Novo lice zapuštenih ulica: U Rijeci predstavljena Street Art mapa grada s tri pješačke rute

Street Art LAB predstavlja edukativni program posvećen uličnoj umjetnosti (street art-u), nastao u
suradnji Udruge VMB i Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka. Provodi se od veljače 2023. godine, a dosad je obuhvatio ukupno jedanaest radionica – šest Street art praktikuma i pet
Urbanih street art ekspedicija, a u upravo je ušao u završnu fazu izdavanjem Street art mape grada Rijeke.

Street Art mapa Rijeka
Foto: Udruga VMB Rijeka

Cilj ove mape je da posluži kao svojevrstan vodič za djecu i odrasle koji će omogućiti svakom zainteresiranom pojedincu da krene u samostalno otkrivanje ulične umjetnosti grada Rijeke. Kao podloga za sadržaj mape poslužile su upravo rute i sadržaji osmišljeni kroz radionice održane kroz 2023. godinu. Na ovaj način mapa je stvorena upravo na temelju praktičnog iskustva u radu s publikom što će, nadamo se omogućiti da bolje odgovara njenim potrebama, navode organizatori.

Kroz godine rada u kulturno umjetničkom neformalnom obrazovanju djece i mladih ova udruga je
djeci i mladima grada Rijeke približila brojne vrste kulturno-umjetničkih programa i radionica, ali iz
godine u godinu upravo se street art pokazao kao jedna od tema i umjetničkih formata koji je kod
djece probudio najveći interes i pokazao najveći potencijal za ostvarivanje promjene ne samo na
osobnoj, nego i na široj društvenoj razini.

Street Art mapa Rijeka
Foto: Udruga VMB Rijeka

Kroz radionice street art-a ostvarena je visoka razina participacije, djeca su imala prilike upoznati različite vrste aktivizma, razvijati važne životne vještine poput empatije, socijalnih vještina, timskog rada, planiranja, kritičkog razmišljanja, komunikacije te aktivnog sudjelovanja životu zajednice od najranijeg doba.

Upravo radi toga, ali radi činjenice da je Rijeka u posljednjih nekoliko godina dobila reprezentativan broj primjeraka ulične umjetnosti, u 2023. godini odabrali su street art kao glavnu temu i medij rada.

Prethodile radionice Street art praktikum i Urbane street art ekspedicije

Izdavanju street art mape prethodile su cjelogodišnje aktivnosti koje su se sastojale od dvije vrste radionica. Prva Street art praktikum, kroz koje su djeca i mladi imali prilike direktno od lokalnih street art umjetnica Tanje Blašković, Jadranke Lacković i Ines Milčić učiti o postupcima izrade murala i umjetničkih instalacija od skice do prenošenja u javni prostor. U sklopu radionica obnovljeni su dijelovi zapuštene Križanićeve ulice novim muralima, reparirani dio starih, dok je na Klobučarićevom trgu oslikano nekoliko desetaka betonskih stupova.

Street Art mapa Rijeka
Foto: Udruga VMB Rijeka

Druga radionica Urbanih street art ekspedicija koje su zamišljenje kao obiteljske radionice imala je cilj djeci i njihovim obiteljima približiti postojeću uličnu umjetnost grada. U suradnji s muzejskom pedagoginjom Ivanom Lučić oblikovano je nekoliko različitih ruta kojima su na logičan i smislen način međusobno povezali različite lokacije na kojima su koncentrirani mural i/ili druge umjetničke intervencije u javnom prostoru. S obzirom na specifičnu geografsku razvedenost grada Rijeke, pa tako i njegovo samog centra ovo je bio važan iskorak za medijaciju i razvoj publike u segmentu ulične umjetnosti grada Rijeke.

Održano je ukupno 5 ekspedicija, a sudionici su imali priliku istraživati različite lokacije s muralima i umjetničkim intervencijama, sudjelujući u interaktivnim zadacima za poticanje participacije, promatranja i kritičkog promišljanja. Osim djece polaznika programa i njihovih roditelja, street art ekspedicije održane su i za učenike Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka te korisnike programa Moje mjesto pod suncem.

Street art mapa Rijeke na hrvatskom i engleskom

Tri pješačke rute na Street art mapi grada

Voditeljice projeka Natali Bosić i Ivana Lučić, kroz trajanje projekta, radile su na razvoju Street art mape grada Rijeke. Mapa je stvorena na temelju praktičnog iskustva u radu s publikom tijekom
Urbanih Street art ekspedicija.

Ovdje se prvi put objedinjuje većina važnih informacija o uličnoj umjetnosti u Rijeci, što ovu kartu čini prvim korakom u razvoju publike u području street arta u Rijeci. Mapa donosi tri pješačke rute oblikovane kroz projekt. Rute su prilagođene različitim preferencijama i vremenu (trajajnju), a svaka od njih omogućuje da na logičan način obiđete značajna mjesta te otkrijete i one skrivene street art lokacije koje su često izvan uobičajenih turističkih staza.

S obzirom na raznolikost i brojnost ulične umjetnosti u Rijeci, kao i na razvedenost grada, ova mapa pruža samo pregled značajnijih radova koji se nalaze u blizini centra grada. Važno je napomenuti da mapa nije mogla obuhvatiti sve street art radove u Rijeci. Potiču i sve zainteresirane da istraže i druge dijelove grada kako bi otkrili još skrivenih dragulja i dijelova ulične umjetnosti koji možda nisu prikazani na ovoj mapi. Mapa je izdana na hrvatskom i na engleskom jeziku te osim u tiskanom, dostupna i u digitalnom obliku. Dizajn mape potpisuje Sanjin Smajlović iz Biro 167.

Fotografije i izvor: Udruga VMB Rijeka

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.