Svaki dan točno u podne na Peristilu svečana smjena straže: Car i Carica uz rimske pretorijance pozdravljaju goste

S ciljem oživljavanja povijesti i bogaćenja sadržaja na temu antike kroz cijelo ljeto Split započinje projekt svečane smjene Dioklecijanove straže koji pruža jedinstven doživljaj svim posjetiteljima.

Riječ je o projektu pod vodstvom Hrvatskog narodnog kazališta Split, u sklopu kojeg će i ove godine, svaki dan točno u 12 sati na carskom trgu Peristilu, sve okupljene pozdravljati Car i Carica uz rimske pretorijance. 

Svečana smjena straže u Splitu počinje danas u podne

Turistička zajednica grada Splita i Hrvatsko narodno kazalište u Splitu najavljuju na Peristilu prvu ovogodišnju svečanu smjenu straže danas 29. svibnja u 12:00 sati. Projekt Smjene straže jedna je od najpopularnijih atrakcija kojom se posjetitelje vraća u rimsko doba i upoznaje s bogatom povijesti dalmatinske metropole.

Zaljubljenici u atraktivnu antičku kulturu tijekom cijelog ljeta imaju priliku upoznati cara Dioklecijana i caricu Prisku te pretorijansku stražu i legiju. Nezaboravni trenutak gosti mogu ovjekovječiti fotografiranjem s carskog Peristila uz cara, caricu i osobnu carsku stražu.

Štorije Dioklecijana - Split
Foto: TZ Split

Dioklecijanova palača je srce Splita, a najživlje je upravo na Peristilu

Dioklecijanova palača jedan je od najbolje sačuvanih spomenika rimskog graditeljstva na svijetu. Careva je palača bila sagrađena kao spoj luksuzne vile (ljetnikovca) i rimskog vojničkog logora podijeljenog na četiri dijela dvjema glavnim ulicama. Južni dio Palače bio je predviđen za cara, njegov stan te odgovarajući državni i vjerski ceremonijal, dok je sjeverni bio za carsku stražu – vojsku, poslugu, za spremišta i ostalo.

Palača je pravokutna građevina s četiri velike kule, vratima na svakoj od strana i s četiri manje kule na zidovima. Donji dio zidina bez ikakvih je otvora, dok je gornji kat rastvoren monumentalnim trijemom na jugu i hodnicima s velikim lučnim prozorima na ostalim trima stranama.

Štorije Dioklecijana - Split
Foto: TZ Split

Tijekom stoljeća su njeni stanovnici, a potom i građani Splita, prilagodili ovaj prostor sukladno potrebama datog vremena. Stoga je zgradama u unutrašnjosti i vanjskim zidovima s kulama uvelike promijenjen prvobitni izgled, no obrisi carske palače i dalje su očiti.

Takva slojevitost odražava se i u svakodnevnom životu Splita – stanovništvo i posjetitelji tako sjede u istim kafićima i restoranima kao nekadašnji mještani. Gosti na taj način imaju dojam kako su dolaskom u grad postali sastavnim dijelom Splita i njegovog ritma.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.