Baška na otoku Krku – gdje priroda i kultura susreću Jadransko more

spot_img

Baška, smještena na jugoistoku otoka Krka, krije brojne zanimljivosti i očarava posjetitelje svojom ljepotom. Poznata je između ostalog i po prekrasnoj šljunčanoj plaži Vela plaža koja se proteže duž obale s kristalno čistim morem. Osim toga gradić odiše poviješću, a crkva Sv. Lucije svjedoči o bogatoj kulturnoj baštini. Okolna priroda pak pruža izvrsne pješačke staze.

travanj u baški
Foto: Luka Tabako, izvor fotografije: Turistička zajednica općine Baška

Baška se može pohvaliti raznolikim aktivnostima i atrakcijama koje pružaju neprestane zanimljivosti za posjetitelje svih uzrasta. Domaćin je raznih manifestacija, a tradicionalna gastronomija privlači gurmane. Posjet ovom biseru Jadranskog mora pruža nezaboravan spoj prirode, kulture i odmora.

Bašćanska ploča

Kulturna baština općine Baška oživljava povijest i čini je mjestom s bogatim izvorom zanimljivosti. Hrvatska glagoljica povijesno je hrvatsko pismo i jedan od nezaobilaznih simbola nacionalnog identiteta na temelju kojega smo i danas prepoznatljivi i jedinstveni u Europi i svijetu. Najstariji hrvatski glagoljički spomenik je Bašćanska ploča u Jurandvoru na otoku Krku.

bašćanska ploča
Foto: Mirjam Jukić

Mladi bašćanski svećenik Petar Dorčić 1851. godine otkrio je u podu ranoromaničke crkve Sv. Lucije u Jurandvoru pokraj Baške veliku kamenu ploču ispisanu glagolskim znakovima. Tekst ispisan na ploči zainteresirao je tadašnje znanstvenike. On je postao važan izvor informacija o razvoju hrvatskog glagolskog pisma, hrvatskog jezika i kulture. Potvrdio je postojanje Hrvatske države od najranijih dana, spominje ime hrvatskog kralja Zvonimira te obilježava sjeverne granice njegova kraljevstva na otoku Krku.

///Bašćanska ploča je najstariji hrvatski glagoljički spomenik

Tekst ploče pročitan je djelomično 1865. a sasvim 1875. Ploča je zapravo potvrda o darovanju zemljišta koje je kralj Zvonimir poklonio benediktinskom samostanu Sv. Lucije. Ploča navodi svjedoke te darovnice i opisuje vrijeme u kojem se darovanje dogodilo. Iz toga se može zaključiti kako datira iz 1100. godine.

bašćanska ploča
Bašćanska ploča, izvor fotografije: Wikipedia

Originalna Bašćanska ploča je 1934. godine prebačena u Akademiju znanosti i umjetnosti u Zagreb gdje se i danas nalazi, a u crkvi sv. Lucije nalazi se njena kopija. Crkva i djelomično restaurirani samostanski kompleks danas privlače veliki broj posjetitelja.

Vela plaža

Vela plaža zasigurno je jedno od najatraktivnijih i najposjećenijih odredišta kupača koja prvenstveno zapanjuje svojom dužinom. Naime, prostire se na 1800 metara, more je kristalno čisto, a pogled očaravajući.

picigin fest baška 2023
Izvor fotografije: Turistička zajednica općine Baška i Picigin Fest Baška

Plaža snova, kako je neki nazivaju, privlačna je za sve generacije. Kombinacija oblutaka na plaži i pijeska čim zagazite u more, idealna su kombinacija za obitelji s djecom ili ljubitelje picigina. Za one koji žele na plaži provesti veći dio dana, a pri tome na izgoriti na suncu, hlad mogu pronaći u maloj šumici.

Na Veloj plaži posjetitelji također mogu uživati u mnoštvu aktivnosti i sadržaja. U njenoj neposrednoj blizini brojni su kafići i restorani, a na samoj plaži moguće je unajmiti pedaline, daske za jedrenje, suncobrane i ležaljke. Vela plaža smještena je u središtu grada, pa je primamljiva je i za večernje izlaske odnosno kraće šetnje.

Baška, otok Krk, Vela plaža
Foto: Turistička zajednica općine Baška

Vrijedi napomenuti kako se na samom kraju Vele plaže nalazi pseća plaža, tako da niti vlasnici niti njihovi ljubimci nisu zakinuti za uživanje u ovom biseru sjevernog Jadrana.

Šetnica Put ka mjesecu

Mjesečev plato ili Plato Mjeseca jedno je od najvećih prirodnih znamenitosti na otoku Krku koja se nalazi iznad kanjona Vrženice. Ovaj predio podsjeća na Mjesečevu površinu, a nalazi se na 380 metara nadmorske visine.

baška biciklizam
Foto: Visit Baška

Do ove, jedne od najpoznatijih lokacija u Baški vodi vas popularna šetnica “Put ka Mjesecu”, koja pruža jedinstveni doživljaj prirodnog fenomena, uklopljenog u povijesnu znamenitost i turističku atrakciju.

///Put ka Mjesecu iz Baške na otoku Krku vodi vas do Mjesečevog platoa

Na prvom dijelu staze “Put ka Mjesecu” nalazi se crkva sv. Ivana Krstitelja, ispred koje vas očekuje vidikovac na kojem su snimljene neke od najprepoznatljivijih fotografija Baške. S ovoga mjesta se pruža zapanjujući pogled na bašćansku dolinu, otok Prvić, morsko plavetnilo i jedan od simbola Baške – Velu plažu. Šetnica gotovo tri kilometra prolazi kroz šumsko područje koje vodi do krške i kamenite potpuno ogoljene zaravni poznate kao “Mjesečev plato”.

biciklizam baška krk
Foto: Visit Baška

Ako ste željni većih izazova, možete nastaviti šetnicom “Put ka Mjesecu” prema Hlamu, vrhu koji se nalazi na 461 metar nadmorske visine te pruža mogućnost uživanja u još dalekosežnijim vidicima. Odlučite li proći čitav put od Baške prema Hlamu, očekuje vas oko sedam kilometara srednje zahtjevne staze, a šetnja će trajati oko tri sata.

Mrgari

Baška je idealno odredište za ljubitelje istraživanja i nevjerojatnih zanimljivosti. Jedan od najvažnijih i možda najljepših primjera pučke arhitekture Baške su mrgari. Radi se o suhozidnim građevinama namijenjenim za povremeno prikupljanje i razvrstavanje ovaca. Sastoje se od zajedničkog centralnog prostora – sale – i poput latica cvijeta posloženih mrgarića koji su pojedinačno vlasništvo pastira.

mrgari
Foto: Sanjin Ilić

Koristili su se tako da su svi okupljeni pastiri gonili ovce s pasišta prema ljevkastom ulazu mrgara. Kada bi se ovce skupile u sali, zatvorio bi se ulaz i svaki bi pastir odvajao svoje ovce i zatvarao ih u svoj mrgarić. Kada bi obavio posao u mrgariću – pregledao ovce, šišao ih ili što drugo – puštao bi ih kroz vanjski otvor mrgarića nazad na pasište, odnosno komunadu kako se u ovome kraju uvriježeno zove.

///Mrgari – fascinantni kameni cvjetovi Baške

Posebnost ovih “kamenih cvjetova” je to što ih možete pronaći jedino na južnom dijelu otoka Krka. Gradili su ih samo pastiri iz Bašćanske doline i to ne svi. Zaslužni za ovu rapsodiju u kamenu su pastiri iz Baške, Batomlja i Jurandvora.

mrgari
Foto: Sanjin Ilić

Mrgara ima deset. Po pet ih je na svakoj visoravni, te još pet na susjednom otoku Prviću. Njih za ispašu koriste isti pastiri iz triju navedenih mjesta. Mrgari su iznimno rijetke suhozidne konstrukcije. Slične građevine u Europi za sada su poznate samo na još dva otoka u Velikoj Britaniji i Islandu, te u švicarskim Alpama.

Zipline Edison

Zipline Edison jedinstvena je atrakcija na otoku Krku a i šire. Nalazi se na prijevoju Treskavac uz državnu cestu D 102 u neposrednoj blizini poznate staze glagoljice tj. na vidikovcu kod slova A.

zip line
Izvor fotografije: Turistička zajednica općine Baška

Početna točka je ujedno i najviša točka zipline-a, a odandje ćete vidjeti najljepši prizor pejzaža – pogled na sam jug otoka Krka, Bašku i otok Prvić. Vožnja traje otprilike dva sata na mnogobrojnim sajlama s pogledom na Jadransko more i zadivljujuć krševiti krajolik.

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.