Topusko i njegova vrela svjedoci su bogate povijesti ovoga kraja

Topusko sa svojim prekrasnim krajolicima privlači zaljubljenike u prirodne ljepote i outdoor. Uz to brojne povijesne atrakacije pozivaju vas na istraživanje. Spoj prirodnih ljepota i bogate povijesti može biti razlog vašeg posjeta ovoj općini koja se smjestila u Sisačko-moslavačkoj županiji. Naime, Topusko krije tri vrela koja su svjedoci prošlosti ovog dijela Hrvatske.

Virtualni vodič Topusko
Virtualni vodič – Vivotop, izvor fotografije: Turistička zajednica Općine Topusko

No prije nego vas prepustimo našem blogeru Tomislavu Beroniću, recimo kako Topusko i njegova vrela možete bolje upoznati uz Virtualni vodič ViVoTOP. Nagrada onima koji obiđu sve lokacije iz Virtualnog vodiča je knjiga “Banova vrela pod kraljevskom gorom” autora Tomislava Beronića. Beronić na zanimljiv način opisuje znamenitosti Topuskog kroz prizmu jedne obitelji koja ih obilazi i međusobno priča o svojim dojmovima. Većina lokacija nalazi se u samom Topuskom, ali i kod ostataka prvog slobodnog kraljevskog grada Perne, Petrove Gore i poznatih vrela.

Dijelove iz te knjige objavljivat ćemo kao blog u više dijelova na našem portalu. Nakon što smo vas u prvoj priči upoznali s Pavlinskim samostanom, Kraljevim grobom i utvrdom Perna u nastavku ovog bloga doznajte više o vrelima u i oko Topuskog.

Jelačić vrelo

Jelačićevo vrelo izgrađeno je krajem 19. stoljeća u šumarku sela Velika Vranovina, nešto više od 2,5 kilometara od Topuskog, pa je put do ovog izvora prava poslastica za ljubitelje šetnje. Vrelo je često posjećivao zapovjednik Glinske pukovnije, Josip Jelačić, koji je znao satima uživati u hladovini vrela uz šum bistre, izuzetno hladne vode. Zbog njegovih čestih posjeta, lokalno stanovništvo ovaj izvor prozvalo je Jelačićevo vrelo i naziv se zadržao sve do danas.

Jelačić vrelo
Jelačić vrelo, izvor: Turistička zajednica općine Topusko/ Tomislav Beronić

Benkovo vrelo

U drugoj polovici 19. stoljeća, na uspomenu i čast svoga oca, Ivana Benka ondašnjeg zapovjednika Prve banske pukovnije, njegov sin Antun dao je urediti izvor hladne i pitke vode i sve obzidao kamenom na kojemu je dominiralo veliko raspelo. Još i danas, gotovo 200 godina kasnije, na velike crkvene blagdane lokalno stanovništvo zna položiti bukete cvijeća.

Benkovo vrelo Topusko
Benkovo vrelo, izvor: Turistička zajednica općine Topusko/ Tomislav Beronić

Mollinaryevo vrelo

Izvor vode (vrelo) je uređeno 1877. godine u čast austrijskog generala i upravitelja Hrvatsko-slavonske Vojne krajine Antona Mollinaryja (1820-1904). Hladna i pitka voda ovog vrela pogodna je za piće, a sjenoviti šumarak pruža hladovinu žednim putnicima i namjernicima. U suvremeno doba vrelo je uređeno i obnovljeno u organizaciji Općinskog društva Crvenog križa Topusko 1998. godine.

Mollinaryevo vrelo Topusko
Mollinaryevo vrelo, izvor: Turistička zajednica općine Topusko/ Tomislav Beronić

Odlučite li posjetiti Topusko, obići znamenitosti i povijesne atrakcije te si osigurati zanimljivu knjigu, Virtualni vodič – ViVoTOP možete “skinuti” na svoj pametni telefon. Skenirajte kodove i preuzmite svoj primjerak knjige “Banova vrela pod kraljevskom gorom”.

***

Naručite knjigu STELLA AUREA – Priče o Frankopanima autora Tomislava Beronića.
Knjiga je dostupna na POVEZNICI

stella aurea

POSLJEDNJE OBJAVE

Prijavite se na naš newsletter

Tjedna doza najboljih turističkih priča. Newsletter vam daje uvid u najvažnija događanja i teme o kojima se pisalo na portalu turistickeprice.hr

Vaša e-mail adresa bit će sigurno pohranjena i korištena samo u svrhu stranice turistickeprice.hr i neće se prosljeđivati trećim osobama.