SRIJEM I SLAVONIJA: Nisu ceste vina, na Istoku su hit Putevi voćne kapi

Često smo pisali o vinskim cestama i vinima, a na krajnjem Istoku u Srijemu u najistočnijoj hrvatskoj županiji pronaći ćete sasvim drugačiju cestu. Točnije put, i to put voćne kapi. No, tura nije za malu djecu jer voćne kapi dolaze od šljive, a znamo što znači kombinacija šljive i kapi u Srijemu i Slavoniji. Znači hedonizam i uživanje, a kada kapljicama dodate neizostavnu gastro ponudu dobijete dobitnu kombinaciju za kraljevski izlet udaljen tek 2 i pol sata od Zagreba.

TEMATSKA RUTA PO SLAVONSKIM I SRIJEMSKIM DVORIŠTIMA

Tematski turistički put vodi vas prostorom Vukovarsko-srijemske županije, od Županje do Iloka i upoznaje vas sa suvremenošću i svevremenošću rakije. Iako se rakija proizvodi na području cijele Hrvatske, njezin najistočniji dio najprepoznatljiviji je u proizvodnji rakije, od kvalitete do količine. Pečenje rakije dio je gotovo svakog slavonskog i srijemskog dvorišta.

ČETIRI KUŠAONICE KOJE MORATE OBIĆI

Nadaleko poznati po svojoj gostoljubivosti Slavonci vas dočekuju otvorenog srca u uređenim kušaonicama, gdje možete degustirati i kupiti voće rakije i likere. Pokazat će vam svoj voćnjak, ovisno o dobu godine i radove u voćnjaku, berbu voća, pa sve do proizvodnje rakije u pojedinim fazama. Njihove rakije su ostvarile zapažene rezultate na brojnim natjecanjima gdje su višestruko nagrađivane od šampionskog odličja do bronce.

Matkova pecara

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Darko Juzbašić i kušaona Matkova pecara u Bošnjacima na deset minuta od izalska s autoceste na Županji oduševit će vas svojim domaćim kapljicama. Ovdje ćete pronaći rakije od šljivovice, dunjevaču, jabukovaču, voćne likere od bazge, dunje, višnje i oraha. Obitelj Juzbašić nudi i smještaj u ruralnoj kući obnovljenoj staroj slavonskoj kući sa autentičnim dvorištem tipičnim za cvelferiju kako se naziva ovo područje širokim prostranih sela oko Županje. Ovdje ćete pronaći i smještaj koji će vas oduševiti, jer kada ste se zadnji put budili uz zvuk pijetla u pravom seoskom dvorištu.

OPG Šarčević u Bošnjacima

FOTO: DRAŽEN BOTA

Isto selo, drugi “šor” odnosno druga ulica. U pravom šokačkom ambijentu u Bošnjacima na imanju obitelji Šarčević u kušaonici degustirajte šljivovicu i voćne likere od oraha, višnje, gloga, šipka, dunje te bazge. I ovdje vam nude nakon kušanja rakija naravno smještaj i udobne seljačke krevete te buđenje u ugođaju kakav ćete dugo pamtiti.

OPG Barbarić u Iloku

U Ilok ste naviknuti otići zbog vina, no ovog puta probajte nešto drugo jer u gradu vina pronaći ćete i jednu vrhunsku žestoku voćnu kapljicu. A ono što je ovdje na listi morate probati je traminka. Rakija od traminca, a što drugo probati u Iloku. I ovdje imate mogućnost odsjesti kako bi upoznali Ilok i sve njegove tajne.

BUDIMKA u Opatovcu

Seoski turizam, vinski podrum i destilerija. Za svakog po nešto. Ima ovdje i vina i rakija, a i ostalih gastro delicija bez kojih ovo područje ne može. Ali ovdje vam nude zanimljiv koncept rada na odmoru, na prvi pogled izgleda pomalo čudno, no u isto vrijeme to je prilika da se uroni u poljoprivredni život regije. Jedinstvena prilika da se doživi određena romansa koju budi pojam berbe grožđa, tajanstveni brežuljci i mirisna mješavina ljeta i jeseni.

Budimka je za Vas odvojila vikend u rujnu, kako bi Vam osigurala ovaj nezaboravan i jedinstven kulturni doživljaj. A sad ako je grožđe poprano pronaći će oni vama posla ako to želite, ili vas samo pustiti da uživati uz pješčane plaže na Dunavu. Bilo da ste smješteni sobi voćnog naziva Dunja, Trešnja, Jabuka, Grožđe, Kruška, Šljiva ili Marelica, uživati ćete u opuštajućem pogledu na plavetnilo Dunava ili šarenilo vinograda.

SEOSKA GOSPODARSTVA OVE JESENI PRAVI SU HIT, A RURALNE KUĆE ZA ODMOR NAJTRAŽENIJI SMJEŠTAJ

Onaj tko odabere odmor na jednom od seoskih gospodarstava Srijema i Slavonije otkriti će ljepotu tradicije, uživati će u druženju s domaćinima, dobro će jesti, udisati svježi zrak, a vratit će se kući napunjenih baterija i s doživljajima koje će dugo pamtiti. Nećete vjerovati što sve skriva ravnica, a jesen je idealno vrijeme za obilazak Slavonije.

Naslovna fotografija: Dražen Bota, TZ Vukovarsko srijemske županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.