Hrvatska je najslađa u rujnu: Kreće najveći ŠtrudlaFest

spot_img

Hrvatska je najslađa u rujnu, poručuju organizatori ŠtrudlaFesta, koji s razlogom nosi titulu najslađeg domaćeg festivala, no sve postaje još slađe kada vam kažemo da ove godine traje čak deset dana. Deset dana imat ćete priliku istražiti najslađe okuse, ali i slane pa i pivske verzije popularne štrudle.

Naime, sve kreće u petak, 4. rujna, u ozaljskom Etno parku, s otvorenjem izložbe ”Kulinarstvo i etnografija”, a samo dan kasnije počinje ona prava ”štrudlijada”, točnije bogati program koji će uveseljavati sve one koji se nađu u Jaškovu, inače selu štrudle, ali i na brojnim drugim lokacijama diljem Karlovačke županije.

Naime, jedinstveni  ŠtrudlaFest ove godine ima događanja diljem Karlovačke županije s glavnim domaćinom Jaškovom nadaleko poznatim selu ove omiljene slastice štrudle. U Tjednu štrudle Karlovačke županije sudjeluje čak 28 restorana, a svi oni pripremili su promotivne cijene, ali i na desetke zanimljivijih okusa.

Tako vas ove godine u skladu kampanje Kralovca i piva očekuje čak i štrudla od jabuka s pivom, lovačka štrudla s ogulinskim zeljem, štrudla s češnjakom i peršinom, štrudla od janjetine, štrudla s ozaljskog dvora, jaškovskog baruna, štrudla s mrkvom, ali i ona koja je “kriva za sve”– štrudla rekorderka s jabukama i grožđem tradicionalni kolač u kojem uživa cijela Hrvatska, ali i svijet.

I to nije sve. Ove su se godine u ŠtrudlaFest uključili i brojni muzeji. U Zavičajnom muzeju Ozalj svih 10 dana manifestacije uz kupljenu ulaznicu svaki posjetitelj dobit će gratis štrudlu. Ista akcija očekuje posjetitelje Starog grada Dubovca 5. i 6. rujna, a u subotu 5. rujna i posjetitelje Gradskog muzeja Karlovac i Baraćevih špilja u Rakovici.

Aquatika slatkovodni akvarij za subotu, 12. rujna, priprema zanimljivu radionicu izrade unikatnih licitarskih suvenira u obliku riba i srca uz prigodnu prodaju štrudle. U “karlovačkoj suboti” 12. rujna restoran Lovački rog pokazat će tajne izrade svoje štrudle.

Ozalj će svakako biti centar kulturnih događanja, no s mirisom štrudle u zraku. Osim izložbe koja će biti postavljena u Etno parku, posjetitelji će dobiti i gratis štrudlu. U nedjelju 6. rujna moći ćete sudjelovati na jedinstvenoj gastro glazbenoj poslastici “Štrudlazz” – uz Dragu Jakovčevića i DJ jazz kvartet te birane štrudle i vina.  Subota, 12. rujna u Etno parku saznat ćete više o kuharstvu u srednjem vijeku i to na zanimljivoj gastro radionici.

Naravno, Jaškovo, kao selo štrudle, svih deset dana dočekivat će vas slasnim štrudlama, no tu je još i cijeli niz događanja zbog kojih će ove godine ŠtrudlaFest biti zanimljiv i preko vikenda i preko tjedna.

Selo štrudle tako svaki dan nudi piknik s ponudom košara Štrudloljubac, Štrudlomanijak te Karlovačkom piknik košarom. Sve dane Jaškovo možete obići biciklom, a vikendima će biti organizirana i vođena najslađa biciklistička ruta na svijetu – “Štrudla by bike”, koja će vam otkriti najljepše dijelove netaknute prirode uz magičnu rijeku Dobru. Na kraju iste rute moći ćete bez grižnje savjesti degustirati štrudle OPG-a Kovač i restorana Žganjer. 

Tu su i likovne radionice “Art Apetit” koje će osloboditi vašu kreativnost u idiličnom seoskom ambijentu uz neočekivane okuse štrudli, a svoj unikatni tanjurić za štrudlu moći ćete oslikati na radionici keramike 05. rujna.

Goste u Jaškovu vikendima očekuju posebni zabavni sadržaji, a tu su i radionice štrudle koje će voditi ambasadorice štrudle iz Jaškova te otkrivati tajne izrade savršenog tijesta. Možete otkriti i sve o štrudli koja je ušla u knjigu rekorda, a poseban ukras ovog slatkog sela je i dodatna atrakcija – divovski bicikl od slame kojeg će drugog dana festivala izraditi dragi gost ŠtrudlaFesta, akademski kipar Nikola Faller.

Naravno ovogodišnji ŠtrudlaFest jest najveći do sada jer su to svi željeli, no najveći je i kako bi posjetiteljima pružio mogućnost da ga posjete tijekom više dana te na taj način ovaj festival postaje odgovoran i prati sve propisane mjere, kako bi se izbjegle gužve i kako bi svatko stigao doći i uživati u najslađem hrvatskom festivalu. Svi programi provode se uz poštivanje preporučenih epidemioloških mjera.

FOTO: Press ŠtrudlaFest

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.