Tennessee Sunshine – bombarder koji počiva u podmorju Visa

Davne 1945., na povratku iz akcije bombardiranja zagrebačkog željezničkog kolodvora, u blizini otoka Visa srušio se saveznički avion B-17, Tennessee Sunshine. Po svemu sudeći, pogodila ga je nacistička protuzračna obrana. Desetljećima i desetljećima je ležao na morskome dnu, a prošloga ga je tjedna otkrila neustrašiva ekipa ronilaca.

Za kormilom broda bio je Lorenz Marović, ronilac iz Komiže, a u podmorju njegov sin Andi s još 10 ronilaca.

Članak se nastavlja ispod oglasa

– Nije mi ovo prva olupina koju sam pronašao u akvatoriju Visa; do sada ih je bilo devet ili deset, uz razne druge nalaze. Nama je to nekako hobi; imamo sonar kojim pretražujemo dno i kad nam je dosadno odemo, malo se vozimo brodom i istražujemo. Ovaj smo avion pronašli prošli tjedan, na dojavu jednog ribara kako se na tom mjestu nalazi nešto. Avion je model B-17, imena Tennessee Sunshine i leži na dubini je od 115 metara. Prošli smo tjedan napravili tri ronjenja, toliko nam je vrijeme dopustilo i napravili smo fotografije, rekao nam je Andi Marović.

Podsjetimo, po izbijanju Drugoga svjetskoga rata, otok Vis je 1941. okupirala Italija, a nakon kapitulacije Italije u rujnu 1943. vlast na otoku preuzimaju partizani. Vis je jedini dio nekadašnje Jugoslavije koji nikad nije zauzela njemačka vojska. Tada je na njemu bila smještena saveznička vojna zračna luka koja je danas pod vinogradima, a otok je do listopada 1944. funkcionirao kao središte partizanskih vlasti i savezničkih vojnih misija.

Tennessee Sunshine identificiran je pomoću javne baze podataka Missing Air Crew Reports (MACR). Ta izvješća sadrže podatke o avionu koji je pao, posadi koja je izgubljena, kao i podatke o lokaciji na kojoj bi se avion mogao nalaziti, odnosno s koje je posada spašena. Svaki je avion na trupu imao broj, odnosno specifičnu oznaku, što omogućava njegovu identifikaciju. Ovaj tip aviona konstruiran je da nakon prinudnog slijetanja na vodu prije potonuća neko vrijeme pluta na površini. Zato se na dno spustio neoštećen.

– Avion je stvarno u dobrom stanju. Sletjeli su bez gubitaka, što znači da nitko od posade nije poginuo u slijetanju. Nažalost, nakon napuštanja aviona tri su se člana posade utopila – ili nisu znali plivati ili su bili loši uvjeti na moru. Sedam od deset članova posade spašeno je. A avion je ostao kompletan, leži na dnu kao na sletnoj pisti, opisuje Marović.

Činjenica da je avion u jednome komadu čini ga posebnim, ne samo u našim vodama nego i u svijetu. Prema javno dostupnim bazama podataka, u podmorju oko Visa leži više od 50 savezničkih zrakoplova iz razdoblja 2. Svjetskog rata. Otac i sin Marović kažu kako je zapravo riječ o vrlo velikoj morskoj površini koja se proteže sve do otoka Jabuke, no ipak vjeruju kako će dobar dio tih olupina vremenom pronaći.

Marovićima je ronjenje obiteljski posao – otac Lorenc je koraljar i za sobom ima 35 godina ronilačkog iskustva, a sin Andi vlasnik je ronilačkog centra Manta u Komiži. Za sebe kaže kako je mlađi ronilac, iako roni već 20 godina.

U zaronu pri kojem je pronađen Tennessee Sunshine sudjelovala je ekipa od 11 članova, mahom Nijemaca, a među njima je i Andijev prijatelj Tom Baier koji je iskusni instruktor ronjenja. Andi pojašnjava kako su te dubine zarona nedostupne običnim roniocima, jer se tu radi o dubokim tehničkim ronjenjima.

Članak se nastavlja ispod oglasa

Lokacija nalaza prijavljena je Ministarstvu kulture i za očekivati kako će lokalitet biti obilježen i zaštićen, te upisan u bogatu mapu podvodnih lokaliteta. Vis, Biševo, Svetac i Brusnik sa svim pripadajućim grebenima i pličinama zaštićena su zona, pa se roniti može samo preko ronilačkih centara koji vode brigu da sve u podmorju ostane netaknuto i da nitko ne ponese nekakav ‘suvenir’ iz zarona. A Tennessee Sunshine nalazi se na dubini na koju ne može baš svatko roniti i ta ga dubina zapravo štiti.

Foto: DC Manta, Autor: Sabine Kerkau

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.