Što možete posjetiti i vidjeti ovog vikenda u Požeško-slavonskoj županiji? Događanja neće nedostajati!

- Oglas -

Posljednji proljetni vikend u ovoj godini bit će iznimno bogat i zanimljiv u Požeško-slavonskoj županiji. Nastavak je to proljetnog programa koji je možda i najbolja najava svega onoga što posjetitelje očekuje ovog ljeta u Zlatnoj Slavoniji.

Trg bećarca
Trg bećarca, foto: Borna Subota, izvor: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

Nakon “vinskog” početka mjeseca u prijestolnici graševine Kutjevu, filmskog festivala u Požegi te dječjeg tamburaškog festivala u sklopu manifestacije LIDAS u Pleternici, ovaj vikend na svoje će doći ljubitelji multimedije, rock koncerata, ali i kulture i tradicije te neizostavne gastronomije.

Bez obzira kojoj od gore navedenih skupina pripadate, jedno je sigurno, Požeško-slavonska županija neće vas ostaviti ravnodušnima, a svoj posjet, nekoj od manifestacija koje ćemo izdvojiti u nastavku, iskoristite za bolje upoznavanje ovog dijela Hrvatske.

Multipak (do 15. lipnja 2024.)

Multipak je najveće multimedijalno događanje u ovom dijelu Europe, a pokrenut je 2012. godine. Okuplja više od 35 izlagača iz cijele Europe koji predstavljaju HIFI i homecinema uređaje koje je nemoguće u Hrvatskoj vidjeti i čuti na jednom mjestu.

Osim izložbenog dijela audio i video opreme u sklopu Multipaka održavaju se koncerti renomiranih pjevača današnjice, predavanja i radionice koje drže priznati predavači, filmske projekcije nagrađivanih dokumentarnih filmova i gostovanja redatelja, producenata istih. Svatko tko posjeti Multipak ne ostaje ravnodušan i opet se vraća.

multipak, požeško-slavonska županija događanja
Izvor: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

Ovogodišnji Multipak traje od 10. do 15. lipnja, a tih dana Pakrac postaje epicentar dobrog raspoloženja, vrhunske HiFi opreme i dobrog zvuka na svakom koraku. Veliko finale odličnog tjedna očekuje vas u petak 14. lipnja kada će mala truba pronaći svoj put do Pakraca na koncertu Urbana & njegove poznate četvorke na pakračkoj Gradskoj šetnici.

slavonski banovac
Slavonski banovac, foto: Josip Novosel, izvor: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

NAŠ PRIJEDLOG: Svoj boravak u Pakracu iskoristite za posjet gradskom muzeju, gdje ćete iz prve ruke doznati gdje se kovao prvi hrvatski novac. Smješten u središtu grada, na kompleksu vlastelinstva Janković, Gradski muzej Pakrac između ostaloga priča priču o slavonskom banovcu. Moneta banalis prvo se od 1256. do 1260. godine kovao upravo u Pakracu, a nastavio u Zagrebu. Riječ je o jednoj od najljepših hrvatskih, ali i europskih kovanica iskovanih u srebru.

HOPA – Hill Open Air Fest (14. i 15. lipnja 2024.)

Požega se vraća na punk-rock scenu. Doživite žestoke riffove u srcu Požeške gore, ne propustite događaj o kojemu će se dugo pričati. Skoči i reci – HOPA! Hill Open Air Festival održat će se 14. i 15. lipnja na Požeškoj gori (Grožđanski put). U petak vas očekuje veliki SPOK Open Air party te HOPS beer fest s lokalnim craft pivarima! Sve informacije pratite na web stranici i Facebook profilu HOPA festa.

hopa, požeško-slavonska županija događanja
Izvor: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

Program

Petak, 14. lipnja
SPOK Open Air Party, BOA II, Detmeć, Koridor, Magic Mistery Band

Subota, 15. lipnja
Španjolska – Hrvatska na video zidu (Euro 2024), Savršeni Marginalci, Atheist Rap, One Step Away – OSA, KDP, Kombinator + drugi

Trg sv.Terezije Avilske
Trg sv. Terezije Avilske, izvor: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

NAŠ PRIJEDLOG: Sjedište Požeško-slavonske županije najsrdačniji je grad u Hrvatskoj. To ne kažemo mi, to kaže jedna od najpoznatijih putničkih online platformi na svijetu. Požega je smještena u Zlatnoj dolini i okružena je prekrasnim gorjima ili gorama koje ga čine posebno slikovitim i bajkovitim. Prošećite gradom u kojem se nalaze neki od najljepših i najstarijih sakralnih objekata u Hrvatskoj.

Halštatski dani (od 14. do 16. lipnja 2024.)

“Halštatski dani- starije željezno doba u Zlatnoj dolini” manifestacija je koja se svake godine treći vikend u lipnju održava u Kaptolu u sklopu obilježavanja Europskih dana arheologije i Dana Općine Kaptol. Cilj ovog događanja je popularizacija arheologije kao znanosti i arheološkog lokaliteta “Kaptol”.

halštatski dani, požeško-slavonska županija događanja
Izvor: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

Prvi dan rezerviran je za stručna i znanstvena predavanja te otvaranje izložbi u Općinskoj vijećnici Općine Kaptol dok je drugi dan popularno-znanstveni. Posjetitelji mogu sudjelovati u nizu radionica namijenjenih za sve dobne skupine te pripremi i kušanju halštatske hrane, pogledati uprizorenje priča iz života halštatskih ratnika, degustirati lokalne proizvode i šetati poučno-turističkom stazom “Putevima ratnika – starije željezno doba u Zlatnoj dolini” koja je sastavni dio Kulturne rute Vijeća Europe “Staza željeznog doba Podunavlja”.

staza putevima ratnika
Staza Putevima ratnika željezno doba u Zlatnoj dolini, foto: Marta Kalebota

NAŠ PRIJEDLOG: Obiđite Stari grad Kaptol koji dominira središtem naselja Kaptol. Oko ove kasnogotičko-renesansne utvrde još uvijek se naziru konture obrambenoga kanala nekada ispunjenog vodom obližnjega potoka Bistre.

Fišijada i Smotra folklora LIDAS (15. i 16. lipnja 2024.)

U Pleternici nas za vikend, 15. i 16. lipnja, očekuju dva zanimljiva događanja. Prvo od njih, 15. lipnja, namijenjeno je ljubiteljima fiša. Naime, u 16:30 sati na Trgu Zrinskog i Frankopana u Pleternici, možete uživati u specijalitetima fiš-majstora.

lidas i fišijada, požeško-slavonska županija događanja
Izvor: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

Smotri folklora LIDAS možete se pridružiti u nedjelju, 16. lipnja. Povorka kroz ulice Grada počinje u 17 sati, nakon čega će uslijediti nastupi folklornih skupina. Otkrijte bogatstvo nošnji, običaja i plesa te se prepustite čaroliji naše narodne baštine.

trg bećarca
Foto: Igor Šeler/ HTZ

NAŠ PRIJEDLOG: Dođite na Trg bećarca čije su plohe obojane različitim bojama i simbolički imitiraju slavonska polja. Trg, na kojem se nalazi i Muzej bećarca, se pruža od istoka, gdje započinje rijekom Orljavom, do zapada gdje se plohe postepeno uzdižu i tako tvore prostor svojevrsnog amfiteatra koji motri Trg i rijeku Orljavu.

logo psž i htz

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.