Halštatska kuhinja – novi okusi u restoranima Požeško-slavonske županije

Projekt Kreiranje novih turističkih programa u sklopu razvoja brenda “Doživi kulturu” koji provodi Turistička zajednica Požeško-slavonske županije ima za cilj ponuditi mogućnost ugostiteljskim objektima na području Požeško-slavonske županije diferencijaciju ponude u odnosu na okruženje te kvalitetno prezentirati kulturnu baštinu, raditi na njenom razvoju, zaštiti i održivosti.

halštatska kuhinja
Foto: Štiglić Photo, izvor: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

Kroz projekt se radi na razvoju i implementaciji Halštatske kuhinje kreiranjem jela koja su temeljena na znanstvenim zapisima nastalima istraživanjem arheoloških nalazišta iz željeznog doba na lokalitetima u okolici Kaptola.

Preko 20 godina traje sustavno arheološko istraživanje na lokalitetu Kaptol iz perioda starijeg željeznog doba koje, sa svojim timom, vodi prof. Hrvoje Potrebica sa Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dok Jacqueline Balen iz Arheološkog muzeja u Zagrebu radi na popularizaciji i interpretaciji ove kulturno povijesne baštine.

halštatska kuhinja
Foto: Štiglić Photo, izvor: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

Turistička zajednica Požeško-slavonske županije je za ovaj projekt ostvarila suradnju s kuharom s višedesetljetnim iskustvom Brankom Ognjenovićem, koji je s oduševljenjem ušao u istraživanje i osmišljavanje recepata koristeći samo znanstveno potvrđene namirnice koje su bile poznate u željeznom dobu na području Europe.

Foto: Štiglić Photo, izvor: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

Rekonstrukcijom nekadašnjih prehrambenih navika halštatske zajednice pronađenim u željeznodobnim grobovima dobili su se podaci kako su se prehrambene navike temeljile na žitaricama, voću, životinjama i ostalim namirnicama.

Branko Ognjenović je osmislio i pripremio 12 recepata

 • Ječmena kaša s mesom, koprivama i vlascem
 • Pogačice od integralnog brašna sa i bez raži, koprivama i vlascem
 • Kaša od boba i prosa s koprivama i medvjeđim lukom
 • Peka sa svinjetinom i jabukama
 • Pšenica s lješnjacima i medom
 • Proso s pečenim jabukama i medom
 • Jetrica s vlascem i pečenim jabukama
 • Komadići svinjskog filea s jabukama
 • Kruh
 • Namaz od leće sa slaninom i vlascem
 • Ječmena kaša s dimljenom pastrvom
 • Divljač u kotliću s bobom i koprivama
halštatska kuhinja
Foto: Štiglić Photo, izvor: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

Pripremne radnje u kuhinji uključivale su proučavanje saznanja dobivenih arheobotaničkim i zooarheološkim analizama pronađenih materijala te odabir namirnica koje su i danas dostupne, a koje su dovoljno zanimljive i izazovne u smislu stvaranja privlačnog i ukusnog jelovnika. Hrana je kuhana u metalnim kotlovima, pečena na zagrijavanom kamenu, pečena pod pekom te dimljena.

Foto: Štiglić Photo, izvor: Turistička zajednica Požeško-slavonske županije

Vlasnicima i predstavnicima ugostiteljskih objekata iz krčme Zlatni Lug, krčme Stari fenjeri, restorana Shhhuma te restorana Schön blick koji su pokazali interes uvrštavanja pojedinih prezentiranih jela u svoju ugostiteljsku ponudu Turistička zajednica Požeško-slavonske županije dodijelila je kamene za pečenje izrađene prema primjeru tada korištenog posuđa.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.