Srijem: 5 aktivnosti za ljubitelje prirode na istoku Hrvatske

Priroda je svuda oko nas, ali je ponekad ne cijenimo dovoljno. No Srijem, na istoku Lijepe naše, mjesto je na kojem se to rijetko događa. Priroda je posebno lijepa, a ljudi još uvijek žive povezani s njom. Ovdje će, onaj tko voli vikend ili odmor provesti u prirodi, pronaći pravo obilje mogućnosti za dobar provod i istinsko opuštanje.

Biciklizam

Šetnja je odlična, ali bicikl je prava stvar! Ruta Srijem zagriženim će biciklistima pružiti mogućnost da na dvokotačnim ljubimcima obiđu cijelu najistočniju županiju jer prolazi kroz naselja, šume, polja i vinograde, pri čemu ne ignorira ni brojne turističke atrakcije navedene na karti. I ne brinite, nije zahtjevna, ipak prolazi kroz slavnu ravnicu.

Na tome će, sigurni smo, biti istinski zahvalni oni mrvicu slabije kondicije, dok će oni koji na posao redovito idu biciklom uživati u vožnji bez automobilske gužve i truba nervoznih vozača. Odaberite onaj dio rute koji vam je najprivlačniji i uputite se u biciklističku avanturu. I ne zaboravite, uvijek se možete zaustaviti i obnoviti snagu odličnom lokalnom kuhinjom.

Promatranje ptica

Premda to nije aktivnost koja se automatski može raditi u društvu, za početnike je možda ipak najbolje da ne idu u promatranje ptica sami. Ne mislimo da ćete se izgubiti u šumi u potrazi za pticama, ali ako nemate sate i sate iskustva šuljanja po šumama i šikarju, moglo bi vam pasti na pamet da odustanete od ovog prekrasnog hobija koji odlično utječe na tijelo ( puno hodanja) i duh (puno strpljenja).

Osim toga, ugodno je i zgodno, ako ste početnik, provjeriti jeste li točno prepoznali pticu koju promatrate. Tematski turistički put Idemo u Srijem odličan je za početnike kao i za iskusne promatrače ptica jer prolazi područjima koja pružaju odlične prilike za promatranje pojedinih vrsta. Nudi se mogućnost unajmljivanja bicikla i čamaca. Okrjepa se nalazi uz domaću hranu i piće u autentičnom ambijentu i domaćinskom ugođaju. 

Jahanje

Konji su prisutni u svim hrvatskim regijama, ali nigdje nisu voljeni i popularni kao u Srijemu u kojemu djeluje niz konjičkih klubova i udruga. Iskusni jahači bez sumnje će provesti sate u prekrasnoj prirodi ovoga kraja. Početnici će znati cijeniti ljubav i strpljenje s kojim će ih udruge naučiti da vide prirodu i ove divne životinje iz jedne sasvim nove perspektive. Ako vam nije ni do hodanja ni do vožnje biciklom, a peče vas savjest kada se na odmoru vozite automobilom, odaberite jahanje – najbolji način za obilazak ovoga kraja.

Vožnja brodom

Ako niste od kretanja, plovite! Dunav je prekrasna rijeka i doći do njega, a da njime ne zaplovite bio bi pravi grijeh. Želite li iskusiti vožnju Dunavom na manjim brodicama ili tradicionalnim vukovarskim brodicama čikljama, članovi vukovarskog Moto-nautičkog kluba Sv. Bono rado će Vas povesti u ovu avanturu, a od njih ćete sigurno saznati i nešto više o životu uz Dunav i o tradiciji ribarenja u Vukovaru. Svidi li vam se plovidba rijekom, u Nijemcima zaplovite rijekom Spačvom kroz gustu hrastovu šumu na brodu Sv. Katarina.

Ribolov

Pokraj toliko rijeka i mitskog Dunava bilo bi čudno da ribolov nije jedan od omiljenih načina provođenja vremena u prirodi na ovom području. U Srijemu djeluje čak 51 sportsko-ribolovna udruga, a oni jedini u Hrvatskoj gospodare na dva slijeva: Save i Dunava. Loviti možete šarana, soma, smuđa, štuku i kečigu. Možda vam se na udici nađu i autohtone vrste poput deverike, jaza, linjaka i pravog karasa.

Posebno je iskustvo pecati u Virovima, vodi stajaćici u koju utječe voda iz Spačve. S obale možete loviti do mile volje, ali krenete li u ribolov čamcem, znajte da morate imati ekološki motor i položen ispit. I ne zaboravite kupiti ribolovnu dozvolu.

Izvor i fotografije:Turistička zajednica Vukovarsko srijemske županije

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.