Šuma Kontija krije brojne pješačke staze, prošećite jednom od njih

Šuma Kontija u Istri, smještena je između naselja Kloštar, Gradina i Flengi (Prodani) u općini Vrsar. Obiluje lijepim izletničkim položajima te uređenim pješačkim i biciklističkim stazama. Stara je preko 140 godina te je vrlo vrijedna pa i znanstveno osobito zanimljiva. Naime, takve su šume u Istri većinom, iskorištavanjem, degradirane i svedene na crni jasen.

Područje je od 1964. godine obuhvaćeno istoimenim šumskim rezervatom. Međutim ovo područje nastalo je i njegovalo se mnogo ranije – počevši od razdoblja Austro-Ugarske Monarhije. Šumska vegetacija na ovome prostoru poznata je iz srednjeg i novoga vijeka.

Šuma Kontija – raj za ljubitelje outdoora

Područje Kontije idealna je oaza mira, tišine te prirodnog ambijenta. Izrazito je pogodna za pješačenje, jednodnevne izlete, rekreativni biciklizam i neagresivan boravak u prirodi. Prepoznata je i kao vrijedno lovište te je uređena lovačka kuća.

Razgranat sustav putova koji se njome proteže povezuje značajne i ambijentalno vrijedne lokalitete poput Svetog Mihovila nad Limom, Limskog zaljeva, Mukabe, zaravnjena krškog područja oko vrsarske zračne luke koje se proteže nad Limskim zaljevom. Posebnu ambijentalnu i povijesnu vrijednost ima gradina Mukaba uz koju su uređeni sadržaji za izletnike.

Gradina Mukaba, jedan od ljepših primjera prapovijesnoga naselja s vidljivim i brojnim ostacima fortifikacija građenih tehnikom suhozida. S Mukabe se proteže jedan od najljepših prirodnih vidikovaca na Limski zaljev, Svetu Eufemiju, Vrsar i otoke ispred njega. Riječ je i o izvanrednoj motrišnoj točki na cijelu šumu Kontija te naselja u zaleđu obale Vrsarštine.

Besplatna edukativna šetnja šumom Kontija

U nedjelju 2. listopada  u 10 sati prošećite šumom Kontija uz stručno vodstvo biologinje Ive Dujmović. Besplatna edukativna šetnja u Kontiji namijenjena je djeci i roditeljima koji žele provesti nedjeljno jutro u šumi i naučiti razne zanimljivosti o šumskoj flori i fauni.

Edukativna šetnja će se odvijati na laganoj stazi bez prepreka. Staza je prikladna za sve uzraste, a šetnja će trajati oko sat i trideset minuta. Polazna i završna točka šetnje je samostan sv. Mihovila u Kloštru, nedaleko od kojeg je moguće parkirati automobile.

Šetnja se odvija na hrvatskom jeziku. Potrebno je ponijeti vodu za piće i udobnu obuću za pješačenje. Predviđena veličina grupe je od 15 sudionika. 

Ne propustite ovu jedinstvenu priliku za upoznavanje bogatstva biljnog i životinjskog svijeta čarobne šume Kontije i uživanje u prirodnim ljepotama ovog zaštićenog područja.

Prijave su obavezne mailom na info@infovrsar.com. Edukativnu šetnju Turistička zajednica općine Vrsar organizirala je u suradnji s Upravnim odjelom za turizam Istarske županije povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma u Istri, koji se ove godine održava pod geslom Rethinking tourism / Promišljamo turizam.

Izvor fotografija: Turistička zajednica općine Vrsar

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.