Stručna vinska obuka u regiji kvalitetnih vinara

Kvalitetnih vina u Hrvatskoj ne nedostaje, a tome u prilog idu i brojne međunarodne nagrade kojima su se okitili naši vinari. No, kako bi kvaliteta takvih vina bila kvalitetno i predstavljena krajnjim korisnicima, potrebna je edukacija. Jednu takvu ugostila je Turistička zajednica Brodsko-posavske županije, na čijem području se nalazi veliki broj kvalitetnih vinara.

Stručna vinska obuka, namijenjena svim dionicima u turizmu, okupila je širok spektar ciljne skupine kao što su profesori ugostiteljskih škola, konobari, voditelji restorana, vinari, direktori hotela i vlasnici ugostiteljskih objekta te svi oni koji su zaposleni u proizvodnji i prodaji alkoholnih pića. Obuku je održao Pupitres boutique u suradnji s Turističkom zajednicom Brodsko-posavske županije.

Predavačica je bila Jelena Šimić Valentić, sommelierka s četrnaestogodišnjim iskustvom u svijetu vina gdje se profilirala kao vrhunski stručnjak koji djeluje na području regije. Vlasnica je Pupitresa, prvog boutiquea vinske kulture u Hrvatskoj kojeg je osnovala 2014. Pod okriljem Pupitresa održala je više od 890 vinskih radionica za građane koji vole vino i žele naučiti više o njemu. Odgovorna je za razvoj i koordiniranje poslovnih usluga, razvoj programa savjetovanja i stručnih treninga te vođenje programa obrazovanja za građanstvo i stručni kadar u ugostiteljskom sektoru. Autorica je knjige – prvog Vodiča kušanja vina zamišljenog kao vinski dnevnik pod nazivom Bilješke o vinu. Vlasnica je vinskog bara u centru Zagreba u Frankopanskoj 1.

Stručna vinska obuka se održala u Hotelu Savus u Slavonskom Brodu s ciljem da stečeno osnovno znanje o vinu i vinskoj kulturi kandidati kroz sadržaj definiranog programa uzdignu na višu razinu koje se odmah može primijeniti i u praksi po završetku obuke. Nakon obuke svi polaznici su dobili certifikat o položenom tečaju.

Nakon samog predavanja sudionici su se dotakli problema s kojima se kandidati suočavaju svakodnevno kao što je raspoznavanje vina i vinskih stilova te se raspravljalo o idejama o promicanju kulture stola i vina.

Program vinske obuke

Program vinske obuke sadržavao je pravilno posluživanje bijelih i crvenih vina te posluživanje pjenušaca, ali i dekantiranje crvenih vina. Polaznici su naučili tko je sommelier, master sommelier, a tko master of wine. Kako preporučiti vino ovisno o platežnoj moći i interesu gosta, a prošli su kroz sve regije Hrvatske, vinogorja, te naše najvažnije proizvođače, stilove vina i naše najznačajnije autohtone sorte grožđa.

Na edukaciji je tema bila i vinogradarstvo i vinarstvo u Hrvatskoj i svijetu, raspoznavanje vina i vinskih stilova. organoleptička analiza vina kroz stručnu vinsku terminologiju, putem vida, njuha i okusa te osjetilna analiza jela s ciljem usklađivanja s vinom. Polaznici edukacija učili su i kako se ophoditi prema gostu vježbajući i primjenjujući komunikacijske vještine u određenim situacijama te kako se koristiti vinskom kartom, kako je ažurirati te kako prodavati i preporučiti vina uz osnove vinske kulture i bontona stola

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.