Baciti novčić u Fontanu di Trevi stvarno donosi sreću

Baciti novčić u fontanu i zaželjeti želju stari je običaj, a jedna od najpoznatijih fontana u koju ljudi obožavaju bacati kovanice nalazi se u Rimu.

Fontana di Trevi jedan je od najpoznatijih i najprepoznatljivijih spomenika Rima. Smještena je ispred palače Poli, a zauzima cijeli trg koji je izgrađen samo da bi se ona tamo smjestila. Kako bi se napravilo mjesta za njezinu izgradnju, nekoliko je zgrada moralo biti srušeno do temelja. Fontana di Trevi je najveća fontana u gradu i jedan od najznačajnijih primjeraka baroknog stila u Rimu, no prije svega je jedno od mjesta na kojem se turisti najviše vole fotografirati – pogotovo dok bacaju novčić u nju.

Predaja kaže kako se tim obredom osigurava povratak u Vječni grad. Zateknete li se u Rimu i poželite li se jednoga dana i vratiti u njega, leđima okrenuti fontani, bacite novčić unatrag i ne okrećite se sve dok novčić ne padne.

Znamo da Rim godišnje posjeti na stotine tisuće turista – pa koliko se onda novaca skupi u toj fontani?

Navodno se u ovom baroknom dragulju skupi i do 3 tisuće eura dnevno. Pobroje li se dani u godini, to iznosi više od milijun eura godišnje. Što se događa sa svim tim novcem? Kako bi se doskočilo onima koji su novčiće iz vode vadili za neke svoje potrebe, gradske vlasti Rima prije dva desetljeća su dekretom odredile da će sitniš prikupljati Općina, te ga potom dati u dobrotvorne svrhe. Konkretnije, sredstva idu organizaciji Caritas, a njihovi djelatnici redovito sakupljaju bačene novčiće.

Iako je početna ideja bila da se novac ubačen u fontanu iskoristi kroz fond za obnavljanje baštine, pomoć najpotrebitijima ipak je odnijela prevagu. Caritas novac iz fontane koristi za pomoć siromašnima i svim potrebitima u gradu – financira pučke kuhinje, skloništa za beskućnike, besplatne supermarkete i druge projekte kojima se pomaže onima kojima je takva pomoć potrebna.

I zato, svaki puta kada bacite novčić u fontanu di Trevi, budite sretni jer ste time nekome donijeli sreću.

Foto: Pixabay

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.