TERAN JE ISTRIJAN!

Odluka Europskog suda: TERAN JE ISTRIJAN! Iskonsko porijeklo Terana je zemlja Istrijana!🍷🍇

TERAN sorta grožđa i naziv crnog vina kiselkastog i punog okusa uzgajala se pokoljenjima na Istarskom poluotoku. U istarskim se kućama pio Teran ,iako mnogi nisu tada pridavali pozornost kako se koje vino zove i koje je sorte. Na svakom seljačkom stolu za najbolje goste i one svakodnevne, za pireve i krizme, za slavlja, za supanje “Istarske supe” – istarskog tradicionalnog pića/ jela, namakanje kruha u crnom vinu u bukaleti, se posluživalo najčešće crno vino Teran i u društvu kraljice Malvazije.

Bukaleta za istarsku supu-kako su pili naši stari

Uz njoke, fuže, pljukance z kokošom, krumpir i pečenje sljubljivao se istarski teran. Znalo se za vinske sorte Muškat, Malvaziju i Teran. Neki Cabernet Sauvignon francuskog imena, pa čak i Merlot je kasnije dobio svoj značaj, te ostale sorte za koje Istrijani nisu čuli do modernog vremena i hedonizma vina .
Pomorci poput mog noneta su možda gdjegod probali kakvo drugo vino Porto ili Rose. Istrijani vjerni tradiciji, te istarski vinari zasluženo koriste naziv sorte grožđa teran za svoja vina sa zaštićenom oznakom izvornosti Hrvatska Istra.

Opći sud Europske unije je odbacio tužbu Slovenije protiv Europske komisije u slučaju Teran iz 2017. godine. Slovenci su podigli tužbu smatrajući da je Hrvatskoj dodijeljeno izuzeće korištenja imena teran obmanjujuće te nanosi ekonomsku štetu slovenskim proizvođačima terana.

Nekad bio teran..sad panorama Bujštine u čaši

Iskonsko porijeklo je dobilo svoje priznanje “Teran je Istrijan”.

Istarski župan Flego je naglasio kako je “teran sasvim zasluženo dio istarskog identiteta i višestoljetne vinske tradicije te brend poznat diljem Europe. To je posebna vinska sorta grožđa koja se stoljećima uzgaja na području čitave Istre, isto kao i na Krasu, i zato nemojmo stvarati jaz među susjedima i prijateljima, već se zajedno ponosimo vrhunskim svjetskim vinima” piše u priopćenju koje je stiglo iz ureda europarlamentarca Valtera Flega.

Živili! Cin cin!🍷

Izvor zadnjeg dijela teksta: Istra Terra Magica
Foto: Eda Mužica

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.