Štorija o fužima: Tradicija koja živi i danas

Jednog dana, dok je mijesila pasutice, nonu Lucu iz Kanfanara iznenada je posjetio dragi gost. Vesela i uzbuđena, nona Luca u čas se zabrinula – jer što će od hrane ponuditi dragome gostu koji je prošao dalek put da ju posjeti, a na njezinome se stolu pripremaju tek skromne pasutice.

Nona Luca se dosjetila! Uz pomoć sirka, drvenog štapića, pasutice je pretvorila u zanimljiv oblik tjestenine, današnje fuže.

Malo je reći da je gost bio oduševljen zanimljivim ručkom, a jednako su oduševljeni i danas brojni gastronomi. Ovu štoriju o fužima pronaći ćete unutar tjestenine koju radi Klara Marić još od 1987 i to po starinski uz najkvalitetnije namirnice.

Danas su fuži s tartufima premium gastro delicija Istre koju vole svi i zbog koje će se na taj zeleni poluotok uputiti turisti sa svih strana svijeta.

Fuži su tradicionalna istarska tjestenina za čiju pripremu se tijesto tanko izvalja i izreže na rezance širine tri do četiri centimetra te se postave jedne preko drugih. Rezanci se tada prerežu dijagonalno kako bi dobili romboidne oblike. Dva kraja svakoga romba zatim se ovijaju jedan oko drugog i u sredini se pritisnu tako da izgledaju poput luka. Osim uz umak od tartufa, fuži su se tradicionalno posluživali s blagim crvenim junećim umakom koji se obično sprema od luka, rajčice, bijeloga vina i bujona.

Sličnu tjesteninu nalazimo na Krku i zovu ju šurlice, no znatno je veća, a slične ima u Dalmaciji gdje se naziva makaruni. Istarski fuži nekako su najdalje otišli i smatraju se gastro delicijom ovisno s čime ju kombinirate, a danas su umaci razni, od spomenutog istarskog zlata tartufa do šparoga u proljeće, mesnih umaka pa i onih sa sušenim mesom. Kako god, osim slavne prošlosti istarski fuži žive i u sadašnjosti, a očito je pred njima i blistava budućnost.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.