište na kojemu se Vir predstavlja najmanje četiri puta godišnje, e to bi se onda malo drugačije pobrojalo. Usprkos tome, ipak sam uspjela da otok Vir za slovačko tržište bude apsolutni rekorder u 2020. godini.

Prema podacima sustava eVisitor, najviše je noćenja prošle turističke sezone ostvareno upravo u Viru, čak 1.800.000. Pretekao je Rovinj, Medulin, Poreč, Crikvenicu, Umag. Otok Vir apsolutni je šampion turizma 2020. u nominalnom broju noćenja.

Hrvatski otok rekorder ostavio je iza sebe sve druge elitne turističke destinacije, a njegov uspjeh još je veći ako ga usporedimo s ukupnim nacionalnim padom turističkog prometa od 59% u dolascima i 47% u noćenjima.

S ukidanjem lockdowna i liberalizacijom putovanja, tri mjeseca nakon početka globalne zdravstvene krize uzrokovane koronavirusom, otok Vir još je u prvoj polovici lipnja preuzeo vodeću ulogu u hrvatskom turizmu. No nisu u pitanju samo ostvarene brojke, koje uostalom, nisu niti pale s neba. Na promociji otoka Vira se stalno intenzivno radi. Kako? Eto jednostavno. Otok Vir ima samo apartmane i luksuzne vile, čiji su vlasnici su stranci. Tu sam i ja, i tako otok Vir koristi utjecajne virske Mađare i Slovake koji su svojim sunarodnjacima prenosili pozitivne dojmove pozivajući ih s otoka Vira na ljetovanje.

MOJA Slovačka državna televizija prva se u lipnju, tijekom lockdowna u Slovačkoj, uspjela probiti do Jadrana, a upravo su s otoka Vira svojim gledateljima sugerirali kako su Vir i Hrvatska poželjno i sigurno turističko odredište. 

Krajem rujna smo tako mogli lagano, ali zato sigurno, zaključiti kako je Otok Vir 2020. godine bio prvi izbor slovačkim turistima koji su posjetili Hrvatsku.

Sve nam je to potvrdio i brojkama, koje ja baš i ne volim, direktor ureda Hrvatske turističke zajednice u Pragu za Češku i Slovačku, Dubravko Miholić.

Doslovce smo uspjeli do najuspješnijih turista na Viru, Slovaci su s oko 47 tisuća noćenja i 4,5 tisuća turističkih dolazaka (do 20. rujna) bili peti najbrojniji inozemni gosti, ali je Vir bio njihovo prvo i najvažnije ovogodišnje odredište na Jadranu. Iako brojke turističkog prometa slovačkih turista na Viru govore o njihovom značajnom padu u odnosu na predlanjsku 2019. godinu, kada su kao četvrto emitivno tržište bili hit na otoku, treba ih prije svega staviti u kontekst lockdowna, korona krize i posljedične činjenice kako je prošlog ljeta najveći broj Slovaka odlučio ostati u svojoj domovini ili godišnji provesti u susjednoj Češkoj.

No Slovaci koji su krenuli na put prema jadranskoj obali, najradije su noćili na Viru gdje su prosječno boravili nešto više od 10 dana. 

Slovacima je Vir u posljednjih nekoliko godina bio jedno od vodećih odredišta, pa je tako u 2018. i 2019. godini Vir bio treći po ostvarenim noćenjima Slovaka u Hrvatskoj i četvrti po dolascima.

Slovački su turisti do kraja kolovoza u Hrvatskoj ostvarili oko 155 tisuća turističkih dolazaka i nešto više od milijun noćenja, a najviše tijekom kolovoza kada je u Hrvatskoj zabilježeno 522,3 tisuća noćenja Slovaka uz 70,5 tisuća turističkih dolazaka.

Uvjerljivo najviše noćenja Slovaka od početka godine do 31. kolovoza ostvareno je na Viru (44,2 tisuće), potom u Vodicama (28 tisuća), Zadru (27,8), Crikvenici (27,5) i Rogoznici (25,9). Po dolascima prednjači Crikvenica (4.733 dolazaka), odmah potom slijede otok Vir (4.470), Zadar (4.415), Vodice (4.048) i Rovinj (3.881). U istom je razdoblju Vir imao najviše noćenja u prosjeku slovačkih gostiju, čak 9,88, dok se na drugim destinacijama taj prosjek kretao od 5,81 (Crikvenica) do 6,91 (Vodice).

Vjerovali mi ili ne, ove godine se ova priča nastavlja. Nastavlja se, jer nam naši novinari slovačke Državne televizije opet dolaze. S dolaskom sunca, i nadajući se padu broja zaraženih, ovo je jako dobra vijest. Malo ću vam otkriti što pripremamo. Bit će to ove godine puno veća reportaža. Ove godine naši reporteri imaju u planu obilaziti veći dio Jadrana. Na obilasku će ih pratiti moji prijatelji i prijateljice koji su isto porijeklom iz Slovačke i Češke. Reporteri ću snimiti kadrove na lokacijama kao što su: Biokovo, Makarska, Split,  Tučepi, Kaštela, Zadar, Kali, predivna vožnja čamcem i ako uhvatimo suton sa sv. Mihovila bit će to ludilo. Na kraju naravno njih čekamo ja i otok Vir rekorder, te luksuzni smještaj i vlasnici, koji se prisjete prošle godine i usporede novo normalno, pa nam otkriju svoja očekivanja za nadolazeću sezonu 2021. godine. Ambasadorica turizma za Slovačko i Česko tržište “a e” znači moja malenkost Miriam Kelečić, malo sam se potrudila i pripremila za njih toliko raznoliku lepezu ljepote Hrvatske da se putem reportaža u glavnim vijestima na državnoj televiziji u vremenu kada je najveća gledanost, vijesti o Hrvatskoj kao sigurnoj destinaciji OPET prenesu našim gostima direktno u njihov dnevni boravak. Tako se ove godine nadamo i očekujemo porast gostiju s ovog tržišta.

Držimo si fige da nam se sve dobro poklopi, posluži nas vrijeme, da se vide lijepi kadrovi o Hrvatskoj, baš tako kako nama svima je u ovoj situaciji više nego potrebno.

Safe stay in Croatia ili doživite Hrvatsku i otok Vir na drugačiji način… do idućeg čitanja Miriam…

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.

Autor

Kategorije