Studenci i Međugorje – paradigma održivog turizma za duhovni i tjelesni odmor

Prijelazno razdoblje 22. i 23. godine trećeg tisućljeća po Kristu ostat će u sjećanju mnogih suvremenika, ponajprije po slavlju zbog “zlatne bronce vatrenih nogometaša”, drugima zbog obiteljskog okupljanja povodom Božićnih blagdana, trećima su i ukidanje granica uz uvođenje eura donijeli olakšanje a nekima i probleme? I odlazak pape emeritusa BENEDIKTA XVI s ovog u vječni život mnogima će ostati upamćen i zbog zalaganja oko rasvjetljavanja “nadnaravnih događanja” u Međugorju što značajno doprinosi i dolasku turista iz cijelog svijeta u ovo mjesto.

A mikrolokacija uz hladnu Neretvu, sedreni Trebižat i bistru Studenčicu ima razloga za pamćenje jer su započeti svrhoviti projekti kako prirodne tako i kulturne baštine, a mnogi će osjetiti i tjelesnu pa i duhovnu okrjepu kroz aktivnosti Eko kulturne turističke udruge VRILO.

U prvom redu to se odnosi na strateško povezivanje i umrežavanje aktivnosti koje doprinose održivom turizmu svjetski poznate hodočasničke destinacije Međugorja i Studenaca, prirodnog dragulja uz više izvorišta i vodotoka, a koje uz nadzemnu stoljetnu povezanost vežu i podzemni tokovi mnogih vodenih koridora.

Takva prirodna pozicija uvjetovala je i mnoge veze kako u sferi gospodarske povezanosti preko drevnih mlinica i živežnih namirnica s vodonatapnih područja koje su Studenčani razmjenjivali sa broćanskim vinom i rakijama, tako i rodbinskim vezama kroz ženidbe i udaje, a u novije vrijeme i kroz tržište radne snage i poduzetničke projekte.

Tako se gostima u Međugorju nude gastro delicije sa studenačkih polja, ali i rijeka, dok u ljetnim mjesecima ti isti gosti traže osvježenje na Slapovima Kravice ili u mnogim restoranima uz Studenčicu i Trebižat pa se paradigma održivog turizma nameće kao uvjet bez kojeg se ne može niti razmišljati pa i planirati strategija razvoja.

To što obje destinacije koje neprirodno pripadaju različitim općinama pa i županijama, pa su tim složenije aktivnosti oko implementacije različitih projekata, ne može niti smije biti razlog da se klasterski ne umreže turistički potencijali ovih susjednih i vrlo kompatibilnih destinacija. Također bi trebalo pogranična državna područja RH i BiH na adekvatan način umrežiti i osloboditi nepotrebnih birokratskih barijera pa se nadamo da će euforija povezanosti s pograničnih područja prema EU uskoro zahvatiti i našu regiju, a Međugorje i Studenci to mogu i bez nepotrebnih komplikacija a kandidatski status BiH za EU bi trebao doprinijeti bezgraničnom povezivanju.

Baš kao i u životu, kad se sve aktivnosti imanentne čovjeku, kao homo sapiensu koriste u bezgraničnoj sferi.

A i sam život za vjernički puk obilježen je bezgraničnim i vječnim…

Izvor fotografija: Marinko Brkić

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.