U Svetom Martinu na Muri nalazi se jedna od najljekovitijih termomineralnih voda Europe

Više od 100 godina termomineralna voda Termi Sveti Martin koristi se u svrhu poboljšanja zdravlja. Nekada dostupna samo kroz bunar, danas je na raspolaganju svima koji posjete Toplice na krajnjem sjeveru Lijepe naše u Svetom Martinu na Muri.

gastro međimurje
Foto: Terme Sveti Martin

Provjerili smo kako izgleda i djeluje jedna od najljekovitijih i najkvalitetnijih termomineralnih voda u Europi, koja je prema analizi vode u ovim toplicama stara više od 43.000 godina.

Više od 100 godina tradicije

Termomineralna voda donosi bogatstva iz dubine i prenosi ljubav majke prirode svojom toplinom i ljekovitim mineralima. Ova izuzetno bogata termomineralna voda visoke mineralizacije poznata je još od 1911. godine kada je englesko-mađarska tvrtka London–Budapest vršila istraživanja i bušenja u potrazi za naftom, no umjesto nafte, potekla je termomineralna voda. Voda se danas crpi iz dvije bušotine. Uz onu s početka 20. stoljeća, druga bušotina napravljena je 2014. godine.

Panonsko more

Danas postoje ostaci Panonskog mora koji nam govore o tom razdoblju davne prošlosti Zemlje, ali nam donose i znanstvene podatke o mnogobrojnim promjenama koje su se događale u prošlosti. Panonsko more prekrivalo je dio srednje Europe, pa tako i većinu današnjeg Međimurja gdje se nalaze i ove toplice. Brojna prirodna bogatstva Međimurja od naftnih polja, izvora ljekovite termonineralne vode pa do rudnika ugljena postoje upravo zahvaljujući postojanju Panonskog mora prije više desetaka milijuna godina.

Terme Sveti Martin
Foto: Terme Sveti Martin

Koncept i arhitektura

U skladu s holističkom filozofijom u kojoj um, duša i tijelo moraju biti u ravnoteži za održavanje zdravlja nastao je koncept Hrama Života. Koncept isprepliće autentične lokalne elemente i dijelove antropozofske filozofije koju je izumio Rudolf Steiner s LifeClass filozofijom koja nadahnjuje kvalitetan život kombinirajući zdravlje i užitak.

Foto: Terme Sveti Martin

– Govorimo li o pozitivnim učincima ljekovite termomineralne vode koja se nalazi ispod Međimurja, brzo dolazimo do zaključka kako nam upravo ona, prema legendi o Parsifalu, pruža energiju potrebnu za uravnoteženi besmrtni život. Termomineralno kupalište je izvedeno prema filozofiji dr. Steinera, koji je prema legendi, odabrao da bude rođen u Međimurju. Naime, njegov je otac došao u Donji Kraljevec gdje je radio na željezničkoj postaji, upravo za vrijeme rođenje svojeg sina. Nadalje, proučimo li pobliže legendu Parsifala Wolframa von Eschenbacha, možemo uvidjeti kako u kontekstu spominjanja Svetog Grala ne govori o sveopće prihvaćenoj percepciji Grala – posudi, već o moći i energiji koju Sveti Gral daje – besmrtnost. Vjeruje se kako je upravo ljekovita termomineralna voda panonskog bazena duboko skriveni Sveti Gral koji u tijelo i um čovjeka ulijeva neku novu, besmrtnu energiju, navode u Toplicama Sveti Martin pojašnjavajući koncept ovih ljekovitih termi.

Terme Sveti Martin
Foto: Terme Sveti Martin

Za izgled termomineralnih bazena Termi Sveti Martin zaslužan je poznati talijanski arhitekt Maurizio Favetta. On je u suradnji s međimurskim arhitektima Renoom i Vesnom Vrbanec ovu ideju i zanimljiv koncept proveo u djelo.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.