Istrijanska supa – kako su pili naši stari

Jušto san se štufala tih znalaca ki pišeju kako je supa jelo ili pilo, i kako o temu govore oni ki ne kapiju ni ne živiji va našem lipem istrijanskem kraju. Jen bot san van povidala da mi Istrijani pijemo vino iz bukalete , povidala sam vam anke da je teran bilo domaće vino svake kuće i kada bi pasa niki gost zajno bi dobi mižo črnega vina i domoćega kruha i ako je bilo pršuta.

teran, vino
Teran je Istrijan, foto: Eda Mužica

Rekla sam da je Teran Istrijan, prepoznat kao autohtono piće Istre. Nisam ja to rekla, EU vijeće je priznalo autohtonost istarskog terana. Vero san van anke vrgla bukaletu za istarsku supu.

Istarska supa

Supati, znači namakati kruh u vino. Naziv napitka supa dolazi od istarske čakavske riječi za krišku kruha – supa (istrovenetski sopa), a iz njezina umakanja u vino nastao je i glagol supati. Ne morem vam sve pisati na istrijanski, ki me ne  bite kapili. Jušto me zanima kako će ovi prevoditelj prevesti istrijanski na talijanski i njemački.

istarska supa, bukaleta
Izvor fotografije: Agrorovinj

Istarska supa (negdje se kaže i supica) je jednostavno pripravljen energetski napitak kojim se u povijesti hranio istarski težak ili se davao bolesnima za brži oporavak. S ciljem očuvanja ove tradicije posljednjih se godina u Rovinjskom Selu, u sklopu lokalnog slavljenja siječanjske Antonje, održava Festival istarske supe s natjecanjem u pripremanju tradicionalne, ali i novih, “kreativnih” supa.

Kako se sprema istarska supa? Supa još je od davnina poznata kao jedna od prepoznatljivih elemenata istarske tradicionalne kuhinje. Sprema se na način da se kriška domaćeg kruha debljine 2 do 3 centimetra ispeče na gradelama na ognjištu, a u bukaletu (bokal u kojem se sprema i iz kojeg se pije supa) stavi šećer i papar te zalije maslinovim uljem. U tu se smjesu ulije zagrijano vino (obavezno crno, uobičajeno teran) te promiješa. Pečeni se kruh do pola umoči u vino i tako servira.

Festival istarske supe
Izvor fotografije: Agrorovinj

Kako su to delali naši stari?

Lipo se prepeče domaći kruh na ugnjišću, tako je nekada bilo, va bukaletu se stavi cukar, popar, uje domaće i teplo črno vino – teran. Prepečeni kruh se toča va vinu i supa se tako i pomalo gušta. Ki je kapija, kapija. Škoda da je Antonje pasalo, Antonje je dan sv. Antuna Pustinjaka ki je bi zaštitnik blaga, i na taj dan se blagoslivljala sol za blago i anke nekada štale z blagom. Živi je je čuda let več od jenega stoljeća. Bi je pustinjak i čudotvorac. Zač va Rovinjskem selu imaju Antonje? Oni slave ovi vikend Antonje od 19. do 21. siječnja.

Festival istarske supe
Izvor fotografije: Agrorovinj

Manifestacije u Rovinjskom Selu njeguju tradiciju poljoprivrednika, maslinara i vinara Rovinjštine te na taj način posebno naglašavaju važnost očuvanja i podizanja kvalitete plodova rada i truda s ovog područja. Manifestacije u Rovinjskom Selu prilika su da se proizvodi približe široj publici Rovinja i Istre te svim ljubiteljima tradicionalne gastronomije, ljubiteljima istarskih vina i maslinovih ulja. Tako se zajedno održavaju Festival istarske supe te 33. Izložba vina Rovinjštine i 21. Izložba maslinovih ulja Rovinjštine, koje objedinjava tradicionalna Antonja u Rovinjskom Selu.

istarska supa, bukaleta
Foto: Eda Mužica

Drugi put ćemo malo govoriti o maslinovom ulju i vinu. Neka nas sv. Anton štiti i čuva, i jedan put kada pridete va Istru posupajte si supu. Ku neznate kadi morete me pitati… Vero san iz grada vina , tako da sam ešperta. Lipi moji, ugrijte se poli ognjišce sa supicom i stanite mi zdravi. Ovaj mini blog ću posvetiti mojoj mami ona je vajk volila supati, z guštom a va njenih danih je to anke bila večera. Tako da moren reć da forši nisu propjo sve žbaljali uni ki se pitaju je to iće ili piće.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.