Službeno je! Hrvatska ima najbolju kvalitetu mora za kupanje!

Fotografije kristalno čistog plavog mora i predivnih plaža, u vrijeme ljetne turističke sezone preplave društvene mreže. Svatko želi pokazati kako je baš on pronašao najljepša i najčišća kupališta. No, kako to obično biva u današnje vrijeme filtera i raznoraznih uljepšavanja, fotografije često ne prikazuju pravo stanje stvari.

alternativna odredišta
San Sebastian, Izvor: Pixabay

Ako tražite najčišća obalna kupališta u Europskoj Uniji onda ne morate tražiti dalje… dođite na plaže u Hrvatsku. Ovo nije naše subjektivno mišljenje, ovo je činjenica koja je objavljena u najnovijem izvješću Europske komisije i Europske agencije za okoliš.

Hrvatska je već dugi niz godina u samom europskom vrhu po pitanju čistoće vode za kupanje. Izvješće obuhvaća čistoću obalnih i kontinentalnih voda u 27 zemalja Europske Unije te u Albaniji i Švicarskoj.

Hrvatska se nalazi na trećem mjestu, iza Cipra i Austrije s ukupno 96,7% voda izvrsne kakvoće. Ono što nas stavlja na sam vrh u ovom društvu su obalne vode, a od 894 testirana mjesta, 886 je imalo izvrsnu vodu, što je čak 99,1%.

najčišća kupališta
Najčišće vode u EU, izvor European Commission, European Environment Agency (EEA)

Rezultati daleko iznad EU prosjeka

Izvješće je obuhvatilo blizu 22.000 lokacija od kojih je 85% voda za kupanje ocijenjeno izvrsnom ocjenom. Kakvoća obalnih voda za kupanje općenito je bolja od kvaliteta rijeka i jezera. Prošle godine oko 89% obalnih voda za kupanje u EU-u klasificirano je kao izvrsno, u usporedbi s nešto manje od 79% kopnenih voda za kupanje.

Koje su hrvatske plaže obuhvaćene u izvješću i kako su ocijenjene, možete provjeriti na internetskoj stranici kvalitete vode za kupanje.

plaža Novalja, otok Pag
Foto: Davor Strenja, izvor: Visit Novalja

Na vama je sada da napunite mobitele ili ponesete fotoaparate i pravac na neku od hrvatskih plaža. Jedno je sigurno, ne morate biti veliki stručnjak za obradu fotografija, jer kristalno čisto more i prekrasna priroda u Hrvatskoj od vas će pretvoriti najboljeg fotografa.

Ako se pitate kamo se prvo zaputiti, proučite kartu kvalitete vode za kupanje u Hrvatskoj, a nakon toga vratite se na Turističke priče – o ljepotama hrvatskih plaža i uvala, ali i onih inozemnih, pisali smo već puno puta. Sigurno ćete pronaći nešto za sebe.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.