Trogirani, Kaštelani, Solinjani i Omišani ispunit će Peškariju aromama tradicionalne dalmatinske spize. Tako će Splićanima i njihovim gostima prezentirati najsjajnije bisere svoje kužine i pozdraviti jesen nakon još jedne uspješne turističke sezone.

No okusi Dalmacije samo su dio onoga što se u listopadu i studenom nudi u Splitu, jer još uvijek traje manifestacija “20 dana splitskih restorana”.
Okusi Dalmacije na Peškariji
Kaštelansku eno-gastronomsku ponudu će predstaviti Srednja škola Braća Radić Kaštel Štafilić Nehaj, s različitim slanim i slatkim zalogajima, pučki kuhar Željko Buotić Leše te lokalni vinari, a za glazbu su zaduženi Rovinježovi i Nedo Kovačev.
Udruga Solinjani, Splićane će počastiti tripicama s krumpirom i tradicionalnim prženim bajamima, a građani će moći kušati i nezaobilazni soparnik, domaći med te vrhunska vina lokalnih OPG-ova uz nastup ženske klape Tamarin.

Trogir će na Peškariji predstavljati autohtoni proizvođači maslinovih ulja i vina, uz tradicionalne rafiole. Srednja strukovna škola “Blaž Jurjev Trogiranin” će pokazati umijeće u pripremi jela, dok će prezentaciju izvornih nošnji imati naš KUD Kvadrilja.
Omiš će se predstaviti uz pjesmu ženske klape Mirabela, koja je jedan od zaštitnih znakova grada. Također, posjetitelji će moći kušati poljički soparnik, tradicionalno jelo uvršteno u popis hrvatske nematerijalne kulturne baštine.
Program Štorija o’ spize počinje sutra, u petak 19. listopada, u 18 sati na Peškariji. Subotnji dio manifestacije, na kojem su se trebale predstaviti Turističke zajednice i proizvođači iz Dubrovačko – neretvanske županije, odgođen je zbog najavljenog lošeg vremena.

20 dana splitskih restorana
Štorije o’ spize, ovog listopada i studenoga postaju hodnik kroz epohe splitske kuhinje. Čak 16 restorana, od tradicionalnih do modernih, koji su se odazvali na poziv Turističke zajednice grada Splita, dat će najbolje od sebe kako bi predstavili jedinstvenu priču u svakom zalogaju.
U sklopu manifestacije, tijekom “20 dana splitskih restorana”, do 5. studenoga, najbolji ugostitelji pod Marjanom predstavljaju vrhunsku gastro ponudu lokalnom stanovništvu i turistima po simboličnim cijenama. Brudet od lignji s palentom, juha od buče i škampi, tartar od hobotnice, marinirana janjetina s povrćem ili torta od smokve i naranče… samo su neke od delicija koje će zadovoljiti i najzahtjevnija nepca po cijeni menija od 25 eura za jednu osobu ili nižoj, a restorani su i ostatak ponude prilagodili Štorijama o’ spize.

///Gastro čarolija u srcu grada: Mjesec gastronomije Splićanima donosi ukusna iznenađenja
Tako oni kojima kiša ne smeta, u sklopu Mjeseca gastronomije, imaju priliku po promotivnim cijenama ručati ili večerati u najboljim splitskim restoranima. Popis restorana, koji su se priključili ovogodišnjim Štorijama o’ spize, dostupne datume za posjet ili rezervaciju, kao i detaljne menije s promotivnim cijenama možete pronaći na ovoj POVEZNICI. Restorani koji se još uvijek žele pridružiti Štorijama o’ spize mogu se prijaviti na e-mail Turističke zajednice grada Splita.