Otočki virovi – rijeka, potok ili močvara? Prirodna atrakcija za koju ne znamo gdje izvire ni kamo uvire

Otok je gradić u najistočnijoj županiji koji skriva dvije zanimljive turističke priče koje uključuju posjet prirodi i uživanje u jedinstvenoj u svijetu hrastovoj šumi uz promatranje ptica. Otočki virovi su prirodni fenomen, a žir s ovih obala šalje se po cijeloj Europi kako bi se uzgojio najbolji hrast. Ovaj dio Hrvatske skriva i stare slavonske hrastove šume jedinstvene u svijetu, a šetnja ovim područjem nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

LOŽE: STARA HRASTOVA SLAVONSKA ŠUMA

Ovaj rezervat šumske vegetacije pod zaštitom je od 1975. godine, a predstavlja staru slavonsku hrastovu šumu sa stablima impozantnih dimenzija. Ovdje možete uživati u jedinstvenoj šumi hrasta, no ne zaboravite kako je zabranjeno branje biljaka, uznemiravanje životinja, kao i unošenje stranih vrsta. Inače Lože su prvenstveno namijenjene znanstvenim istraživanjima, ali i edukaciji učenika i studenata. U rezervatu je postavljena trajna ploha u okviru programa UNESCO-a – MAB (čovjek i biosfera). Zbog izvrsnih genetskih svojstava žir s obala Virova iz ovih šuma, kao sjemenski materijal, šalje se po cijeloj Europi što puno govor o biološkoj vrijednosti ekosistema Virovi.

VIROVI – NE ZNA SE GDJE IZVIRU NI KAMO UVIRU

Članak se nastavlja ispod oglasa

Virovi su prirodni fenomen za koji se ne zna se gdje izviru ni kamo uviru. Nije sasvim jasno ni ni jesu li baš rijeka ili jezero. Ili su možda čak i močvara. Virovi su zapravo jednostavno rečeno šumska voda i to hrastova. Ovo mjesto je omiljeno izletište mještana najistočnije županije, ponajviše ribolovaca ali i ljubitelja netaknute prirode koji uživaju u tišini i cvrkutu ptica.

Virovi su proglašeni zaštićenim krajolikom Vukovarsko-srijemske županije, a ovo područje obuhvaća rječicu Virovi i okolnu šumu hrasta lužnjaka. Zbog gotovo netaknute prirode Otočki virovi su sačuvali autohtone vrste ptica kakve ornitolozi nalaze samo u predjelu tog neobičnog vodotoka. Slično je i s ribama kakvih ima samo u tom šumskom potoku. Malo je poznato kako je šuma hrasta lužnjaka jedinstvena u svijetu po svojoj površini upravo na području šumskog spačvanskog bazena kojemu pripada i područje ovog malog gradića. Ova je šuma sastavni dio nacionalne ekološke mreže a bogata je vodotocima Bosuta, Spačve, Brežnice, Virova, Lubnja i Studve.

Od potoka i rijeka Virovi se razlikuju specifičnim hidrodinamičkim, geološkim, klimatskim, fizičko-kemijskim i biološkim osobinama. Većim dijelom godine virovi imaju odlike močvare što dokazuje močvarna vegetacija u priobalnom pojasu. Za vrijeme velikih oborina u proljeće i u jesen vodostaj se znatno podigne i tada virovi uspostavljaju prirodnu vezu s rijekom Spačvom, a preko nje i s Bosutom i Savom, ponašajući se kao sporotekuća rječica.

Cijelo područje Spačvanskog bazena važno je za ptice EU takozvano SPA područje, odnosno potencijalno područje EU ekološke mreže NATURA 2000. Oko poplavnih šuma hrasta lužnjaka ima malo pašnjaka, koji su vrijedna hranilišta i odmorišta za ugrožene životinjske vrste posebice ptice. Među pticama ističu se bijela roda, crna roda, bijela čaplja, crna liska, siva čaplja, divlja patka, orao ribič, golub grivnjaš te orao štekavac – veliki riblji orao kojemu nažalost prijeti izumiranje. Od sisavaca u vodi živi vidra, a na pojilo dolazi lisica, divlja svinja, srna i jelen. Flora i fauna ovdje su iznimno bogate i zanimljive što ovo područje čini atraktivnim i privlačnim za sve ljubitelje prirode.

Naslovna fotografija: Katica Konstantinović

- Oglas -

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.