Šokačko sijelo – pokladno veselje na šokački način

Šokačko sijelo jedna je od najstarijih manifestacija tradicijske kulture u Hrvatskoj. 55. izdanje održat će se od 18. veljače do 1. ožujka. Organizatori su pripremili bogat program koji će zadovoljiti široku publiku.

Program naime obuhvaća folklorne večeri, izložbe, radionice, sajam, izbor najljepše djevojke u narodnoj nošnji “Šokački cvit”, pokladno jahanje i koncerte. Ljubitelji tradicijske kulture moći će između ostaloga uživati u uvježbanim koreografijama i brojnim nastupima kulturno–umjetničkih društava.

Članak se nastavlja ispod oglasa

U programu se prikazuju običaji, pjesme i plesovi, ali i životna svakodnevica stanovnika ovoga kraja, danas i nekada. Izlazi tada na vidjelo sva raskoš, bogatstvo i ljepota izvornih slavonskih nošnji, kulturne baštine, folklora, narodnog stvaralaštva te bogatstva Šokadije.

U gradovima i općinama diljem Vukovarsko-srijemske županije velika briga se vodi o očuvanju tradicije. Županija je to u kojem se održava i najveća tradicijska manifestacija u ovom dijelu Europe, Vinkovačke jeseni. No većih i manjih događanja, u kojima su u glavnoj ulozi upravo ples, pjesma i nošnje staroga kraja u glavnoj ulozi, ovdje ne nedostaje.

Prvo Šokačko sijelo održano 1968. godine

Počevši vrlo skromno 1968. godine, danas je “Šokačko sijelo” najreprezentativnija manifestacija tradicijske kulture županjskog kraja. Uz pokladne običaje, ova je manifestacija uvijek sadržavala i prezentaciju nekih drugih izvornih folklornih sadržaja, primjerice običaje kroz godinu i običaje koji prate čovjekov život. 

šokačko sijelo
Foto: Marijan Jović

Na drugom Šokačkom sijelu 1969. godine po prvi put se birala najoriginalnija i najljepša muška i ženska narodna nošnja i ljepotica Šokačkog sijela. Do sada se na izboru natjecalo više od tisuću djevojaka koje su pokazale dio svoje obiteljske povijesti i bogate kulturne baštine.

Turistička zajednica grada Županje u sklopu programa organizira tradicijski Sajam Zlatne niti. Sajam je zamišljen kao mjesto susreta, druženja, razmjene iskustva, znanja, ideja i vještina, s ciljem promocije tradicijskih zanata, razvoja ruralnog turizma, poticanja ekološke poljoprivrede i zaštite kulturne baštine.

šokačko sijelo
Vizual: Mislav Lešić – Čardak Studios

Ljepota, pjesma, ples i zabava

Glavni dio programa Šokačkog sijela započinje svečanim otvorenjem 25. veljače, kada će se održati i “Šokački cvit”. Dan kasnije cjelovečernji plesni koncert održat će Folklorni ansambl SKUD-a “Ivan Goran Kovačić” iz Zagreba. U nedjelju će pak u dvorani Mladost zapjevati Zvonko Bogdan.

Nakon koncerta Golden Strings Orchestra, koji će se održati u ponedjeljak 28. veljače, Šokačko sijelo završit će dan kasnije tradicionalnom Seljačkom zabavom pred korizmenu čistu srijedu ili Pepelnicu.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Šokačko sijelo će se održati sukladno propisanim mjerama Stožera civilne zaštite i HZJZ-a. Za programe koji se održavaju u dvorani Kino Mladost Županja potrebna je Covid potvrda. Također, obavezno je sjedenje i nošenje zaštitne maske tijekom trajanja programa i boravka u dvorani.

Naslovna fotografija: Marijan Jović

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.